Európai Mézes Reggeli 2017

Az Országos Magyar Méhészeti Egyesület és a Földművelésügyi Minisztérium idén, 2017. november 24-én (pénteken) rendezi meg az Európai Mézes Reggeli programot.

Magyarország első alkalommal 2014. november 21-én csatlakozott az Európai Mézes Reggeli programhoz, ekkor az Ország teljes területén összesen 67 iskola csatlakozott a kezdeményezéshez. 2016-ban már 500 helyszínen, közel 100.000 gyerek részvételével tartottak Mézes Reggelit, ahol a helyi méhészegyesületek, termelők és a megyei szaktanácsadók segítségével a gyerekek megismerkedhettek a leggyakoribb hazai mézfajtákkal és meg is kóstolhatták azokat.

A kezdeményezés célja a méhek és az egészséges életmód népszerűsítése, a helyben termelt élelmiszerek megismertetése. Figyelemfelhívás a reggeli fontosságára és az egészséges táplálkozásra, mivel a rossz étkezési szokások gyakran már gyerekkorban kialakulnak.

Továbbá fontos annak hangsúlyozása, hogy a méhek munkája jelentősen hozzájárul a környezetvédelemhez és a biológiai környezet változatosságához.

Kérjük a Tisztelt Méhésztársakat, hogy akik szívesen csatlakoznának a Mézes Reggelihez – akár mézfelajánlással, akár aktív részvétellel -, jelezzék szándékukat a megyei szaktanácsadók felé, akik az elmúlt évek tapasztalatai alapján segítséget nyújtanak Önöknek.

Kérjük, csatlakozzanak az Európai Mézes Reggeli Programhoz!

Az Országos Magyar Méhészeti Egyesület többféle segédanyagot készíttetett a rendezvény lebonyolításához. Kérjük, ezek közül minél többet használjanak fel, hogy a gyermekek egy igazán tartalmas programban vehessenek részt.

- Iskolásoknak: Méhek útján c. film (362MB – 15perc) letölthető ITT
- Óvodásoknak: Hogyan készül a méz? (39,1MB – 4:32perc)  online     letölthető
A “Hogyan készül a méz” c. animáció felhasználási lehetőségét külön köszönjük az alkotónak, aki ingyenesen rendelkezésünkre bocsájtotta a videót.

– Mézes Reggeli teljes programcsomag ismertető – PDF
          - Segédlet a rendezvény lebonyolításához – PDF

Mézes Reggeli teljes programcsomag részei

- 1. Mézes reggeli tájékoztató

- 2. Szavazás – felhívás

- 3. Kvíz

- 4. Kvíz megoldás

- 5. Mézes Napló

- 6. A méz – információs szöveg

- 7. Mézverseny szavazáshoz
Mézescsuprok: vegyes, akác, selyemfű, hárs, repce, erdei, gesztenye, napraforgó
Matricák üvegre: üres, vegyes,akác,repce,napraforgó

– 8. Szívek a szavazáshoz

- 9. Könyvjelző
6 db-os
3 db-os

- 10. Minifüzet – foglalkoztató feladatok és színező
      – Minifüzet hajtogatási útmutató

- 11. Méhecske ujjbáb