Mézpiaci gyorsértékelés

Az Országos Magyar Méhészeti Egyesület június 9-én megtartott elnökségi ülésén értékelte az idei esztendő akáctermését és a piaci helyzetet. E szerint, 2016-ban országos szinten kevés akácméz termett, sokkal kevesebb, mint az elmúlt évben. A méhcsaládonkénti átlag mennyisége különösen kedvezőtlen képet mutat a 2015 őszén betelelt, állategészségügyi nyilvántartásba vett méhcsaládszámot figyelembe véve. A gyenge termés okai:

  • az akácra termelésre felkészült méhcsaládszám méhegészségügyi okok miatti –egyes területeken akár 50%-al – kevesebb létszáma az őszihez képest
  • az április, májusi fagyok hatására súlyos károkat szenvedett az akácállomány
  • a virágzás ideje alatti – különösen a sík területeken, korábban virágzó állományok esetében, kedvezőtlen időjárás
  • sokkal kevesebb méhész vándorol, mint korábban

Az akácméz-termés mennyisége méhcsaládonként, méhészetenként és tájegységenként rendkívül változó, de országos szinten mindenféleképpen gyenge. Az akác előtti termés szintén rendkívül alacsony mennyiségű lett, gyakorlatilag repce fajtaméz alig-alig termett.

A hazai mézellátást a gyenge termés nem veszélyezteti, de valószínűsíthető az export (unión belüli értékesítés) mennyiségének csökkenése, annak lassulása. Jelenleg az unió mézpiacán a helyzet instabil, nem alakultak még ki az unión belül termelt mézek nagybani értékesítési árai. Az egész nemzetközi mézpiac bizonytalanságait figyelembe véve, felelőtlenség konkrét jóslattal élni a méhésztársadalom felé, de némi támpontot tudunk adni:

- az elmúlt közel két évben a nemzetközi piacon tapasztalt mézár-zuhanás lassult, a piac egyes szereplőinél megállt

- a környező uniós országokban még gyengébb lett az akácméztermés, mint a mienk

- a mézhamisítás elleni egyre erősödő nemzetközi összefogás, egyre több piaci szereplőt (mézfelhasználót) kényszerít a valódi méz vásárlására

- a piacra a bizonytalanság és instabilitás jellemző. Jelenleg 30%-os árkülönbség is van az unió piacán a kiajánlott magyar akácmézek árai között – ez nagyon ritkán fordul elő. Idővel a kiajánlott árak 30%-os különbsége mely irányba mozdul, a kereslet-kínálat fogja eldönteni.

Ne feledje méhésztárs! A méz mindenkori felvásárlási ára annyi, amennyiért a méhész hajlandó odaadni!

OMME elnökség