Méhlegelő – 2018. május 1-3.

Tisztelt Méhésztársak!

A szaktanácsadói hálózat információi alapján adjuk közre az alábbi, méhlegelővel kapcsolatos információkat. A felmérés 2018. május 1-3. közötti időszakban készült. A fényképes összeállítás megtekinthető egyesületünk honlapján a következő linken:http://mehlegelo.omme.hu/gallery

Kérjük a méhésztársakat a vándorlás állategészségügyi és etikai szabályainak betartására. Kérjük, a nyúlós költésrothadás miatt zárlat alatt lévő települések tekintetében minden esetben tájékozódjanak a területileg illetékes megyei kormányhivatal Élelmiszerlánc-biztonsági és Földhivatali Főosztály Élelmiszerlánc-biztonsági és Állategészségügyi Osztályt


Baranya megye

A repce gyakorlatilag levirágzott, nem egységesen a megyében mindenhol, de a táblák 80 % inkább már zöld,  mint sárga. A méhek viszont még járják a táblákat. A tavaszi mézek elvétele a héten (04. 30. – 05. 05.) történik meg, úgy hogy már az akácra is járnak a méhek,  az első valószínűsíthetően akácról történő mérések 04. 29-30 történtek. Az akác virágzásáank kezdete ezzel, a várakozásokkal ellentétben nem később, hanem 7-10 nappal korábban kezdett mézelni. Jelenleg virágzik a megyében még a repce, virágzás vége állpotban van, teljes virágzásban van a galagonya, és a kőris a Mecsekben.

Repcéről gyenge eredmények várhatóak, a márciusi hideg miatt nem voltak kijáró méhek áprilisban, és sajnos lesznek méhcsaládok, amik még akácra sem lesznek gyűjtő képesek.

IMG_20180502_082633 IMG_20180427_125647

Bács-Kiskun megye

A szokatlanul meleg nyári időjárás rendkívüli módon meggyorsította az akác fejlődését április hóban. Amikor április első napjaiban megpattant az akác azt számolgattuk, hogy május 10.-e körül nyílnak ki az akácvirágok. Az áprilisi 17 oC feletti hőmérséklet hatására már az április utolsó napjaiban megnyílt akácvirágot részesítették előnyben a gyengén mézelő repce helyett. Kevés elvehető repcemézet gyűjtöttek méhcsaládjaink. Repcevirágzásra még nem voltak hordásérettek méheink, s egész hónapban csupán 5-10 mm csapadék hullott megyénkre. A repcetáblák pár napon belül kizöldülnek. A méheszek május 4-6. közötti hétvégére tervezik a tisztító pörgetéseket.

DSC00658 DSC00657

Békés megye

Repce:  A korai vetésű táblák már levirágzottak a megyében. A vetésterület mintegy 50 százaléka még utóvirágzásban van, április utolsó napjaiban még volt mérhető hordás ezekről. A szeles időjárás és a csapadékhiány miatt nem volt ideális a mézelés, minimális, 30 -50 dkg napi gyarapodások voltak mérhetőek. A meleg idő beköszöntével, indult meg igazából nektárképződés, de ezzel párhuzamosan, a növényzet fejlődése is felgyorsult, a korábbi évekhez képest jóval korábban levirágzottak a táblák.

Akác: Az évszaktól eltérő, már extrém melegnek is mondható hőmérséklet hatására, az akác is rohamos fejlődésnek indult. Április utolsó hetének  elején, már babos fürtök jelentek meg, a déli fekvésű részeken, az utak menti fasorokban. A fákon a virágzat nem volt egyöntetű, különböző fejlettségi stádium volt megfigyelhető.  A már babos, 5-6-cm-es bimbók is szép számmal voltak.  Mivel a meleg állandósult, a hónap végére robbanásszerűen bekövetkezett a virágzás. Május elsején már 1,5-2 kg hordás volt mérhető. Amennyiben a júliusi hőség tartós marad, rövid virágzási ciklusra lehet számítani.

repce_békés _megye 01 akácbékés_megye

Borsod-Abaúj-Zemplén megye

Borsodban ilyen korai akác nyílásra még a tőlem jóval idősebbek sem emlékeznek. Az elmúlt napok 25 Co-ot meghaladó nappali hőmérsékletei és az éjszakai 15-20 Co közötti minimumai nagyon felgyorsították az akác virágainak fejlődését. Ez a folyamat azt eredményezte, hogy a megye déli részén május 1.-én már voltak megnyílott akácok, és ma (2018. 05. 02.) már a déli kitettségű domboldalak is kezdenek fehérbe borulni. A meleg idő hatására május 3.-án, 4.-én már jelentősebb hordás várható ezekről az állományokról.

A repce táblák jelentős része a tündöklő sárgából zöld színűre változott, a fent leírt körülmények a repce virágzását is felgyorsították, a hét végére szinte minden tábla levirágzása várható.

Akác BAZ Megye 2018_05_01_3 Akác BAZ Megye 2018_05_01_1

Csongrád megye

Az elmúlt két hetes időszakban az időjárási körülmények inkább a nyarat idézték Csongrád megyében, mintsem az áprilisra jellemző szeszélyes időjárást. A meleg éjszakák és a szokatlanul meleg nappalok (28-30 fokos hőmérsékletek) hatására a repce táblák virágzása gyors lefolyású volt. Ezzel párhuzamosan az akácfürtök növekedése nemvárt tempóban gyorsult fel: míg április elején még május 8-10 körülre jósoltuk a virágzás kezdetét, ahhoz képest a napsütötte erdőszéleken e sorok írásakor (2018. május 1-én) virágzanak az akácfák. A méhállományok akácerdőkbe való kitelepülése megkezdődött és folyamatosan zajlik.

IMG_20180502_192649

Fejér megye

Fejér megyében a repce április 18-20-án kezdett virágozni. A méhcsaládok a késői tavasz miatt kevés néppel rendelkeztek. A röpke két hét alatt a családok felerősödése folytatódott, de a repcéről kevés nektárt tudtak behordani a megszokottól kevesebb gyűjtőméhvel rendelkező családok. Május első napján már az akácerdeink kinyílt virágokkal, és akácilattal csalogatták a méheket. A virágok fenológiai státusza széles határok közt változik. Megtalálható a teljesen kinyílt virág, a babos és a még zöld bimbósállapot is. A repcetáblák nagyobbik része már zöldül, elvirágzóban van, de néhány helyen a virágzó akácosok mellett még javában sárgállanak a repcetáblák. A méhészek megkezdték a repceméz elvételét, ami a jelzések szerint a semmitől a pár kilóig terjed. A jelenlegi állapot szerint a megye déli és északi akácosai között nincs jellemző különbség a virágok állapotában.

IMG_1267 IMG_1264

Győr-Moson-Sopron Megye

Április utolsó napjaiban már lehetett fehér babos fákat látni az utak mellett az aszfalt felett. Ezek a fák május elsejére kinyíltak, és már az illatukat is lehet érezni. Az erdők csupán pár nappal vannak elmaradva a szabadon álló fáktól. A repcék még sárgállanak, hordásról viszont csak kevés méhész számolt be. A tisztító pörgetéseket a hétvégén meg kell csinálni, mert ha hordás lesz az már akácról lesz. A több akácra vándorlásnak nem sok értelme van az idei évben. Nem csak a megyében nyílik szinte csak pár nap különbséggel az akác, hanem országos szinten is. Az első és a második akác teljesen összecsúszott a harmadik „hegyi” akác esetében látni csak egy kis különbséget a nyílásban.

Akác1_GYMS Akác_GYMS

Hajdú-Bihar megye

Az elmúlt heteket meleg, száraz idő jellemezte, ennek hatására a növények virágzása felgyorsult. A repce szezon hossza csak mintegy 2 hétre tehető, jelenleg már a végén jár. Komoly napi súlygyarapodás és pergetési eredmény nem volt. A méhcsaládok fejlettsége, a kijáró méhek mennyisége alapján sem lehetett komoly eredmény. Mindemellett sok méhész elpanaszolta, hogy a méhek valamiért nem, vagy alig járták idén a virágzó repcetáblákat. Az akác virágzata a 30 C fok környéki melegek hatására rendkívül gyorsan fejlődött. Naponta más-más képet mutat, ami becsapós lehet sokak számára. Jelenleg az erdőn babos, fehérbimbós a virágfürtök zöme, de már néhány nappal ezelőtt is lehetett látni fehérbe boruló fákat. Április 30-án a méhek már hordtak némi akácnektárt. Nagyobb hordás a következő napokban várható.

repce2 akác2

Heves megye

Heves megye déli, síkvidéki területein már április 29-én volt nyílott akácvirág az utak mentén, napsütötte erdőszéleken. Jelenleg már a hordás is beindult ezeken a területeken. A magasabban fekvő, dombvidéki erdőkben most kezdődik a nyílás, hordás beindulása 2-3 nap múlva elkezdődik. A megye északi hegyvidéki terültein levő akácosok kettős képet mutatnak, mert a völgyekben, és a hegyoldalakon egészen le van maradva a virágzat fejlődése, itt jelenleg 4-5 cm nagyságúak a fürtök, míg a hegytetőkön már fehér a virág, lehet találni nyílottat is.

A kötött, hideg talajokon levő repcetáblák még virágzásban vannak, ez elsősorban a síkvidéki akácosok környékén okozhat problémát mert belekerülhet az akácmézbe. A lazább talajokon vetett repcék már a virágzás végéhez közelednek. Számottevő hordás nem volt a megyében repcéről, ebben szerepe volt annak is, hogy kevés volt a gyűjtő korú méh a családoknál.

hegyvidéki akác (tető) síkvidéki akác 1

Jász-Nagykun-Szolnok megye

Jász- Nagykun Szolnok megyében a repce 2 hét alatt, de szinte valamennyi gyümölcs is elvirágzott, 2018-05-01 az akác teljes virágzásban van, erős akác illat mellett a méhek erőteljesen járják, nagyon sok virág található a fákon komoly mérési eredményekről még nem tudok beszámolni, de a megye nem is az akácosairól ismert. A repce jelentős mérési eredményekkel nem kecsegtetett ebből fakadóan nem tudok beszámolni repce méztermésről sem.

20180501_172304 20180501_172054

Komárom-Esztergom megye

Akác: Az április 19-i szemle során szinte mindenhol 0,5-1 cm-es fürt (bimbó) kezdemények látszottak, de az elmúlt két hétben hatalmas eltérések adódtak a különböző területek között. Zömében már fehér babos az akác, több helyen az első fürtök már kinyíltak, de jelentős eltérések mutatkoznak egy-egy erdőn belül is. Fiatal telepítésnél még csak fehéredik a fürtök hegye (Bajót), viszont a két héttel ezelőtt a leggyengébbnek ítélt terület már virágba borult, sőt erőteljes nektár illatot lehetett érezni (Dunaalmás). Az elmúlt napokban egyik napról a másikra kifehéredtek az akácosok, viszont még sok helyen virít a repce!

Repce: A megye néhány kisebb területen a repce többé-kevésbé elvirágzott, a táblák inkább már zöldek, mint sárgák, a sziromhullás már lassan befejeződik. A megye jelentős részén viszont még javában virítanak a táblák. Több helyen még teljes virágzásban vannak az oldalhajtások, sőt vannak még zöld bimbós oldalhajtások is. Ezeken a területeken sok helyen már az akácvirágzás is beindult, így gond lehet a tiszta akácméz termelésével. A méhészek többsége panaszkodik, hogy alig járják a méhek a repcét, nincs lényeges gyarapodás.

Vértestolna 1. Bajót 1. A

Nógrád megye

Minden idők legkorábbi akáca lesz. A megye déli illetve napsütötte részein az akác néhány napon belül nyílik. Az északi részeken a napsütötte helyeken illetve az erdők szélein is erősen babos, fehérít, de rengeteg  a 3-5 cm közötti virág is. A méhészek egy része nem vándorol a déli akácra, sokan lemondták a fuvart. Akik mennek azok szerda és péntek közé tervezik a vándorlást. Egyöntetű vélemény hogy a méheknek még kellett volna 7-10 nap, a fiasok száma elég, de a kijáróbogár kevés. A repce  zöldülni kezdett, reméljük az északi akácba nem sokat zavar bele. A napraforgó sorolni kezd, de nem ritka a négyleveles állapot sem.

IMG_3331 IMG_3329 IMG_3333

Pest megye

Pest megyében is, mint az országban mindenhol, a rendkívülinek mondható, töretlen meleg hatására a repcék két és fél hét alatt teljesen levirágoztak. Mivel nagyon sokaknak gyűjtő méhek alig vannak a kaptárban, az eredmény nagyon gyenge lett. De a jó méhcsaládok se tudtak 10 kilónál többet begyűjteni a repcén. A méhek rendkívül vadak voltak, amit a gyenge mézelésnek, a nagy hőségnek és a szárazságnak vélem betudni.

Az akác hihetetlen gyorsasággal fejlődött áprilisban. Fagyás sehol sincs, a fák talpig fehér bimbóban, virágban vannak. Május elsején a településeken már fröccsent a méz a megye délibb részein, bár alig van 3 nap különbség idén a déli és az északi részek között, ami szintén rendkívülinek mondható.

Sokan már most vándorolnak akácra, mert a hét második felétől az erdőkben is beindul a hordás. Elhúzódó virágzásra lehetne számítani a virágok állapota miatt. A most lazuló fürtök mellett a megnyílt virágokig minden állapotú virág megtalálható az erdőkben. Ha marad a nagy meleg, akkor ez az elhúzódó virágzás is jelentősen lerövidülhet, ami tovább ronthatja majd az összességében nem túl jó kilátásokat.

Pest megye_akác_2018.05.01 Pest megye_akác_2018.05.01.

Somogy megye

Somogyban a rendkívül meleg és száraz áprilisi időjárás a repcéket május első napjaira a virágzás dandárján már túlhajtotta.  Nem nőttek igazán magasra a növények, igazi jó hordásról kevesen számoltak be.

Az akácfürtök nagyon gyorsan fejlődtek, és a melegebb fekvésű területeken, utak mellett már április utolsó napjaiban már fehérbimbós, illetve nyíló virágokat is lehetett látni. Másodikára szinte mindenhol fehérednek az erdők, helyenként erős akácillatot érezni.  Hordás, nyalakodás többfele már elsején is volt, az eddig féktelenül vad méhcsaládok mostanra megszelídültek.  Néhány napon belül megindulhat a számottevő hordás.

0502 megtalálta 0502 repce vége, akác még néhány nap

Szabolcs-Szatmár-Bereg megye

Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében a repce még virágzik, de az akác már bontogatja szirmait. A repceméz termeléséhez szükséges feltételek sajnos kedvezőtlenül alakultak. A méhcsaládok fejlettségi szintje alulmaradt a növények állapotához képest, valamint a csapadék hiánya is érezhető volt. Az akácerdők szélei és a fasorok már messziről fehérlenek, helyenként már akácillat is érződik. A tisztító pergetések és a vándorlási előkészületek rohamtempóban zajlanak, versenyt futunk az idővel, időjárási körülményekkel. A magas napi középhőmérsékleti értékek nagyon felgyorsították a virágok fejlődését.

31676505_1262829477153547_6741568551145963520_n 31648254_1262829440486884_1626952707149398016_n

Tolna megye

Repce: Az április 14-15 környékén elővirágzó és a megye legtöbb helyén már teljes virágzású repcetáblák a meleg „nyár” hatására mondhatni két hét alatt elvirágoztak az idei évben. Gyakorlatilag május 2-án már a megye legtöbb helyén vagy lement már, vagy most van lemenőben a repce tábla.

Akác: Április első hetében megpattant akác fejlődésében a meleg nappali és éjszakai hőmérsékleti értékek gyors ütemű fejlődést hoztak a megye területén. Annyira gyors ütemű volt a fejlődés, hogy gyakorlatilag az április utolsó hétvégéjén az addig még jellemzően zöld erdők fehér látképbe borultak a megye legtöbb részén. Május elején már virágzó erdőkkel találkozhatunk.

DSC_0360 DSC_0359

Vas megye

A 2013-ig visszamenő megyei feljegyzések alapján, az akác virágzás indulása, április 28-a és május 14-e közötti – helyenkénti eltérések voltak. Az idén tavasz is volt a télben, de áprilisban tél is volt a tavaszban. Most a repce késik, belenyúlik az akácba, gyengíti annak minőségét. Több bizonytalanság van a jelen körülmények között, melyek a mellékelt fotókon is láthatók. A képek május 01-jén készültek.

repce Vas akác Vas 1

Veszprém megye

Veszprém megyében a hőség hatására egy pillanat alatt virágba borultak a repcék, ugyanakkor a virágzás idején alig hullott csapadék, minek köszönhetően gyorsan öregedtek el a növények, ami sajnos nem jelenti azt, hogy a táblák május első napjaira teljesen lezöldültek volna…. A nagy melegben az akác is rengeteget fejlődött, emlékeim szerint 2000-ben tapasztaltunk hasonlót.

A legkorábbi területeken már illat is érezhető. Sokan a hét végére tervezik a repceméz kipergetését. A várható hozamok mértéke igen nagy szórást mutat. Ennek oka többek között abban is keresendő, hogy a méhcsaládok fejlődését a március elején bekövetkezett sarkvidéki hideg erősen visszavetette a méhcsaládok fejlődését…

Visszatérve az akácra gyors, robbanásszerű kivirágzásra számíthatunk, de ennek hosszát az elkövetkezendő napok időjárása fogja meghatározni. A Bakonyban megszokott vándortanyákon előfordulhat, hogy az előbb említett nagy melegnek köszönhetően nem lesz markáns nyílásbeli idő különbség. A vándortanyák kiválasztásánál mindenképpen figyelni kell arra, hogy a megyében több helyen vetettek bíborherét, ami szintén most kezdett virágozni…

Bíborhere Veszprém Akác Veszprém Repce Veszprém

Zala megye

A nyárias melegnek köszönhetően a repce virágzása a végéhez közeledik. A táblák zöme utóvirágzásban van. Az oldalágak virágzása, a végéhez közeledik. Sajnos az idei évben a repce nagy csalódást hozott a hordás szempontjából. Néhány körzetben csak pár kiló a gyarapodás a repcéről.

Az akác a megye legtöbb területén fehér babos állapotban van. Nagyon kevés északi területen lehet csak 6-8 cm nagyságú virágfürtöket találni. Az akác várható virágzása május 5- 8 között várható. Ha továbbra is marad a légköri aszály, és a nyárias meleg, a virágzás ideje jelentősen lerövidülhet, ami a hordási eredményeket is nagymértékben csökkentheti.

DSC_0933 DSC_0934