45. Apimondia Kongresszus – Isztanbul, Törökország

Szeptember 28. – Az OMME 15 fős csapata elindult Isztambulba, a 45. Apimondia helyszínére. 2 óra repülőút után, már a repülőtéren tapasztalhattuk, hogy Európa, biztonság szempontjából egyik legkritikusabb városába érkeztünk: a 2016-os Atatürk reptéri terrortámadás áldozataira emlékeztető, hatalmas, fekete márványból készült emléktábla és fegyveres katonák látványa fogadott minket. Miután elfoglaltuk szállásunkat, egyből felkerestük a Kongresszus helyszínéül szolgáló hatalmas Kongresszusi Központot. Azonnal beregisztráltunk, sőt, az október elsején érkező magyar csoportnak is sikerült megszereznünk a belépő-kártyájukat. Aki járt már előző Apimondiákon, az tudja, hogy sokszor fél napot vett igénybe a belépéshez szükséges okmányok elintézése. Kérdésünkre megtudtuk: 12 ezer vendég regisztrált a Kongresszusra!

Szeptember 29. – Reggel nyitásra a Kongresszus helyszínén voltunk. Még csak az előkészületek zajlottak, számunkra a legfontosabb, hogy regisztráltuk, leadtuk a Versenybíróságnak a magunkkal vitt pályázati anyagokat: mézbort, mézet, Méhészújságot és az OMME Méhegészségügyi Monitoring kiadványukat. 3 órát vett igénybe a procedúra úgy, hogy gyakorlatilag harmadiknak érkeztünk meg a „sorba” – az első igazi tumultus itt alakult ki. Délután kisebb városnézésre futotta időnkből, hiszen 18:00 órakor kezdődött a megnyitó. A hatalmas, több ezer férőhelyes kongresszusi színházterem szinte zsúfolásig megtelt. Ziya Sahin, a Török Méhészegyesület elnöke köszöntötte a vendégeket, majd Philip McCabe, az Apimondia elnöke üdvözölte a világ minden részéről idesereglett méhészeket. A legnagyobb érdeklődés a megnyitó díszvendégét kísérte, akit fotósok hada és éljenző török méhészek sokasága fogadott. Ahmet Esref Fakibaba, török agrárminiszter beszédét többször tapssal és hangos éljenzéssel honorálták a hálás török méhtartók – többek között azért is, mert a török állam nagyon komoly anyagi támogatásban részesítette a rendezvényt. A monumentális színpadon török táncművészek mutatták be a beszédek után tudásukat, illetve többször kisfilmeket vetítettek Törökországról, és annak méhészetéről.

Szeptember 30. – Megkezdődtek az előadások. Reggel rögtön két órás Kerekasztal beszélgetésen vettünk részt, melynek témája a mézkereskedelem volt: spanyol- USA – kínai és belga szakemberek, valamint az EU Bizottság Élelmiszerbiztonsági Főigazgatóságának képviselője tartottak előadásokat. Röviden: kétszintű piac alakult ki: a kínai mézen alapuló és a természetes mézez felhasználó piac. A piac a szereplőkben különbözik: vannak, akik megveszik és eladják a tudvalévő nem természetes (mert vagy nektárból készítik, vagy gyanta-szűrik vagy hozzáadnak ipari cukrot) „mézeket” és vannak, akik magasabb áron, de csak természetes mézeket adnak-vesznek. Az elkövetkező néhány évben az fog eldőlni, hogy a nemzetközi mézpiac szereplőinek többsége, melyik irányt választja. Egyértelmű, hogy mindenkinek, azaz a méhészeknek, a felvásárlóknak, kiszerelőknek, kereskedőknek, áruházláncoknak az utóbbi utat kell előnyben részesítenie! A hét szekcióban zajló előadásokon, az OMME delegáció tagjai közül a nyelvet beszélő szakemberek, a maguk szakiránya szerinti előadásokon részt vettek. Késő délután megtartotta előadását Dr. Körmendy-Rácz János, a Magyar Apiterápiás Társaság elnöke, élénk érdeklődés mellett. Előadása, a méhészek gyermekei oly gyakori méhméreg allergiájának kialakulásának okáról és gyógyításáról szólt. Lezajlott az Apimondia első Közgyűlése is. Lucas Martinez 12 évi alelnöksége után a szlovén dr. Peter Kozmust választották meg elnökhelyettesnek. Bemutatkoztak a 2021-es Apimondia Kongresszus megszervezésére kandidáló országok 10 percben. Dánia (Koppenhága), Szerbia (Belgrád), Szlovénia (Celje) és Oroszország (Ufa, Baskírföld fővárosa) a pályázók. Ezen a napon látogatták meg az Apiexpót (az Apimondia méhészeti eszköz – és termékbemutatója) az erdélyi magyar méhészek kétbusznyi csoportja.

Október 1. – Reggel kiosztottuk a Magyar Mézút Egyesület által szervezett úton érkezett csoportnak a belépőket. Folytattuk az előadások látogatását. Gábor Erika, delegációnk tagja, a Szegedi Tudomány Egyetem PhD hallgatója, megtartotta előadását, mely a méhek a méhek immunrendszerével kapcsolatos kutatási eredményeiről számolt be. Röviden az Apiexpóról: az 5 szintes Kongresszusi Központ egyetlen emeletét foglalja el, nagy, de volt már több, sokkal nagyobb kiállítás is az Apimondiák során. Ami feltűnő: a török és a kínai kiállítók sokasága, az olasz (egyetlen olasz sincs) és a francia (egy francia stand van) nagy eszközgyártók távolmaradása. Nagyon sok, a méhészeket nem igazán „lázba hozó”, mézeket, méhészeti termékeket bemutató, árusító stand. Mézkereskedőkkel, az európai nagy, ismert mézfelvásárló cégek képviselővel, nem találkoztunk, nincsenek jelen a méhészek seregszemléjén. A főépület mellett, egy nagy sátorban, Törökország minden, még a legtávolabbi részéből is érkező méhészek árulják termékeiket. Átszámolva, 5000-7000 forint között értékesítik a méz kilóját. Szinte minden standon jelen van a lépesméz. Óriási népszerűségnek örvend a lépesméz, szinte megszámlálhatatlan formában, csomagolásban van jelen a standokon. De nem csak ott: szállodánkban is, a reggeli étkezésünkkor, a kínálat része a lépesméz. Megkóstoltuk, hát, inkább „törökméz” íze volt ….

dav dav dav dav dav dav dav dav dav dav dav dav dav dav dav dav dav dav dav dav