FM-OMME egyeztetések

A tegnapi napon a Földművelésügyi Minisztérium két főosztályával folytattunk szakmai egyeztetést. A Mezőgazdasági Főosztályon Szépe Ferenc főosztályvezetővel és Szobolevszki Tamás osztályvezetővel tekintettük át a Magyar Méhészeti Nemzeti Program keretein belül finanszírozott kutatásokat. Értékeltük az elmúlt évek tapasztalatait és előkészítettük az idei esztendő kutatásokra vonatkozó „keret-felosztási” tervét. Egyesületünk, a közösen kialakított szempontok szerint, mihamarabb előterjeszti az agrárminiszter felé az un. „jóváhagyó levelet”, amely garancia az Államkincstárnak a kifizetések jóváhagyására.

Az Agrárpiaci Főosztály illetékeseivel a 3,5 tonna összsúlyt meghaladó járművek és jármű szerelvények menetíró kötelezettségéről folytattunk megbeszélést. A rövidtávú megoldási lehetőségeket ismertették velünk, amely alapján újabb iránymutatást kaptunk problémánk megoldásához. Ennek értelmében, a 11 éve hatályban lévő ide vonatkozó jogszabály nem (azaz, már 11 éve kellene tachográf), csak a jogszabály értelmezése változott meg. Ennek okáról a Belügyminisztérium tud felvilágosítást adni. Elkezdtük a kapcsolatkeresését a BM-ben, de addig is, készítjük tachográf ügyben levelünket közvetlen az agrárminiszternek. Több ezer hazai méhész és családja tevékenységét lehetetleníti el az adott Közösségi jogszabály „túl-reagálása” a magyar hatóságok szempontjából.

Egyesületünk elkészítette az 561/2006 EK rendelet módosításához szükséges EU méhészszervezetek támogató nyilatkozatát, melyet a március 5-6-án tartandó Európai Professzionális Méhészek Egyesületének éves közgyűlésén szeretnénk aláíratni minél több tagország méhészeti képviselőjével.