Méz-kerekasztal értekezlet

A tegnapi napon részt vettünk a NÉBIH Központjában megtartott Méz-kerekasztal ülésen. Az időnként sajnos személyeskedő, indulatos ülésen kritikus élelmiszerbiztonsági és mézzel kapcsolatos minőségi problémákról esett szó.

  1. a hatóság szakembere ismertette az uniós mézvizsgálatok eredményeit – gyakorlatilag a jelenlegi mézpiaci anomáliákat nem fedte fel és nem is ad megoldást az illetékes Bizottság jelentése.
  2. gyantaszűrés – az unióba (nem hazánkba!) importált mézek egy része – feltételezés szerint- gyantaszűrt, mivel e technológia éppen a mézek „tisztítására” szolgál, nagyon nehéz kimutatni használatát, különösen, mert tisztán már nem jelenik meg a kereskedelemben, mindig egyéb, valódi mézekkel keverve találkozik vele a fogyasztó ill. az ellenőrző hatóság. A jelenlévő szakemberek ajánlása alapján, egyesületünk –uniós méhészek összefogásával- kezdeményezhetné az Európai Parlament és a Tanács 853/2004/EK rendeletét, amely az állati eredetű élelmiszerek különleges higiéniai szabályainak megállapításáról szól. Most itt hosszadalmas lenne kifejteni e rendelet hatálya és a gyantaszűrés közti kapcsolatot, de az OMME már a március 5-6-án megrendezendő Európai Professzionális Méhészek közgyűlésén előterjeszti e lehetőséget. A hazai mézfeldolgozók és mézexportőrök képviselői deklarálták, hogy tevékenységük során nem használnak gyantaszűrést, hiszen ez jogszabály-ellenes lenne.
  3. a hazai sajtóban manapság felkapott mézhamisítási botrányok híradásait, tudósításait is értékelte a Méz-kerekasztal. Az ágazat egyik szereplőjének sem jó a mézről tudósított negatív hír – minden szereplő egyetértett ebben, ehhez tartva magunkat, csak pozitív nyilatkozatokkal szabad élni a sajtó, a média felé.
  4. A feldolgozó-szakma képviselői és a magyar méhészek szükségét érezik annak, hogy megfelelő és elfogadott szakmai gyakorlatra alapozott, mérhető paraméterekkel alátámasztott magas színvonalú és egységes irányelv jöjjön létre a hazai fajtamézek tekintetében. További célként fogalmazódott meg, hogy az irányelvben tervezett változások olyan minimumkövetelményeket határozzanak meg, melyek betarthatók és ellenőrizhetők. A Méz-kerekasztal résztvevői kialakították az akácmézre vonatkozó paramétereket – ezek véglegesítése hamarosan megtörténik. A konkrét „számokról” időben fogjuk tájékoztatni a méhésztársakat.