Napraforgó fenológia

A szaktanácsadói hálózat információi alapján adjuk közre az alábbi, méhlegelő információkat. A felmérés 2017. június 24-26. közötti időszakban készült.

Kérjük a méhésztársakat a vándorlás állategészségügyi és etikai szabályainak betartására. Kérjük, a nyúlós költésrothadás miatt zárlat alatt lévő települések tekintetében minden esetben tájékozódjanak a területileg illetékes állategészségügyi hatóságnál.

BARANYA MEGYE

Napraforgó mézelése nagyon rapszodikus Baranya megyében, nem tartozunk a nagy napraforgóméz termelő megyék közé. Az általában 600 000 ha- os országos napraforgó vetésterületből ebben az évben Baranya megyében 18000 ha vetettek. Nagy fejlődésbeli különbségek láthatóak a növények között, vannak már helyenként éppen virágzásnak indult korai vetések és vannak még 50 cm magasságú táblák is. A legtöbb helyen csillagbimbós vagy ahhoz közeli állapotban van a virág, a hét közepére, a hét végére várható a virágzások kezdete. A növények nagyon vegyes állapotban vannak, helyenként eléri 1,5 méteres magasságot, kicsik a virágok, kicsik a növények levelei, helyenként öt hete nem esett az eső a megyében. A fejlődésbeli különbségek a vetésből adódnak. Gombabetegségek elleni védekezések első köre megtörtént, a héten kezdik kezelni rovarölő szerre is a növényeket. Legtöbbet a megyében Syngenta által nemesített, magas olajsav tartalmú magjaiból vetettek: Neoma, Nk-Kombi, 60 % -ban. 20-25% Peeonier: NL-25 fajtát, a többi Tectonic, Iridium, Excelior fajtákat alkalmazták a gazdák. A megyében a mézelés az alacsonyabban fekvő, jó minőségű talajokon szokott kedvezőbben alakulni, és kicsit a megyei átlag felett hozni, ami 10-15 kg között alakult az elmúlt években.

BÁCS-KISKUN MEGYE

Közel 40.000 hektáron vetettek a gazdák napraforgót Bács-Kiskun megyében. A napraforgó vetési idejében, április közepén hűvös csapadékos volt az időjárás. Április második felében a megyére 40-50 mm csapadék hullott. Az elkövetkezendő időszakban a növény ígéretesen fejlődött. Májusban 25-30 mm eső esett. A júliusi tartós kánikula alatt jelentősen lecsökkent a talaj víztartalma, és ez már a homokos laza szerkezetű talajokon vetett növényeken nagyon meglátszott. A június 20.-a után lehullott jelentős mennyiségű csapadék bizonyára segíteni fogja a napraforgó fejlődését, és reményeink szerint a mézelést is. A virágzás kezdete a hónap utolsó napjaira várható. A nagyon korán elvetett táblák június 20-25.-e között már megnyíltak.

 Bács (2) Bács

BÉKÉS MEGYE

A megyében a 54 000 hektáron vetettek az idén a gazdák napraforgót. Az előző évektől eltérően az idei évben viszonylag azonos vetésidejű a növényzet, tavasszal nem volt jelentős mennyiségű csapadék, illetve  belvíz, ami késleltette volna a vetések elvégzését. Ebből eredően kései napraforgó vetések aránya mintegy 25 %-al kevesebb lesz a megyében. A későbbi vetésidejű, illetve a vadkár miatt újravetett táblák esetében ez két-három csúszást jelent. Jellemző azonban, hogy a későbbi vetésidő ellenére a fejlődésben ezek a táblák nincsenek időben lemaradva, és a virágzás kezdete nem fog jelentősen kitolódni. A viszonylag aszályos időjárás ellenére, szépen fejlett, egységes a növényzet, illetve az elmúlt hetekben, illetve napokban lehullott szerény mennyiségű csapadék, jótékony hatással volt a fejlődésre. Szerencsére nagyobb vihar és jégkár nem volt ez idáig a megyében. Jelenleg a korai vetésidejű táblák virágzás kezdetén vannak, 20-50%-os nyílási állapotban. A teljes nyílás a jelenlegi időjárási körülmények mellet napokon belül várható. A hordás ezeken a táblákban, már gyengén, de beindult. Nagy szükség lenne azonban csapadékra a továbbiakban. A vetésterület jelentős részén már elvégezték a növényvédelmi munkákat, azonban jelenleg is folynak vegyszerezések. Az esetleges károk megelőzése céljából fontos a gazdákkal való egyeztetés, a vándorhelyekre történő letelepedés előtt.

 Békés (3) Békés (2)

BORSOD-ABAÚJ-ZEMPLÉN MEGYE

BAZ Megyében a napraforgó vetésterülete igen jelentős, 2017-ben is az előző évhez hasonlóan 36.000 ha-on termelnek napraforgót. Ez a terület bár jelentős, de némileg elmarad a korábbi évek vetésterületétől. A megye földrajzi adottsága miatt jelentős az eltérés a napraforgó táblák között, a gyengébb termőhelyi adottságú dombvidéki táblák jelentős része nem igazán szokott mézelni, és a növények fejlettsége is messze van a síkvidék jó termőhelyi adottságú tábláitól. A megye déli része, valamint a Taktaköz, Harangod térségben levő területek a jó adottságúak, ezeken a területeken a jó talajban szépen díszlik a napraforgó is, és amennyiben az időjárási viszonyok is kedveznek, nektárt is szépen szokott adni. A vándorméhészek főleg ezeket a területeket látogatják. Az időjárásra – napraforgóval kapcsolatosan – eddig nem lehet panaszunk, a csapadék és hőmérsékleti viszonyok eddig kedvezően alakultak, a legtöbb táblában szépen díszlenek a növények. A táblák jó részében még jelző virágok sincsenek, sőt az északi részeken van néhány tábla, amelyben a forgó alig hagyta el a térdmagasságot, de találtam olyan táblát is, melyben ma (2017. június 26.) már 40-50%-ban meg voltak pattanva a virágok. Az elmúlt napok forrósága jelentősen meggyorsította a virágok nyílását, és a tapasztalatok azt mutatják, hogy most már június 25.-e körül bizony ott kell lenni a vándortanyán. Sajnos a megyében a viharos időjárás hatására van néhány tábla melyeket a jégeső teljesen tönkre tett, csak a csonkok maradtak.

 Borsod (5) Borsod (3)

CSONGRÁD MEGYE

Csongrád megyében az akác és repce mellett a napraforgó fontos mézelő növénynek számít méhészeti szempontból. Vetésterülete évről évre lassú növekedési tendenciát mutat. 2017 tavasza igen enyhe, egyenletes időjárással kedvezett a gazdáknak. Így a napraforgó kultúrák vetése néhol szokatlanul korán megtörtént. Ennek következtében már június 20-a után néhol sárguló napraforgó táblákkal találkozhattak a méhészek. A táblák zöme június 25 körül virágzásnak indult, de természetesen vannak későbbi virágzású napraforgó kultúrák. A vándorlások részben már megtörténtek, illetve e sorok írásának időpontjában folyamatosan történnek. Csongrád megyében a talajtani viszonyok sajátosan oszlanak meg megye nyugati felében a homokosabb talajok, alacsony aranykorona értékkel, a Tiszától keletre pedig a fekete talajok, helyenként igen magas aranykorona értékkel dominálnak. Ezek a jellemzők, természetesen az egyes fajták nektártermelő képességén felül, nagymértékben meghatározzák a napraforgó növények mézelését. Az idén azt is számításba kell venniük a méhészeknek, hogy a megye csapadékellátottsága a sokéves átlag alatt alakult az elmúlt 3 hónapban. Az időjárás előrejelzések az előttünk álló időszakra kánikulát jósolnak; kérdés, hogy ez menyire fogja lerövidíteni az elvetett fajták virágzásának idejét.

 Csongrád Csongrád (2)

FEJÉR MEGYE

Fejér megye az ország 600 ezer hektár feletti napraforgó termeléséhez 40 ezer hektár körüli vetésterülettel járul hozzá. A megye uralkodó Mezőföldi részén a löszös, kötöttebb, a napraforgó-termelésnek megfelelő, sok helyen 30 aranykorona feletti minőségű földeken jól és gazdaságosan termelhető. A talajadottságoknak köszönhetően jól is mézel ezen a termőterületen. A következő években a napraforgó vetésterületének jelentős növekedésével számolhatunk, egyrészt a kedvező terményárak miatt, másrészt azért, mert a napraforgó jobban viseli az aszályos időszakokat. Az idei évben a vetést követően még volt némi csapadék, de a későbbi fenológiai stádiumban jelentős vízhiány alakult ki a növényben. A változást a 25-én megérkezett hidegfront jelentette, ami az eddigiektől eltérően nem csak lehűlést és szelet hozott, hanem értékelhető 20-40 mm csapadékot is. Az eső a növényeknek a legjobbkor érkezett, mert a táblák sok helyen már elkezdtek virágba borulni, de eddig a virágporon kívül mást nem adtak. A megyében a táblák különböző fenológiai stádiumban vannak. A kedvező időben a növényvédelmüket meg tudták oldani, károkozók betelepülése nem tapasztalható, a gyökérzóna vízhiánya a csapadék hatására megoldódott. Kérjük a vándorméhészeket, hogy a lepakolást az állandó telephelyektől megfelelő távolságban, a szabályok betartásával végezzék!

 Fejér Fejér (2)

GYŐR-MOSON-SOPRON MEGYE

Győr-Moson-Sopron megyében a napraforgó vetésterület az elmúlt évhez képest jelentősen nem változott, kicsivel több, mint 18000 hektáron termesztenek napraforgót a gazdák az idei évben. Ez a terület majdnem akkora, mint a repce vetésterülete. A megyében minden méhcsalád el tud érni több-kevesebb napraforgót. A vetéseket a gazdák időben el tudták végezni. A kelést a rendkívüli szárazság nehezítette ami az egész növény fejlődését végigkövette. Aszály van szinte az egész megye területén, egyes helyeken még a bodza is ki van sülve. A növények a vízhiány miatt alacsonyak 80-100 cm nagyságúak, lógnak a leveleik és kicsi a virágkezdeményük. Az elmúlt hét viharos időjárásában egy-egy terület kapott megfelelő esőt, de sok helyen csak károkat okozó erős szél volt, jég kárról nincsen tudomásom. Levéltetűvel fertőződött a napraforgó táblák legtöbbje, amit a méhek már intenzíven látogatnak, a gazdák még nem foglalkoztak ezzel a problémával. Mérgezések sorai várhatóak, ha a gondos gazdák feleszmélnek és vaktában elkezdenek permetezni. Bár már találkozni lehet a virágzás kezdetén lévő napraforgóval is a legtöbb tábla virágzásának várható ideje a kánikula miatt a június vége, július elejére várható. A vándorlásokat a 26. hét végére időzítsék a méhészek.

 GYMS (2) GYMS (3)

HAJDÚ-BIHAR MEGYE

Hajdú-Bihar megyében az olajnapraforgó vetésterülete nagyságrendileg hasonló, mint tavaly. A növény fejlődése kedvezően alakult a kedvező csapadékviszonyok jótékony hatására. Jelenleg jobbára virágzást megelőző bimbós állapot figyelhető meg, függetlenül attól, hogy a megye mely tájegységén vetették a növényt. A legkorábbi vetések virágzása az elmúlt hétvégén kezdődött, de nem ez a jellemző. Nagy tömegben a virágzás e hét második felétől valószínű, azaz június utolsó napjaiban, illetve bizonyos tájakon inkább július legelején. Késői virágzású táblákat alig találni sajnos, mivel a vetési időszakot nem hátráltatta az időjárás. Az 50 E hektár körüli területen termesztett növény tehát mindenfelé szép, jobbára virágzást megelőző állapotban van, de elhúzódó hordási lehetőség idén sem várható róla. A mézelési időszak jó kihasználásához magas éjszakai és nappali hőmérséklet szükséges, megfelelő méhes leterheltség mellett.

 Hajdu Hajdu (2)

HEVES MEGYE

Heves megye középső és déli területein a vetésforgó elmaradhatatlan növénye a napraforgó. Mivel a talaj adottságok és a csapadékviszonyok kedveznek a termesztésének, így a gazdálkodók igyekeznek a lehető legnagyobb területet bevetni, így az idei évben is elegendő vetésterület áll rendelkezésre a megye méhészeinek. A vetés ideje alatt hűvös és csapadékos volt az időjárás, így a munkák elhúzódtak, ennek köszönhetően a táblák nem egy időben fognak nyílni. A jelenleg használt fajták és hibridek olyan rövid ideig virágoznak, hogy ennek ellenére is csak maximum 3-4 hetes hordási időszak lehet. A kelés utáni időszakban elegendő csapadékot kapott, a növények ennek megfelelően fejlettek, a levéltetű fertőzöttség a megyében általában nem jelentős. Az elmúlt két hétben már kevesebb csapadék hullott, de zivatarokból egy-egy térségben a virágzás előtt is beázott a talaj. Mindezek alapján, ha a virágzás alatt kedvező lesz az időjárás, jó mézelésre lehet számítani. A megyében a korai táblákban már 10-20% nyílott virág található, megyeszerte a tömeges virágzás július első napjaitól várható.

 Heves (3) Heves (2)

JÁSZ-NAGYKUN-SZOLNOK MEGYE

Jász Nagykun Szolnok megyében soha nem tapasztalt mennyiségben került elvetésre a napraforgó. Több mint 90 ezer, ha lett elvetve és csak az időleges vetőmag hiány vetett gátat a további vető területek bevetésének. Ekkora területen a vetés elhúzódó volt, hiszen ekkora mennyiséget nem lehet egyik napról a másikra a földbe juttatni. Az elvetett fajták szinte valamennyi spektruma megtalálható, hiszen a végén már azt vetették, ami volt készleten. Ebből fakadóan a méhészek titokban reménykedtek is a hosszan tartó virágzásban. (mivel nem egységes időpontban történt a vetés,) Az elvetett táblák szépen fejlődtek, azonban azt kell megállapítanom, a virágzás 1 héten belül valamennyi napraforgó táblán meg fog kezdődni. (06.25.) Lesz, sajnos olyan ahol 1 m szármagassággal indul a virágzás, de lesz olyan ahol 30 cm kényszervirágzás lesz. Köszönhető a júniusi nagy melegnek és a csapadék hiánynak. Elmondható hogy a középhőmérséklet az átlag fölött volt a csapadék viszont az átlag alatt. A talaj kiszáradt, 1 -2 cm repedések találhatók. Így a várt hosszú, elhúzódó virágzás vélhetően el fog maradni. A megyében több helyen jelentkezett nagy táblákra kiterjedő peronoszpórafertőzés az arra érzékeny fajtáknál. Szintén az érzékeny fajtáknál erős levéltetvesedés tapasztalható. Az elvetett táblák kb. 15 % már megnyílt, a méhek előszeretettel látogatják. A 06.25.-én csapadék zóna érte el a megyét, amelyből bőségesen jutott a napraforgónak, ami bizakodásra adhat okot.

 JNKSZ JNKSZ (2)

KOMÁROM-ESZTERGOM MEGYE

Komárom-Esztergom megyében 2017-ben is 13 000 ha napraforgót vetettek. Ennek egy részét újra kellett vetni, mert az egyik nagy vetőmag forgalmazó által forgalmazott vetőmag vagy nem kelt ki, vagy olyan ritkán kelt, ami miatt szükséges volt az újra vetés. Ebből adódóan vannak olyan területek, ahol az egymás melletti táblák jelentős fejlettségbeli különbséget mutatnak. Ezeken a területeken a virágzás időtartama is meghosszabbodhat. A megye nagy részén hasonló fejlettséget mutatnak a napraforgó táblák. Bár növekedési magasságban vannak eltérések, fenológiai állapotuk döntően zöldbimbós állapot. Általában 5-8 cm-esek a bimbók, de az újra vetett területeken még csak most jelentek meg a bimbó kezdemények. A dombvidéki területek egy részén, ahol amúgy is korábban vetettek (március vége), a déli fekvésű oldalakban megjelent egy-egy virágzó tő is. A fejlődés intenzív időszakában változó eloszlásban kevés volt a csapadék, 3-4 alkalommal esett 4-5 mm-nyi, ezért, ha továbbra is csapadékszegény marad az idő, nem várható nagy mennyiségű nektárképződés. Jelenleg az állományok közepesen fejlettek, gyommentesek. A vetett „fajták” közül a Syngenta és a Dekalb olajhibridek vannak többségben. A virágzás kezdete a megye nagy részén július első hetére várható, bár a közel napokra ígért forróság ezt felgyorsíthatja.

 Komárom (2) Komárom

NÓGRÁD MEGYE

Nógrád megye agyagos, gyenge vízellátottságú talaja nem tartozik a jó napraforgó termőterületek közé.  Ennek ellenére az elmúlt évi 8.214 ha helyett több mint 9.600 ha-on vetettek a gazdák április elején, közepén, esetleg a végén. Komolyabb területek  Kelet-Nógrádban a Zagyva völgyében, Nyugat-Nógrádban pedig Érsekvadkert térségében vannak. Az április végi fagyok nem ártottak neki, a kelésnek jót tett a 10 cm leesett hó, majd a sok eső, majd a meleg. Május elején még csak kevés helyen volt kétleveles állapotban, a hónap végére 20-50 cm közötti méretet ért el. A megyében a napraforgó jól fejlett június végére sok helyen a 1.5 métert is elérte, virágzása a kánikulai hőség miatt korai lesz, június utolsó napjaiban több helyen is elkezdődik. A napraforgó mézelése sokban függ az időjárástól, akkor adja igazán ha „feje tűzben, lába vízben van”. A hónap folyamán kevés csapadék hullott. A nógrádi méhészek nagy része elvándorol a Jászságba, vagy Heves megye közelebbi területeire. Az elmúlt évben jól sikerült a napraforgó az állóméhészek 5-10 kg között pergettek, reméljük, az idén is pótol valamit az elmaradt repce és a gyenge akáctermés után.

Nógrád Nógrád (2)

PEST MEGYE

A májusi kiadós esők után súlyos aszály sújtotta Pest megyét is, így a napraforgók a kezdeti optimális körülmények után sanyarúbb körülményeket voltak kénytelenek elviselni. Ez leginkább a homokosabb területeken volt feltűnő, azonban szerencsére a június 24-i hidegfront meghozta a várva várt esőket is, így mind a gazdák, mind a méhészek fellélegezhetnek, van remény egy jó mézelésre. Akik azonban selyemkórón próbáltak szerencsét előtte, azoknál a méhcsaládoknál erős népességvesztés volt tapasztalható. Napraforgóból az előző évnek megfelelő nagyságú, 45.000 hektár körüli a vetésterület, azonban vannak olyan térségek, ahol jóval kevesebbet vetettek, mint tavaly. A virágzás a megye középső részein már megkezdődött néhány táblánál, azonban az első nagy hullám még csak most kezdi bontogatni szirmait, illetve a többségnél július első hetében várható a virágzás kezdete. Elhúzódó virágzás várható.

 pest2 Pest

SOMOGY MEGYE

Somogy megye talajainak jelentős része nem alkalmas napraforgó termesztésére, a mézelésre megfelelő talajok pedig csak kisebb területeken fordulnak elő.  A vándorméhészek általában Fejérbe, Tolnába vándorolnak, ha bő termést szeretnének.  A napraforgó vetésterülete évről évre növekszik, és voltak olyan évek, amikor ott is sikerült pörgetni belőle, ahol azelőtt még nem.  A növények fejlődése a szárazság ellenére megfelelő volt, az elmúlt egy hétben pedig végre többfelé is záporok, zivatarok áztatták a földeket, sajnos volt ahol jég is esett.  A virágzás most a napokban kezdődik, a legtöbb tábla már virágzás elején van.

Somogy (2) Somogy

SZABOLCS-SZATMÁR-BEREG MEGYE

Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében a napraforgó vetésterülete 2017-ben 55 000 ha, ami az elmúlt években folyamatosan emelkedik. A kedvező adottságú területeken tavaly is jó eredményekről számoltak be a méhészek.  Idén az időjárási tényezők eddig kedvezően alakultak, megfelelő mennyiségű csapadék hullott, ennek következtében a növények kondíciója ígéretesnek tűnik. A korai vetésű táblák virágzás előtti, kezdeti csillagbimbós állapotban vannak.  A magas napi átlaghőmérsékleti értékeknek köszönhetően, a korai termőhelyeken június utolsó napjaiban megkezdődhet a virágzás, átlagosan július első dekádjára tehető a tömeges nyílás. Megyénk eltérő területi adottságai miatt sajnos kevés helyen mézel jól a napraforgó, többen elvándorolnak a jobb adottságú szomszédos vagy távoli megyékbe. A sok csapadék miatt nem mindenhol tudták elvégezni a növényvédelmi kezeléseket, ezért mindenképpen egyeztetni kell a gazdákkal. A vándorlás során ügyeljünk a jogszabályok betartására, mind az írott és íratlan szabályok tiszteletben tartására.

SZSZB SZSZB (3)

TOLNA MEGYE

Tolna megyében az aszályos tavasz tovább folytatódott. Így a tavaszi jó időben elvetett (a tavalyi évhez hasonlóan) ~37.000 ha napraforgó nem előnyös fejlődése egyes helyszíneken igencsak meglátszik. Tulajdonképpen az aszályos időszak jellemző hatásként június 25-ig nagymértékben befolyásoló tényező volt. A megye nagy részén (a napraforgó virágzás kezdetének környékén) június 25-én több helyütt volt némi csapadék, erős széllökésekkel társulva. Összegezve az idei napraforgó várható termése (nektár hozama) egyelőre kérdéses. A megye nagy részére június 26-i állapot szerint jellemzően virágzás előtti napraforgó táblák találhatóak. Természetesen van, ahol már az elővirágzás illetve virágzás tapasztalható. Azonban ez még nem a jellemző állapot a megye egészére vonatkozóan. Várhatóan az előttünk álló meleg (kánikula) hét időjárása által a megye egészében a napraforgó virágzása hétvége, jövő hét eleje körül alakul ki. Az úgynevezett nyalakodás, egyes helyszíneken már tapasztalható, attól is függően, hogy a napraforgó mikori vetésű. Ugyanis észrevehető több helyütt is, hogy egymás mellett elhelyezkedő tábláknál, amíg az egyik virágzik már a másik még nem. Ez a vetési különbözőség adhat némi reményt a „hosszabb” virágzási időszakra.

Tolna Tolna (2)

VAS MEGYE

Vas megyében a talaj és az éghajlati viszonyok miatt a napraforgó vetésterülete évről – évre változóan 7.000 – 8.000 hektár közötti, de összességében lassuló csökkenést mutat. A fajtaválaszték tájegységenként a közép és kései érésűek között oszlik meg. A virágzások kezdete tájegységenként és fajtánként változik. A Rába folyó mentén, Kemenesalján, Sárváron és Répcelak térségében a 26. hétre, a Vasi hegyháton, az Őrségben és az Alpokalján a 27. hétre várható. Az állományok többsége jó állapotú, gyomoktól és egyéb kártevőktől mentes. Sajnos a hosszan tartó szárazság és a viharos szelek mellett kisebb területeket közepes erősségű jégverés is ért. Megyénkben a napraforgó mézelése – még kedvező körülmények között is – szinte minden évben elmarad az országos átlagtól.

 Vas Vas (2)

 

VESZPRÉM MEGYE

Veszprém megyében az utóbbi napokban tapasztalt hőségnapok következtében a növényállomány nagyot fejlődött. A legkorábbi táblák az elmúlt napokban virágzásnak indultak és a 13.000 ha-os vetésterület jelentős részén is a virágzáshoz közeli állapotba kerültek. Ha marad a meleg, akkor júniusutolsó napjaiban általános lesz a táblákon a virágzás megindulása. Ezzel párhuzamosan sajnos több éves tapasztalataink szerint a megye területén nem szokott komoly eredményeket produkálni a napraforgó. A másik igen komoly probléma a több hónapja tartó aszály, ami szintén nem sejtet nagy eredményeket a közeljövőben. Az a kérdés, hogy az elmúlt napok csapadékos időjárása tud-e valamit fordítani az imént felvázolt helyzeten.

 Veszprém Veszprém (2)

ZALA MEGYE

Zala-megyében 2017 tavaszán 3876 ha napraforgó került elvetésre. A tavaszi csapadék megfelelő  kelést eredményezett. A vetéstől a jelenlegi csillagbimbós állapot végéig mindösszesen100 mm csapadékot kapott a növény, ami kevés volt ahhoz, hogy a növények erőteljesen fejlődjenek. A növényvédelmi munkák közül a gyomirtás jól sikerült a termőterületeken. Szép gyommentes táblákat lehet látni szerte a megyében. A következő növényvédelmi beavatkozás a csillagbimbós állapot végén fog történni. Ekkor a poloskák és a levéltetvek ellen fognak védekezni a termelők. És lesz még egy növényvédelmi munka, ami a napraforgó teljes virágzásában történik. Ez a gombák ellen végzett védekezés. Ekkor már rovarölő szert nem használnak a gazdák. Jelenleg a legtöbb táblán a növény a csillagbimbós állapot közepén,végén van. A virágzás kezdete a megyében 6-10 nap múlva várható. A jelenlegi magas hőmérsékletnek köszönhetően ez az idő 1- 2 nappal lerövidülhet. Június 25-én átlagosan 30 mm csapadék esett a megyében, ami az utolsó pillanatban érkezett. Ez segítheti a napraforgó jó virágzását, és a termés kötést. A megye területén sajnos a napraforgó nem mézel, ezért a méhcsaládok csak főként virágport, és némi nektárt tudnak róla gyűjteni. Ez valószínűleg a talajok kötöttségének köszönhető. Mint ismeretes, Zala megye agyagos kötött termőterületekkel rendelkezik. Néhány helyen azonban a megyében ahol kissé jobb a talajszerkezet, ha megfelelő az időjárás és a csapadék viszonyok is jók, előfordulhat 3-5 kg gyűjtés a virágzási időszak alatt.

 Zala Zala (2)