Tachográf

Ma a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) illetékeseinél jártunk tachográf (menetíró) ügyben.

Elsősorban, a méhészeti szállításokat (méhek, méhészeti eszköz és méhészeti termék szállításokat) érintő tachográf kötelezettség menetességéért lobbiztunk.

Nagyon röviden ismertetjük az NFM álláspontját:

  • EU jogszabályban rögzített a tachográf használata, így csak az EU illetékes Bizottságában lobbizhatunk ennek megváltoztatásáért. Ennek értelmében, az OMME a napokban elkészíti azt a szöveget, amit már a jövő heti Olaszországban megrendezett Európai Professzionális Méhészek Egyesülete közgyűlésén előterjeszt annak érdekében, hogy minél több tagország méhészeti képviselet írja alá. Az 561/2006/EK rendelet 13. cikkelyét kell módosítani, ami a tachográf használatának kivételezettjeit sorolja fel.
  • Rövidtávú megoldás lehet, hogy a hazai illetékesekkel (FM, BM, NFM…) közösen kidolgozott, csak a méhészeti szezon időszakára vonatkozó könnyítéseket érjünk el. Hasonlóan, az Aratási Koordinációs Bizottság munkájában a betakarítógépek tulajdonosai, mi méhészek is tudjunk – a közlekedésbiztonság betartása mellett- a nem ránk íródott, de sajnos, mint alkalmazni kényszerülő jogkövető állampolgárok kivételt elérni.

Ennek érdekében 27-én, hétfőn, folytatjuk a munkát az FM-ben.