1 milliárd forintot kapott ágazatunk a Gazdaságvédelmi Akcióterv keretében!

Örömmel tájékoztatjuk a méhésztársakat, a tegnapi napon a Gazdaságvédelmi Akcióterv keretében a Kormány elfogadta az Agrárminisztérium által összeállított, a mezőgazdasági és élelmiszeripari szakmai szervezetek által megfogalmazott javaslatokra épülő Nemzeti Élelmiszergazdasági Válságkezelő Programot. A Gazdaságvédelmi Akcióterv keretében a mezőgazdasági ágazatban a COVID-19 koronavírus okozta gazdasági problémák kezelését célzó többletforrás biztosításáról szóló 1196/2020. (IV. 30.) Korm. határozat biztosítja az elfogadott program finanszírozására szolgáló 1 milliárd forintot, amely a méhészeti ágazatot érinti.

A tervezett intézkedések alapjául szolgáló rendelettervezet még kidolgozás alatt áll, amint véglegesítik az illetékesek, illetve megjelenik a Magyar Közlönyben, tájékoztatjuk a részletekről a méhésztársakat.

A jelenlegi helyzet alapján (ami változhat) annyit tudunk, hogy napraforgó virágzás után, július utolsó két hetében lehet benyújtani majd az igényléseket, a méhállomány egészségügyi kondíciójának megőrzéséhez igénybe vehető csekély összegű támogatásról szóló 29/2019. (VI. 20.) AM rendelethez hasonlóan.

Kérjük a méhésztársak türelmét, amint lesz konkrétum, tájékoztatunk mindenkit!