A magyar agrártárca Brüsszelben is kiállt a méztermelők védelmében

Az Országos Magyar Méhészeti Egyesület kezdeményezésére, a méhészeti szakágazat, a hazai mézpiac és a fogyasztók védelmének érdekében, a Földművelésügyi Minisztérium a mézek kereskedelmére és jelölésére vonatkozó javaslatot nyújtott be az Európa Tanácshoz. Egyesületünk a 2015. június 3-án a Földművelésügyi Minisztériumhoz eljuttatott szakmai javaslatát megerősítve, októberben ismét továbbította az agrártárca részére ágazatunk érdekeit megfogalmazó javaslatát, amely alapján az Európai Parlament is foglalkozott a témával 2015. december 15-i ülésén.

Az alábbiakban megtekinthető a  kezdeményezéssel kapcsolatos sajtóközlemény:

A Mezőgazdasági és Halászati Tanács december 15-ei, brüsszeli ülésén Magyarország kezdeményezte az EU-ba importált mézek szigorúbb ellenőrzését és származásuk pontosabb megjelölését. A kezdeményezéshez a hagyományosan jó Visegrádi Négyek együttműködés jegyében csatlakozott Csehország, Lengyelország és Szlovákia, és több más tagállam is támogatta a célkitűzéseket, Európa minden részéből.

A magyar delegációt vezető Dr. Feldman Zsolt, a Földművelésügyi Minisztérium helyettes államtitkára határozottan kiállt a hazai méztermelők érdekei mellett. Az alacsony minőségű, gyakran hamisított import termékek hatékonyabb kiszűrése céljából az Európai Bizottság fokozottabb szerepvállalását kérte. Az államtitkár hangsúlyozta: a silány készítmények feldolgozása „irreális piaci versenyhelyzetet eredményez azok számára, akik magasabb költséggel, minőségi terméket állítanak elő.”

A magyar kezdeményezés a komoly hagyományokra visszatekintő magyarországi méztermelés védelme érdekében uniós szinten szigorúbb eredet és származás jelölési előírásokat sürgetett.

A kezdeményezés szövege a következő linken érhető el (egyelőre kizárólag angol nyelven):

http://data.consilium.europa.eu/doc/document/ST-15212-2015-INIT/en/pdf