Varroa elleni szerek fipronil szennyezése

Tisztelt méhésztársak, korábban közzétettük, hogy fipronil szennyezés miatt, a NÉBIH betiltotta az Oxxovar 5% oldat forgalmazását, majd később a Destruktor nevű készítményt is – ugyanezen okból kifolyólag – visszahívta.

Az Oxxovar, a Destruktor és a Tik-Tak nevű készítmények ugyanazon cég termékei, így mindhárom készítményt ellenőrzi a hatóság.

Vizsgált és fipronillal szennyezett Oxxovar tételek gyártási száma: 010318; 031018; 041117; 030717; 020417; 010217; 020718

Vizsgált és fipronillal szennyezett Destruktor tétel gyártási száma: 021217

A Tik-tak első vizsgált tétele negatív, nincs benne fipronil.

Azon méhésztársak, akik korábban vásároltak ilyen terméket, de nem használták fel, ugyanakkor korábban a Magyar Méhészeti Nemzeti Programos támogatáshoz benyújtották vonatkozó számlájukat, legfeljebb megsemmisítésre küldje vissza a terméket annak gyártójához. A számla ellenében történő visszaváltás a támogatás igénybevételét követően hatósági eljárást vonhat maga után.

Azon méhésztársak, akik vásároltak ilyen termékeket, de nem használták fel és még nem vettek igénybe támogatást a vásárláshoz kapcsolódóan, vigyék vissza a terméket a számla kibocsájtójához. A bontatlan csomagolású, érvényes szavatosságú termékeket visszaveszik.

Akik időközben már felhasználták a vásárolt készítményeket és nem tapasztaltak fokozott elhullást, vagy méhpusztulást, nincs további tennivalójuk.

Azok, akik a szóban forgó szerek használata mellett méhmérgezés tüneteit veszik észre méhészetükben, haladéktalanul kezdeményezzenek hatósági vizsgálatot. Javasoljuk továbbá, hogy a hatósági bejelentéssel egyidejűleg jelezzék a problémát a megyei szaktanácsadójuk felé, hogy az OMME segítséget tudjon nyújtani a vizsgálatok lefolytatásának megszervezésében, a kárelszámolások elkészítésében és az esetleges kártérítési igények megfogalmazásában, ügyintézésében.