Tájékoztatás NAV vizsgálatról

Az elmúlt időszakban több támadás és vád is érte az Egyesületünket, amely a gazdálkodásunkat és mindennapi működésünket kérdőjelezte meg. Sorozatos támadás érte a megyei szaktanácsadókat, vezetőket, belső folyamatainkat. Az Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal részéről szinte azonos időben került sor a megyei szaktanácsadók, az ügyvezető ellenőrzésére, amely vizsgálatok hiányosságok, illetve szabálytalanságok észrevételezése nélkül kerültek lezárásra. Az elmúlt időszakban a Nemzeti Adó- és Vámhivatal, az adózás rendjéről szóló 2003. évi XCII. törvény alapján, az egyes adókötelezettségek teljesítésére irányuló ellenőrzést végzett az Országos Magyar Méhészeti Egyesületnél, mely során a könyvvezetési, bizonylat megőrzési, nyilvántartási kötelezettségek, bizonylatok kiállítására vonatkozó előírások megtartását ellenőrizte a 2012., és 2013. évekre vonatkozólag.

A revízió a támogatások könyvelését vizsgálta, melynek során megállapítást nyert, hogy azok feltüntetését az Egyesület a könyvelésében megfelelő módon szerepeltette.

A vizsgálat során ellenőrzésre került:

  • a szaktanácsadói hálózat működtetése,
  • regionális rendezvények, kongresszus szervezése a helyi szervezetek esetében,
  • nemzetközi rendezvényen való részvétel, elméleti ismeretterjesztés,
  • fenológiai és meteorológiai méhészeti megfigyelő hálózat kialakítása és működtetése,
  • méhészeti képzés országos koordinálásának, valamint méhegészségügyi ismeretek gyűjtésének és terjesztésének támogatása,
  • világkiállításon való részvétel,
  • kaptárak, méhészeti felszerelések azonosítási rendszerének kialakítása és fenntartása.

Egyesületünk az ellenőrzés során rendelkezésre bocsátotta a vizsgált évekre vonatkozó számviteli bizonylatait, nyilvántartásait, amelyből az Adóhatóság azt az eredményt állapította meg, hogy az Országos Magyar Méhészeti Egyesület könyvelése, nyilvántartása, megfelel a számviteli törvény előírásainak.

Az ellenőrzés érintette a készpénzes kifizetéseket is, amely vizsgálat szintén pozitív eredménnyel zárult, tekintettel arra, hogy a teljesítések szabályszerűen, az előírások betartásával történtek.

Az Országos Magyar Méhészeti Egyesület a vizsgálat lezárását követően, a jövőben is mindent elkövet annak érdekében, hogy működését a vonatkozó törvényi szabályoknak megfelelően, azok betartása mellett végezze.

OMME ügyvezetés