Meghallgattak minket az Európai Parlamentben

A tegnapi napon lezajlott az Európai Parlament Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Bizottságának „Az EU méhészeti ágazatának helyzete” című közmeghallgatása. Az alábbi linken megtekinthető az esemény:
http://web.ep.streamovations.be/index.php/event/stream/170529-1500-committee-agri

Bross Péter OMME elnök kb. a 3. perctől és 1 óra 19. perctől látható, hallható.

A közmeghallgatás során, a méhészek aspektusából a három meghívott szakember előadását követően, élénk reagálások következtek a Bizottsági tagok részéről. Ebből is lehetett látni, hogy a méhészeti ágazat sorsa élénken foglalkoztatja a politikusokat. Ami nagyon örvendetes volt, hogy minden hozzászóló tudatosan, a problémát ismerve, informáltan beszélt, amiből egyértelműen leszűrhető, hogy a méhészeti ágazat nehézségeiről tudtak, tisztában voltak azokkal. Néhány hozzászólást felidézünk, lássuk, milyen témában érdekeltek vagy inkább érdeklődőek a képviselők. Mivel nem állt módunkban a felszólalók nevét, nemzetiségét megismerni, ezért név nélkül adjuk közre értékes gondolataikat:

- „…egyértelműen láthatja mindenki a méhészek problémáit, de senki sem cselekszik, akinek kellene! Miért?! Mert a méhészeti ágazat problémái nem mezőgazdasági jellegűek, hanem politikai eredetűek!…”
– „…végtelenül erős a kapcsolat a mezőgazdaság és a méhészet között. Tisztán látszik, ahogy nagyüzemi mezőgazdaságunk minőséginek nevezett termék-előállítása romlik, lejtmenetben van, ezzel párhuzamosan csökken a méhek teljesítőképessége, ezzel együtt romlanak az uniós méhészek megélhetési esélyei!…”
– „…a méhek pusztulása intenzív, vegyük már észre! A méhek megtudnának élni nélkülünk, de mi nélkülük nem! Szükségünk van rájuk, cselekedjünk már!…”
– „…egyértelműen növelnünk kell a biodiverzitást! Elszomorító volt hallani a szakértők azon megállapítását, hogy ma a városokban jobban megélnek, egészségesebbek a méhcsaládok, mint vidéken, mezőgazdasági területeken! Ezen változtatnunk kell!…”
– „…egyetértek azzal a szakértői megállapítással, hogy a főállású méhészek arányát kell növelni! Az én országomban már nincsenek is, egyet sem ismerek. Pedig gyermekkoromban többet is ismertem. Úgy eltűntek, mint a méhek napjainkban!…”
– „….nálunk Franciaországban folyamatosan csökken a méztermelés mennyisége! Az utóbbi időszakban megállt, sőt, picit nőtt a méhészek száma, de mivel gyengébb családokkal dolgoznak, a termelés tovább csökken. A mi feladatunk ezt megállítani!…”
– „… egyértelmű, hogy az olcsó importméz rontja a boltokban kapható mézek minőségét! Erről mindenki maga is meggyőződhetne!…”
-„…nagyon fontos a szakértők által említett méz eredetének tisztességes jelölésének igénye! Rég óta itt vagyok, a Mezőgazdasági Bizottság tagja vagyok, ez évek óta vissza-visszatérő probléma, de mégsem történik az ügyben semmi!….”
– „…az engem is megdöbbentett, hogy a méhek a városokban több táplálékot találnak, mint a mezőn! Hogy lehet ez? Ha ez igaz, ezért mi is felelősek vagyunk!…”
– „…a mézpiac, a mézimportálás az Unióban nem működhet a lecsupaszított kapitalista kereslet-kínálat elv szerint! Többről van szó ebben az esetben! Hallhattuk a szakértőket! Tennünk kell valamit!…”
– „…támogatnunk kell a megporzást! Van rá fedezet a költségvetésben, igenis, ezek az emberek (a méhészek) nélkülözhetetlen közfeladatot látnak el, kapjanak támogatást érte!…”
– „…én Bulgáriát képviselem, a méhészeink is hasonló problémákkal küzdenek, mint az a szakértőktől hallhattuk! Bolgár mézet árulnak a nagybani piacon, aminek egy része kínai! Felháborító! Amint a magyar szakértő mondta: a piaci anomáliák miatt ellehetetlenülnek az uniós főállású méhészek!…”
– „…neonikotinoidok és glifozát! Meddig kell még erről a két káros anyagról hallanunk! Mikor mer már dönteni és a politikát félretenni a Bizottság e két hatóanyag végleges kitiltásáról?…”
-„….zöld hét után, hétfői napon meglepően sokan vannak jelen a Bizottság tagjai, ez is megmutatja a téma fontosságát, amelynek nagyon kell örülnünk, hiszen mindenki a méhészeti ágazat súlyánál fogva komolyan veszi az ügyet! Politikai párthovatartozástól függetlenül mindenki egyetértve támogatja, hogy a méhészek imént hallott problémáinak megoldását célzó lépéseket együtt kell megtennünk!…”

A negyedévente esedékes közmeghallgatás óriási lépés a hazai és uniós méhészeti ágazat életében! Az OMME és a magyar méhésztársadalom nevében köszönetünket fejezzük ki Erdős Norbert EP-képviselő úrnak, aki kezdeményezte frakciójában a méhészek közmeghallgatását és meggyőzte Néppárti képviselőtársait, hogy a frakció által egy évben mindösszesen kettő témában javasolható közmeghallgatásból az egyik a méhészetről szóljon!

A képviselő úr által elkészítendő szakmai jelentés kidolgozásában az OMME minden segítséget magad. A Mezőgazdasági Bizottság jelentése (amely elkészítését segítette a közmeghallgatás) mintegy eszközként fog szolgálni a Bizottság jogalkotóinak. Óriási dolog, hogy az Európai Parlament jelentést készít ágazatunkról, ez a maximum, amit politikai súlyánál, jogszabályi lehetőségeinél fogva az EP elérhet ágazatunk támogatása érdekében!