25. Méhek Napja

1994-ben az Országos Magyar Méhészeti Egyesület első alkalommal tartotta meg április 30-án a Méhek Napja rendezvényt, aminek célja: tavasszal, amikor zsongnak a méhek a gyümölcsfákon, a virágokon, az emberek elkezdik munkájukat a kertekben – hívjuk fel a figyelmet a szorgos kis rovarokra, a méhekre. Nap mint nap találkoznak velük az emberek, de a természetben betöltött szerepükre, védelmükre alig gondol valaki.

24 évvel ezelőtti környezetei állapothoz képest alaposan romlott a helyzet a méhek és minden, beporzást végző rovar szánmára. Életterük hanyatlott, a táplálékukként szolgáló virágzó növények sokszínűsége csökkent. Nem csak hazánkban, hanem Európa és világszerte tapasztalható tendencia a vadonélő hártyásszárnyúak számának csökkenése. Pedig jelenlétük a természetben nélkülözhetetlen! A globális élelmiszertermelés 76%-a, az Európában élő növényfajok 84%-a függ a házi- és vadméh fajok beporzásától! Közvetlenül a méhek 150 milliárd eurós hasznot hajtanak a globális élelmiszerpiacon, de közvetve ennek többszörösét. Kevesen tudják, de a kávé, kakaó, a legtöbb, más állatfajok takarmányozására szánt növények megporzása méhek nélkül nem jönne létre. Hiányuk már kézzel fogható jelenség egyes területeken: az USA mezőgazdasága évente 2 milliárd eurót költ a mesterséges megporzás támogatására! Minden harmadik falat étel napi étkezésünkben a méhek munkájának köszönhető!

2018. április 18-án Óbudán, a Mészkőparkban, méhbarát méhlegelő telepítésére kerül sor. A jelenlévők 9 különböző mézelő és virágport adó, a méhek táplálékául szolgáló évelő és egynyári virágot ültetnek el, összesen 81 darabot. Remek példája ez annak, hogy parkok sokszor semmire sem használt apró területei hogyan válhatnak rövid idő alatt, kis befektetéssel méhbarát méhlegelővé. Egy fát (mézesfa) is ültetnek, amely emlékül szolgál az eseményről (ezt kis tábla jelzi), de nyilván, virágzata táplálékot is biztosít a méheknek és egyéb természetes beporzó rovaroknak.

Bross Péter, az Országos Magyar Méhészeti Egyesület (OMME) elnöke: a hazai méhek életterének csökkenése tapasztalható. Igaz, hogy a repce, akác és napraforgó – a három fő mézelő növény területe nőtt, de ezek csak háromszor 10 napig virágoznak egy évben. A maradék 5 hónapban alig-alig találnak a méhek természetes virágport és nektárt. Ezen azonban minden természetet szerető, a méhek munkáját elismerő ember tud segíteni: lakhelye körül akár néhány négyzetméteren alakítsunk ki „méhbarát kiskertet”. Ültessünk olyan növényeket, amelyek szebbé, harmonikusabbá varázsolják életterünket, és egyben életteret, táplálékot biztosítanak a méhek számára! Akár egy erkélyen, terasz-korláton elhelyezett balkonláda virágai is nagy segítséget nyújthatnak a szorgos rovaroknak. Évente egy, a kiskertben, környezetünkben elültetett mézelő, virágport adó fa is hasznos segítség a méheknek, és örök emlék magunk számára! A beporzók táplálkozásának szempontjából a legínségesebb időszak hazánkban július – augusztus, tehát az ebben az időszakban virágzó növényekkel tudunk a legtöbbet segíteni rajtuk. Segítsünk a méheken, hiszen ők is segítenek nekünk! Nélkülük nem teremne sokunk kedvelt gyümölcse, például a málna, az eper, a dinnye, de nem sorakoznának nagymamánk spájzának polcain a cseresznye-, meggy-, barack-befőttek sem. A foci-meccsek kedvelt csemegéje a tökmag vagy a szotyi is a méhek szorgos munkájának eredménye, mint ahogy a marcipán alapanyaga, a mandula is. Az Országos Magyar Méhészeti Egyesület ősszel indítja, de már most felhívja rá a figyelmet: „Méhbarát Település” pályázatot írunk ki abból a célból, hogy településeink önkormányzatai a parkosításra, közterületek növényekkel való betelepítésére vonatkozó hatályos rendeletek betartása mellett méheknek hasznos virágokat, bokrokat, fákat használjanak fel minél nagyobb számban, minél nagyobb területen!

Dr. Tarcali Gábor, a Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara elnöke: a méhek védelme mindannyiunk közös érdeke és közös felelőssége. A mezőgazdasági gazdálkodóknak, kiskert tulajdonosoknak, kertészeknek különösen nagy figyelmet kell fordítanunk a kémiai növényvédő szerek alkalmazására, hogy azt úgy tegyék, hogy a méheket ne veszélyeztessék. A méhek köztudottan a virágzó növénykultúrákat látogatják. De ez ne tévesszen meg senkit, nem feltétlenül csak a virágzó növényeink permetezésénél kell odafigyelni a méhek védelmére. Előfordulhat, hogy a növényvédő szerrel kezelendő növényünk nem virágzik, de a közvetlen környezetében egyéb virágzó növények pl. gyomnövények, dísznövények, szomszédságában virágzó fák találhatóak. Sőt megtörténhet olyan eset is, amikor egyetlen virágzó növény sincs a környezetünkben, ennek ellenére valamilyen egyéb ok miatt a méhek érzékelhetően mégis jelen vannak (pl. mézharmat stb.) Ezekben az esetben is a virágzó növényekre előírt szigorú szabályok szerint lehet csak növényvédő szert alkalmazni. A vonatkozó jogszabályok szerint ezeket a területeket is virágzó növényállománynak kell tekinteni!

A magyarországi jogszabályok szigorúan meghatározzák a növényvédő szer felhasználást virágzó növényállományban, méhekre kifejezetten veszélyes növényvédő szert felhasználni szigorúan tilos, méhekre mérsékelten veszélyes készítményt pedig csak szigorú korlátozás betartása mellett lehet alkalmazni (un. méhkímélő technológia).

A tévhitek elkerülése érdekében fontos felhívni a figyelmet arra, hogy nem szempont, hogy tudunk-e arról, hogy van-e méhészet a közelünkben vagy nincs! A méhek nagy távolságokat bejárnak, akkor is megjelenhetnek a területünkön, ha a közelünkben nincs méhészet. Növényvédelmi szempontból csak egy szempont van: virágzó növényállomány, amelyben csak a rá vonatkozó jogszabályok szerint lehet kémiai növényvédő szert alkalmazni.

Kérünk mindenkit, szigorúan tartsa be a méhek védelmére vonatkozó utasításokat!

A méhek védelme össztársadalmi érdek!

Nem csak azért, hogy nélkülük nem édesítené életünket a méz, ami az egészséges táplálkozás egyre több ember által felismert egyik fontos eleme, hanem azért is, mert a méhek, mint megporzó rovarok földi ökoszisztémánk meghatározó fontosságú élőlényei.

Warnusz Zsuzsa, a Budapest Voices vezetője: idén tavasszal 5 éves Budapest Voices együttes nagy természetbarát, ezért döntöttünk úgy, hogy közös akcióba kezdünk az Országos Magyar Méhészeti Egyesülettel. Korábban építettünk és kihelyeztünk odúkat búbos bankáknak a Merzse-mocsárnál, és kis gólyákat adoptáltunk Nógrád megyében az Magyar Madártani Egyesület aktivistáival. Nagy öröm számunkra, hogy most tehetünk a méhek pusztulása ellen is. Az OMME munkatáraival olyan virágokat ültetünk a III. kerületi Mészkő parkban, melyek a nyári időszakban táplálékot jelentenek a méheknek. A helyszínválasztás azzal indokolható, hogy nagyon szeretjük Óbudát, ezer szállal kötődünk a kerülethez, itt lesz a születésnapi nagykoncertünk is május 5-én.

Hazánk méhészete számokban
Néhány adat hazánk méhészeti ágazatáról: kb. 20 ezren foglalkoznak méhtartással, akiknek összesen 1,2 millió méhcsaládjuk van. Az Európai Unióban hazánkban a legmagasabb az un. méhsűrűség: 12 méhcsalád jut egy négyzetkilométerre. Átlagos évben 25-28 ezer tonna mézet termelünk, amely 10%-a az EU méztermésének. E termés nagy része (kb. 2/3-a) a világ minden részére kerül exportálásra, fő felvevő piacaink: Olaszország, Németország, Franciaország. A hazai mézfogyasztás az uniós átlag alatti, évente fejenként kb. 0,8 kg. Fő méhfajtáink: akácméz, vegyes virágméz. De kisebb mennyiségben számos mézfajta megtalálható a termelők standjain, mint pl. a repceméz, napraforgóméz, hársméz, selyemkóróméz, gesztenyeméz vagy a mézharmat. Hazánkban az őshonos Pannon méh van jelen, amely szelídségéről és szorgalmáról híres!

Az Országos Magyar Méhészeti Egyesület által ajánlott „méhbarát”, nyáron virágzó növények:

Fa
Szelídgesztenye – Castanea sativa –  (virágzási idő) június-július
Hárs félék – Tilia cordata/Tilia platyphyllos/Tilia tomentosa – június-július
Evódia/Kínai mézesfa – Evodia hupehensis – július – augusztus
Japánakác – Sophora japonica – július – augusztus
Bugás csörgőfa – Koelreuteria paniculata – június-július

Cserje
Nyári orgona – Buddleja – június-szeptember
Kékszakáll – Caryopteris – augusztus-szeptember
Sudárzsálya – Perovskia – augusztus-szeptember

Évelő
Kasvirág – Echinacea – július – szeptember
Levendula – Lavandula angustifolia – június – július
Szarkaláb – Delphinium – június – szeptember
Csillagfürt – Lupinus – május – július
Veronika – Veronica – június – augusztus

Gyógy- és fűszernövények:
Menta – Mentha – július – szeptember
Oregánó – Origanum – július – augusztus
Zsálya – Salvia – június – szeptember
Izsóp – Hyssopus – június – augusztus
Ánizsizsóp – Agastache foeniculum – július – szeptember