2021-ben új értékesítési betétlapok várhatóak!

Felhívjuk az őstermelők figyelmét arra, hogy a családi gazdaságokról szóló 2020. CXXIII. törvény alapján 2021. január 1-től az őstermelői kedvezményes adózásra nem az értékesítési betétlap kiváltása fogja feljogosítani az őstermelőt, hanem az, hogy szerepel az őstermelői nyilvántartásban.

Az értékesítési betétlap érvényesítő funkciója az őstermelői igazolvány kivezetésével megszűnik. Az őstermelőnek azonban a jövőben is kell vezetnie valamilyen alapnyilvántartást, ami lehet naplófőkönyv, pénztárkönyv, bevételi és költségnyilvántartás, bevételi nyilvántartás, vagy erre a célra az értékesítési betétlapot is megtarthatja a gazdálkodó. A betétlapot tehát a bevételeik vezetésére az őstermelők a jövőben is választhatják bonyolultabb bevételi nyilvántartás vezetése helyett, amennyiben bevételi nyilvántartás vezetésére lennének jogosultak (pl.: nem a tételes költségelszámolás szabályai szerint állapítják meg az adókötelezettségüket).

Az új szabályozás révén az értékesítési betétlap várhatóan megújul. Amennyiben az őstermelő a jövőben is betétlapon kívánja bevételeit nyilvántartani, úgy azt várhatóan 2021. január közepétől tudja letölteni a NÉBIH, illetve a NAK honlapjáról, továbbá a megszokott módon, a falugazdászoktól is kérheti az értékesítési betétlap kinyomtatását.

Forrás: NAK