Néhány kivételes esettől eltekintve nem vonatkozik a méhészekre az EKÁER bejelentési kötelezettség

Néhány kivételes esettől eltekintve nem vonatkozik a méhészekre az EKÁER bejelentési kötelezettség.

Egyesületünk írásban fordult a Nemzetgazdasági Minisztériumhoz az EKÁER bevezetésével kapcsolatosan a méhészeket érintő kérdésekkel. Ezenkívül többen is személyesen kértünk felvilágosítást kérdéseinkre megyei NAV ügyfélszolgálatoknál. Mindezidáig amíg nem tisztáztunk néhány kérdést nem szerettünk volna megalapozatlanul rossz információt adni méhésztársainknak.

A jogszabályokat és a kérdéseinkre adott válaszok alapján egyértelmű, hogy:

  • az ÁFA kompenzációs felárral felvásárlónak értékesítő, a végfelhasználónak közvetlenül értékesítő (piaci, vagy háztól történő eladás), valamint az Alanyi Adómentes értékesítés nem EKÁER köteles.
  • Szintén nem kell bejelenteni a vándortanyáról, az egyik telephelyről a másikra történő méz, vagy cukor szállítást sem mivel ez esetben nem történik értékesítés.
  • A cukor belföldi megvásárlása esetén sem kell az EKÁER-be bejelentkezni, mivel az első adóköteles bejelentése a terméknek (cukornak) a gyártól a kereskedelem felé történő értékesítése során már megtörtént, ez esetben egyébként a méhész végfelhasználónak minősül. Természetesen a számlát az áru jogszerű igazolása céljából tartsuk magunknál.

A fentiektől eltérő esetekről az alábbi elérhetőségeken kérhet tájékoztatást:

https://ekaer.nav.gov.hu/

NAV Általános Tájékoztató Rendszere: 40/42-42-42

Az alábbiakban választ kaphat néhány általános kérdésre a bejelentési kötelezettséggel kapcsolatban

Mit takar pontosan az EKÁER szám és az EKÁER rendszer fogalma?

Megváltozik az adózás rendjéről szóló törvény a jövő évtől. A legnagyobb változás minden kétséget kizáróan az lesz, hogy létrejön az áfacsalások visszaszorítására kialakított közúti áruforgalom-ellenőrző rendszer (EKAER). Az EKAER-nek köszönhetően ellenőrizhetővé válik az EU bármely tagállamából Magyarországra, vagy fordítva, Magyarországról egy EU-s országba irányuló, az adott termék közúton való fuvarozásával, valamint az országon belül történő közúti fuvarozásával összefüggő adókötelezettségek teljesítése.

Kötelező bejelentés

Közúti fuvarozással járó tevékenységet a jövő év január elsejétől csak olyan adózó folytathat, aki rendelkezik Elektronikus Közúti Áruforgalom Ellenőrző Rendszer (EKÁER) számmal. A szabályozás akkor érvényes, ha:

Útdíjköteles gépjárművel végzik a közúti fuvarozást

  1. a) az Európai Unió valamely tagállamából Magyarországra hoznak be terméket,
  2. b) Magyarország az Európai Unió valamelyik országába visznek ki terméket,
  3. c) belföldi forgalomban, első adóköteles termékértékesítés esetén nem végfelhasználó számára.

Ha az előbb felsorolt esetek bármelyike fennáll, az adózók kötelesek az állami adó- és vámhatósághoz bejelentést tenni, az adózás rendjéről szóló törvény 11. számú mellékletében meghatározott adattartalommal.

A bejelentést az EKAER elektronikus felületén kell majd megtenni. Itt az állami adó- és vámhatóság minden bejelentéshez ad majd egy EKÁER számot, mely 15 napig lesz érvényes. Aki megtette a bejelentést, annak az EKAER számot ki kell adnia a fuvarozást végző, vagy a fuvarozást szervező személynek, mert ennek a személynek is szüksége lesz az azonosító számra egy hatósági ellenőrzés során.

Mit jelent pontosan az első adóköteles termékértékesítés?

A belföldi forgalomban nem végfelhasználó részére történő első adóköteles termékértékesítés alatt az olyan termékek értékesítése értendő, amelyeket az adózó a Közösség más tagállamából, harmadik országból történő beszerzést, vagy belföldi előállítást, létrehozást követően először értékesített fuvarozással egybekötötten belföldi rendeltetési helyre úgy, hogy az értékesítés adóköteles. Első adóköteles értékesítésnek tekintendő a bérmunkával létrehozott termék belföldre, nem végfelhasználó felé történő értékesítése. Tekintettel arra, hogy a feltételek között szerepel az is, hogy az értékesítés adóköteles legyen, nem kell EKAER számot kérni a mezőgazdasági termelők olyan értékesítéséhez kapcsolódó fuvarozás esetén, amellyel összefüggésben a termelőt kompenzációs felár illeti meg. Továbbá első adóköteles értékesítés hiányában nem kell EKAER számot kérni az alanyi adómentes adózó fuvarozással járó belföldi értékesítése esetén sem. Az Art. végfelhasználónak tekinti azt a természetes személyt, aki a terméket személyes szükséglet kielégítését meg nem haladó mennyiségben magánszükséglete kielégítésére való felhasználás céljából vásárolja.

Saját áru kiszállításakor is fennáll a bejelentési kötelezettség?

Amennyiben a saját áru mozgatása kizárólag belföldön történik, úgy az után nem áll fenn bejelentési kötelezettség. Az Európai Unió más tagállamából Magyarország területére irányuló termékbeszerzés vagy egyéb célú behozatal, illetve Magyarország területéről az Európai Unió más tagállamába irányuló termékértékesítés vagy egyéb célú kivitel, továbbá belföldi forgalomban nem végfelhasználó részére történő első adóköteles termékértékesítés esetén áll fenn a bejelentési kötelezettség

Telephelyeink között történhet-e EKAER nélküli átszállítás (alapanyag, áru, stb.)?

Csak akkor áll fenn bejelentési kötelezettség, ha a belföldi forgalomban nem végfelhasználó részére történő első adóköteles termékértékesítés történik. Így, ha az adóalany belföldi telephelyei között fuvarozza/fuvaroztatja a saját termékét, nem kell EKAER számot igényelni. Azonban, ha az adóalany a terméket olyan telephelyei között fuvarozza/fuvaroztatja, amelyek közül az egyik az Európai Unió más tagállamában található, a bejelentési kötelezettség az egyéb célú behozatal, illetve egyéb célú kivitel okán fennáll