Akác fenológia

A szaktanácsadói hálózat információi alapján adjuk közre az alábbi, méhlegelő információkat. A felmérés 2017. április 6-10. közötti időszakban készült. A fényképes összeállítás megtekinthető egyesületünk honlapján a következő linken:http://mehlegelo.omme.hu/gallery

Kérjük a méhésztársakat a vándorlás állategészségügyi és etikai szabályainak betartására. Kérjük, a nyúlós költésrothadás miatt zárlat alatt lévő települések tekintetében minden esetben tájékozódjanak a területileg illetékes állategészségügyi hatóságnál.

 

BARANYA MEGYE

A márciusi kora nyári idő nagyon gyorsan kicsalta a növényt. A megye a déli részén az akác március 15 -e környékén pattant meg, a dombsági és a mecseki területeken természetesen később március 20-25 között. Ez a különbség most is megfigyelhető a virágokon. A pattanást követően egyszer volt fagypont közeli hőmérséklet, de csak hajnalban és nagyon rövid ideig, talaj közelében volt fagy a megye nagy részén, sajnos a keleti felében 2-3 méter magasságig sávosan mutatkoznak a fagyás jelei.

Jelenleg a megye déli területein 1,5-2 cm -es a virág, a későbbi területeken 1 -1,5 cm. „Almavirágzástól számítva 1 hónap múlva indul a hordás a növényről”, ha nagyobb lehűlés nem következik be. E szerint május 1-5 közé várhatjuk az indulást, ha nagyobb változás az időjárásban nem következik be.

20170404_125224 20170406_123805

BÁCS-KISKUN MEGYE

Az április végi, március havi meleg tavaszban erőteljes fejlődésnek indult az akác.
Lakott területeken az utak mellett 1,5-2 cm bimbók fejlődtek a növényeken. A déli fekvésű erdőszéleken is 1 cm-es a virágkezdet. Az erdő közepén 0,5 cm-es bimbókezdemény. Az időjárások által jelzett hosszú távú hűvösebb időszak vélhetőleg lassítani fogja az akác- virágok kifejlődését. A virágzás idejét még nagyon nehéz lenne megjósolni.

A megye területén az akác ez idáig fagykárt nem szenvedett. Reménykedünk, hogy a virágzás ideje alatt mézelésre alkalmas időjárás lesz.

DSC00272 DSC00261

BÉKÉS MEGYE

A tavalyi évhez hasonlóan az idén is a hírtelen felmelegedés hatására, mintegy két héttel korábban indult az akác. Az elmúlt hétre prognosztizált fagyok szerencsére a megyét elkerülték, fagykár nem érte az akácot. A déli fekvésű részeken, út menti fasorokban 0,5-0,8 cm nagyságú bimbók vannak, a nagyobb kiterjedésű erdős részeken ennél kisebb a virágzat. Csapadékra az akác szükség lenne. Az elkövetkező napokra előre jelzett lehűlés, talán visszafoghatja a virágzat fejlődését, azonban, ha azt követően további felmelegedéssel kell számolni, május első napjaira prognosztizálható a virágzás.

 akác1 akác

BORSOD-ABAÚJ-ZEMPLÉN MEGYE

BAZ Megye akácosainak területe 16 ezer hektár körül van. A megye akácosainak jelentős része a dombvidéki területeken található, ahol a kései fagyok gyakran beleszólnak a virágzásba. Jelenleg a megye akácosaiban nem lehet jelentős fagyáskárok nyomait felfedezni, bár a fotókon látható, viszonylag korán melegedő helyekről gyűjtött minták arról árulkodnak, hogy valami történt. Az, hogy egy rügyből két-három virágrügy fejlődjön valószínűsíti, hogy a rügy megpattanása után fagy érte, március elején volt két éjszaka, amikor a mélyen fekvő fagyzugos területeken -3, -4 Co-ot mértek reggelre virradóra. A hajtások, virágfürt kezdemények mérete a gyorsan melegedő déli oldalakon, utak, földutak mentén 0,5 és 1 cm közöttiek, a magasabban fekvő területeken és az északi oldalakon két-hárommilliméteres hajtáskezdemények figyelhetők meg. A március végi április eleji meleg idő hatására erőteljes növekedésnek indultak a növények, köztük az akác is, a tegnapi, mai (2017. április 7.) lehűlés viszont visszafogja minden növény fejlődését.

Azt megjósolni, hogy mikor fognak virágba borulni akácosaink, jelenleg nehéz lenne, az elkövetkezendő két-három hét időjárása, hőmérsékleti viszonyai fogják ezt befolyásolni.

 DSCF2996 DSCF2990

CSONGRÁD MEGYE

Csongrád megyében az akácos területek elhelyezkedése sajátos, egyedi, hiszen a Tisza vonala teljesen meghatározza az összefüggő, vándorlásra alkalmas erdők elterjedését. A megye nyugati fele jellemzően homokos talajú, meglehetősen nagy akácos területekkel. Ezzel szemben a Tiszától keletre egyáltalán nem jellemzőek az akácerdők. A megye időjárási viszonyai az elmúlt ősz folyamán jellemzően nagy mennyiségű csapadékkal szolgáltak. A téli hideg, kemény fagyokkal gyakorlatilag a hótakaró teljes hiányával volt jelen. Egyes vélemények szerint már ez a jelenség hatással lesz az akác mézelésére. A februári, időnként igen enyhe időjárás következtében a megyében országos melegrekordot mértek; Kiszomboron február 28-án megdőlt a legmagasabb országos maximum-hőmérséklet rekordja, ugyanis itt 21,6 fokig emelkedett a hőmérséklet.

A márciusi hónap közepétől gyakorlatilag megszűntek a fagyok, és az akác rügypattanás időszakában sem fordultak elő fagypont alatti hőmérsékletek. A március folyamán tapasztalt meleg időjárás, főleg a hónap utolsó hetében mért, már-már kora nyári idő következtében, az akác hajtás kezdemények növekedése felgyorsult; jelen pillanatban 1-1,5 cm-es méreteket tapasztalhatunk. Természetesen a városi környezetben vagy a napsütésnek kitett helyeken ettől nagyobb méretek is előfordulnak, de az erdőállományok szintjén ez nem jellemző.

Az akácvirágzás várható pontos időpontját korai lenne még meghatározni, becslések szerint május 4-5-6 környékére tehető, de ehhez természetesen ismerni kellene az előttünk álló időszak meteorológiai történéseit.

 Akác_3 Akác_2

FEJÉR MEGYE

Fejér megyében eddig fagyáskár nem volt tapasztalható. Az ősz és a tél hozott annyi csapadékot, hogy a növény gyökérzónáiban van felvehető nedvesség.  Fejér megye akácvirágzás szempontjából két tájegységre bontható. A megye déli, sík, Mezőföldi részén a löszös, kötött, jó vízellátottságú talajon az akác fenológiája a sokévi átlagnál előrehaladottabb állapotban van. Az átlagos virágnagyság eléri, vagy meghaladja az egy centimétert. A Bakony nyugati, a megye északi, magasabb, hűvösebb részén a virágok az öt milliméter körüli méretet érték el. A márciusi rekordokat döntögető melegek után, jelenleg is tíz fok környéki nappali hőmérsékletek vannak. Az előrejelzések is a felmelegedés mérséklését jelentik. A virágzás megindulását erősen befolyásolja az addigi felmelegedés, hőmennyiség.

 IMG_1018 IMG_1011

GYŐR-MOSON-SOPRON MEGYE

A megyében március harmadik dekádjában pattant meg az akác, majd március 27-én és 28-án is fagykárt szenvedett -2 és -4 fokot mutattak a hőmérők. A hideg szerencsére nem széllel együtt jött, de sajnos még a házak tetején is deres volt a cserép. Az akác robbanásszerűen fejlődött az elmúlt két hét kora nyárias hőmérsékletén több nap is 25 Celsius fokos hőmérsékleteket lehetett mérni a megyében és az éjszakai hőmérsékletek sem csökkentek sok esetben még 10 fok alá sem. Megyei szinten nagyon kevés csapadék hullott az idei éven egy hónapi csapadék hiányzik már most a földekből. Az akácon még nem mutatkozik az aszály, de a csapadékhiány biztosan ki fog hatni arra, hogy mennyi virág képződik majd a fákon és az hogyan fog mézelni. Az akácfürtök mérete 0,5 és 1 centiméter között van, ami igen korai virágzást jelez elő.

  AkácAkác 2

HAJDÚ-BIHAR MEGYE

Az őszi csapadékos idő kedvezően hatott a növények rügyképződésére. A tél és a tavasz viszont csapadékszegényen telt, március utolsó harmada kifejezetten meleg időt hozott. Ez utóbbinak köszönhetően március 25. körül megpattant az akác, és a magas nappali hőmérsékleteknek köszönhetően rohamléptékben fejlődésnek indult. Április első napjaira már jól látható levélkezdemények és rügyek voltak a fákon. Ugyanakkor a fagyzugos részeken -3 C fok körüli hőmérsékleti értékeket mértek több alkalommal is a március végi időszakban. Ezeken a területeken 3-5 méter alatt sérült a virág. Jelenlegi állapot szerint 1 cm körül van a virágbimbó, a virágzás időpontját az elkövetkező hetek időjárása határozza meg, de jelenlegi ismereteink szerint valószínűsíthető, hogy május elejére nyílni fog az akác.

 akác3 akác2

HEVES MEGYE

Heves megye déli síkvidéki területein átlagosan 1,5 cm nagyságú az akác virágzat, bár található 2 cm-es is. Ezekben az erdőkben közepes mértékű fagykár tapasztalható, a területek mikroklímájától függően 3- 6 m magasságig fagytak el a fák. Ez inkább azokon a területeken jelent gondot, ahol az utóbbi években nagy területeken termelték ki az erdőt, mert a 4-6 éves erdőkben, pont ebben a magasságban van a lombkoronaszint. A megye dombvidéki területein szintén 1,5-2 cm nagyságú a virágzat, és ezeket az erdőket nagyon minimális mértékben érte fagykár. A megye északi hegyvidéki területein 0,5 és 1 cm között van a virágzatok nagysága, de ezekért a virágokért sajnos elég magasra fel kell menni, mivel ezeket az erdőket nagyon komoly fagykár érte március közepén, illetve végén is. A völgyekben levő fák is és a domboldalak is elfagytak, kb. 200-250 m tengerszint feletti magasságig. A dombtetőkön megmaradó virágok várhatóan nem fognak elegendő nektárt szolgáltatni a nagyszámban ideérkező vándorméhészek méhcsaládjainak.

 alföldi akác 6 dombvidéki akác 3

JÁSZ-NAGYKUN-SZOLNOK MEGYE

Jász Nagykun Szolnok megye akácosai minimálisak, a rügypattanás március második felében volt tapasztalható. A megpattant akácosokat az óta fagy nem érte, a jó idő, a meleg nappalok és „enyhe” éjszakák nagyon beindították.  A virág kezdemények a levél kezdeményekkel együtt indultak. Az akácosok aljnövényzete nem elég dús fejlett, ami csapadék hiányra enged következtetni. Összességében elmondható, hogy a megyében bizakodásra ad okot az akác várható virágzása.

a

KOMÁROM-ESZTERGOM MEGYE

A megye jelentős része a középvirágzású akácosok közé tartozik, a bakonyi térség és az északi fekvésű, vízmosásos dombok közötti völgyek (helyi jelentőségű, kisebb területek) kései virágzásúak. Ez az eltérés a rügyek állapotán is látható. A korábban virágzó részeken már 0,5-0,8 cm-es fürt (bimbó) kezdemények láthatók, a későbbi virágzású területek még csak „egérfüles” állapotúak. A téli, hó mentes, tartós hideg és a március közepén két hajnalon mért -2C fok látszólag nem károsította a hajtásrendszert és a rügyeket. Az idei télen ónos eső sem okozott kárt. A virágzás  kezdete váratóan május 10-15-re tehető.

 Szőkepuszta 2. Dunaalmás 2.

NÓGRÁD MEGYE

A megyében március folyamán kétszer volt komoly, az akácra nézve károsító hatású lehűlés. Március 12-17. között és március 27-én. Három helyen van az OMME-nak telepített meteorológiai megfigyelő állomása (Patak, Salgótarján és Tar településeken), melyeken március 12-17. közötti időszakban , minden reggel negatív  (-0,5)-(-3,8) C fok közötti értékeket mértünk. Az akácrügyek ekkor már a melegebb napsütötte helyeken, fiatal vesszőkön meg voltak repedve. Március 27-én a megfigyelő állomások (-2,1)-(-4,1) C fok közötti értékeket regisztráltak. A megyének azonban vannak hidegebb területei, Szécsény és Cered környéke. Ezekről a helyekről több 2-3 fokkal is hidegebbet jeleztek a méhészek. A megye déli, melegebb napsütésnek erősen kitett elsősorban út melletti fasorain már 2 cm-es virágok is találhatóak. A hűvösebb részeken és az erdőkben pedig éppen most bújik ki a virágkezdemény a rügyből, itt még csak alig látható. Néhány alsó ágon lévő rügy közepén azonban látszik a fagyás, azaz barna a kezdemény. Ha az időjárás hasonló marad nagyon korai akácra számíthatunk. Véleményem szerint a megfázás nem jelentős, ha lesz kijáró bogarunk és további fagykár nem lesz, akkor lesz akácmézünk.

IMG_2312 IMG_2311

PEST MEGYE

Március utolsó dekádjában voltak fagyok a megyében, de országosan is. A mínusz 4-5 fokos fagyok azonban szerencsére jelentős fagykárt nem okoztak, legalábbis én nem tapasztaltam sehol, még a gödöllői fagyzugosabb területeken se. Az akác is hirtelen megindult a fejlődésben a szokatlanul meleg tavasz következtében.

Az akácvirágzat fejletségében a szokásos különbségek mutatkoznak most, amit a későbbi időjárási körülmények jelentősen módosíthatnak még. Jelenleg az Alföldi területek nagy részén az akácfürt nagysága 3-10 milliméterig terjed. Ettől kisebb a csomádi térség, a gödöllői erdők, illetve a megye északi részén található erdők. Ezeknél 2-4 milliméteres akácfürtöket találni.

Ahol már nagyobbak a fürtök, ott jól látszik, hogy a az akác a téli kemény fagyot jól tűrte és sok virág mutatkozik a hajtásokon.

Sajnos az aszály komoly gondot jelent, reméljük hamarosan pótolja a vízhiányt a természet.

 akác1  2017.04.06 akác 2. 2017.04.06.

SOMOGY MEGYE

Március 22-25 táján pattantak meg az akácok Somogyban.  A hónap végén 2-3 hajnalban is fagyos hajnalokra virradtunk, helyenként -3, -4°C –ra hűlt le a levegő.  A mélyebben fekvő, fagyzugos helyeken a rügyek foltokban károsodtak.  Március átlaghőmérséklete az átlagosnál magasabb volt, a rügyek gyorsan fejlődtek.  A melegebb déli oldalakon a virágfürtök elérik az 1 cm-t, máshol még fél cm körüliek.  A virágzás várhatóan május első hetében fog kezdődni.  A virágzásig hátralevő napok időjárása még késleltetheti, illetve előrébb is hozhatja a nyílás idejét.  Április 5.-e körül a megyében több helyen esett néhány mm csapadék, jégeső is előfordult.

Image0286 Image0276

SZABOLCS-SZATMÁR-BEREG MEGYE

Az évszakhoz képest szokatlanul magas hőmérsékleti maximumok voltak jellemzőek március utolsó harmadában és április elején.  A fehér akác rügyei ennek hatására március 24-25. körül megpattantak. A száraz melegben rohamosan fejlődtek a növények, jelenleg április 6-án az 1cm-es rügyektől a 1,5cm-es virágkezdeményekig terjed a fejlettségi állapotuk. A különbségek az állományok fekvéséből, talajviszonyok változásából adódik. Az elmúlt időszakban a legmelegebb április 3-án volt, 26 ° C hőmérséklettel, a leghidegebb viszont március 27-én,  -3° C. A hajnali fagy helyenként károsította a rügyeket, de csak 2-3m magasságig. A csapadék hiánya elsősorban a lágyszárú növények fejlődésén látható, de az akácnak is jót tenne, egy hűvös, csapadékos időszak, már csak a rohamos fejlődés visszaszorításának érdekében is. A virágzás kezdetéről még korai lenne nyilatkozni, de az előjelek alapján hamarabb várható, mint az átlagos években.

IMG_1398 IMG_1390

TOLNA MEGYE

A március hónapban hirtelen beköszöntött meleg tavasz a Tolna megyei akácos erdők fejlettségi szintjén is meglátszik. Március második felében mind a nappali és éjszakai sokéves átlagnál melegebb hőmérsékleti értékek hatására gyakorlatilag idejekorán megpattant az akác. Ezt követő időszakban napjainkig a már említett meleg nappalok és éjszakákon „viszonylagos” gyors fejlődés vette kezdetét. Április 7-i állapotok szerint jól megfigyelhető már, hogy a korai napsütötte és déli fekvésű meleg területeken a bimbó állapota elérheti a másfél-két centiméteres állapotot is. Maga a zöld hajtás úgy négy-öt centiméter körül alakul. Azonban a megye nagy részén ez még nem a jellemző állapot. Ugyanakkor egyes hűvösebb, hideg fagyzugos helyeken a március 27-re virradó reggelre fagypont alá esett a hőmérséklet. Ennek hatására bizonyos mértékben a már említett helyszíneken fagyás nyomai figyelhetőek meg úgy három maximum négy méter magasságban. Az egyes beszámolók alapján (amennyiben maradnak az átlagnál melegebb nappalok és éjszakák) az idei akácvirágzás várható kezdete május eleje, illetve május első harmadában várható. Természetesen amint az utóbbi napok hűvösebb időjárását (április 6-7) tapasztaljuk, ez a várható virágzás kezdet némileg módosulhat.

DSC_0386 DSC_0375

VAS MEGYE

Az akác virágzásának és mézelésének időbeli meghatározására – sok évek tapasztalatai mellett – mindig figyelembe kell venni a területi elhelyezkedés, az éghajlat, a talaj és a domborzati viszonyokat. Nálunk, megyénk kicsinysége miatt általában nincsenek 3 – 4 napnál több eltérések.

Ez alól néha kivétel az Alpokalja – Kőszeg hegyaljai hűvösebb térség, ahol március hónapban 5 éjszaka mínusz 6 – 11 fokra süllyedt a hőmérséklet. A mellékelt fotók alapján az akác virágzását május első hetének végétől – 7-től, 20 –ig jósolható.

akác (2) akác (1)

VESZPRÉM MEGYE

A téli kemény fagyok az akácot Veszprém megyében még a mély nyugalmi állapotban érte, így ebben az időszakban fagykár nem keletkezett. A rügypattanás március 19-22 között történt a megye jelentős részén, de a Bakony leghidegebb részein is kipattantak a rügyek március 25-ig. Ezt követően volt ugyan néhány talajmenti faggyal ránk köszöntő reggel, de jelenleg nem látszik, hogy ez különösebb kárt okozott volna az erdőkben. A növények fejlődése rohamos volt a március végén, április elején tapasztalt hőségnapokon, ennek megfelelően ma (2017. április 6-án) már a legmelegebb területeken akár 5-10mm-es virágbimbók is láthatóak. A helyzetet jól példázza, hogy nálunk otthon, Sümegen a város híres vadgesztenyefái is egy csapásra kizöldültek és készülnek a virágzásra. A helybéliek tudják, ha ezek a virágok lehervadnak, azonnal kezdhetjük a repceméz kipörgetését.

A kökényvirágzáshoz köthető lehűlés idén eddig szintén nem eredményezett problémákat az akácon, reméljük és annyira nincsen hideg, hogy ez jelentősen fékezné a növények fejlődését.  Az első és a növények szempontjából az egyik leg kritikusabb időszaknak a végén járunk tehát és elmondható, hogy a helyzet a növények szempontjából kedvező, viszont nagyon aggasztó az a jelenség, hogy a téli csapadék mennyisége jelentős lemaradást mutat az ilyenkor megszokotthoz képest.

akác a Bakonyban 2akác a Bakonyban akác a legmelegebb területeken Veszprém megye korai és ésői akác Veszprém megyében

ZALA MEGYE

Akác: A hónap közepén mindenhol megpattant az akácrügy. A meleg időjárásnak köszönhetően a hajtások 0,3-1cm nagyságúak. A megye nyugati felében kevésbé fejlettek a hajtások, míg a déli illetve középső területeken 0,5-1 cm nagyságot is elérték. A reggeli fagyok látható károkat nem okoztak az akácosokban.

A jelentős csapadékhiány nem kecsegtet túl bíztató eredményekkel a repce, és az akác tekintetében.

DSC_0838