Siker az EU-ba importált hamisított méz elleni küzdelemben

Erdős Norbert és az Országos Magyar Méhészeti Egyesület közös sajtóközleménye

„Jelentős magyar siker, hogy Phil Hogan mezőgazdasági biztos részére megküldött levelemnek is köszönhetően az Európai Bizottság ellenőrzési tervet dolgozott ki és hajt végre az ipari úton előállított és az EU-ba dömpingszerűen behozott importméz kiszűrése érdekében” – jelentette ki Erdős Norbert európai parlamenti képviselő Miskolcon, ahol az Országos Magyar Méhészeti Egyesület elnökével, Mészáros Lászlóval együtt értékelte az európai mézhamisítási botrány legújabb fejleményeit. Mészáros László hozzátette, hogy eddig 35 kevert méz mintáját vizsgáltatták be nemzetközi laboratóriumban. A gyanú szerint kínai import méz felhasználásával készült kevert mézek esetében 6 mintáról derült ki, hogy közönséges hamisítvány. Az OMME jelenleg is folytatja az import mézek vizsgálatát, újabb 35 mézminta laboreredményét várja.” A vizsgálati eredmények többségét Erdős képviselő úr már az Európai Bizottság tudomására is hozta” – emelte ki az egyesület elnöke.

Erdős Norbert hangsúlyozta, hogy az Európai Bizottsághoz már számos kifogás érkezett olyan, a piacon található termékre, amely címkéjén ugyan az szerepel, hogy „méz”, azonban nem felel meg a mézről szóló irányelv előírásainak. „A Bizottság által 2015 decemberében közzétett előzetes eredmények szerint a meg nem felelések elsősorban a növényi eredetre vonatkozó nyilatkozatokkal és a cukorral történő hamisítással álltak összefüggésben. Ez teljes mértékben alátámasztja a gyanúm, hogy a „lóhúsbotrányhoz” hasonló csalássorozat zajlik az európai mézpiacon” – tette hozzá a fideszes politikus.

A néppárti magyar képviselő hangsúlyozta, hogy az Európai Parlament Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Bizottsága márciusi rendes ülésén napirendre veszi a mézhamisítási botrány ügyét. „Külön öröm számomra, hogy Vytenis Andriukaitis egészségügyi biztos a vitán személyesen vesz majd részt” – tette hozzá Erdős Norbert. A parlamenti szakbizottság az európai bizottsági ellenőrzés nyári eredményeit szintén megvitatja majd.

Mészáros László figyelmeztetett, hogy ez a nemkívánatos gyakorlat hosszú távon az EU-ban előállított méz visszaszorulását eredményezheti a belső piacon. „Ma még versenyképes méhészeti gazdaságok mehetnek tönkre, magyar és európai emberek veszíthetik el a megélhetésüket, amelynek bekövetkeztét meg kell akadályoznunk” – tette hozzá a maga is méhészként dolgozó szakember.

Erdős Norbert emlékeztetett, hogy a lehető leghamarabb útját kell állnunk a mézhamisításnak, amely egyrészt a fogyasztók súlyos becsapását eredményezi, másrészt élelmiszer-biztonsági kockázatokkal is jár, ugyanis nem lehet tudni, esetleg milyen szennyeződés került bele az importált ipari mézbe. „Ezért továbbra is kérem a fogyasztók élelmiszerekkel kapcsolatos tájékoztatásáról szóló rendelet felülvizsgálatát. A kevert mézekre alkalmazandó, valójában semmitmondó „EU-s és EU-n kívüli mézek keveréke” felirat helyett a csomagolás címkéjén azt kellene feltüntetni, hogy a végtermékben felhasznált EU-n kívüli méz melyik harmadik országból származik, továbbá azt, hogy a kiszerelt termékben ez a tétel pontosan hány százalékos arányban van jelen” – tette hozzá a fideszes politikus.

Mészáros László szerint Magyarországon már lényegében kiszűrték a hamisítványokat. Az országos főállatorvos december 7-én egy határozatban a harmadik országból származó méztételek hatósági ellenőrzésének megszervezése érdekében december 7-étől adatszolgáltatási kötelezettséget rendelt el. „Ezen felül a NÉBIH azonnali hatállyal elrendelte a mézhamisítás gyanújában érintett, nem fogyasztói minőségű termékek forgalomból történő kivonását, amelyre annak rendje és módja szerint sor is került. A január 19-én létrejött NÉBIH-OMME együttműködési megállapodás pedig egészen új lehetőséget biztosít a hatóság és a civil társadalmi szervezet jövőbeni közös munkájához.” Az egyesület elnöke jelentős eredményeket vár ettől az együttműködéstől a magyar méz minőségének-, a méhészeti szakágazatnak-, és nem utolsó sorban a fogyasztók érdekeinek védelmére tekintettel. A magyar fogyasztó ma már egészséges, a címkén feltüntetett összetevőkkel összhangban álló mézekhez juthat hozzá. „Ennek ellenére javaslom, hogy a fogyasztók minden esetben alaposan vizsgálják meg a címkén szereplő adatokat és elsősorban biztonságos és tiszta magyar mézet vásároljanak az áruházi polcokról. A fogyasztóknak az ország bármely pontján lehetősége van a kiváló minőségű magyar termelői mézek vásárlására is” – emelte ki Mészáros László.

Miskolc, 2016. február 11.

Találkozó 1

 Találkozó 2

OMME méz