Több megkeresés érkezett az Egyesülethez a kiüvegezett mézeken elhelyezett címke adattartalmáról. A kistermelői regisztráció birtokában végzett élelmiszer előállítás és forgalomba hozatalról, „A kis mennyiségű, helyi és marginális élelmiszer-előállítás és -értékesítés higiéniai feltételeiről szóló 60/2023 (XI.15) AM rendeletben”, a jelöléssel kapcsolatban a „1169/2011 EU rendeletben” foglalt jelölési kötelezettsége áll fent a termék kiszerelőjére, illetve forgalomba hozójára tekintettel. A terméken fel kell tüntetni az:
-előállító neve
– előállító elérhetősége ( lehet cím, vagy telefonszám, honlap…stb.)
– a termék nettó tömege
– termék neve, de a név előtt fel kell tüntetni a „termelői” szót, pl.: termelői akácméz
– minőségmegőrzési idő (nap/hónap/év formátumban)
– amennyiben valamilyen különleges tárolási körülmény szükséges ahhoz, hogy a minőségmegőrzési idő végéig megőrizze a minőségét (napfénytől védett, száraz, hűvös helyen tárolandó, vagy hűtve tárolandó..stb)
Nem kell (nem kötelező) feltüntetni a termék címkéjén a származási helyet, mert magától értetődik, hogy kistermelőként a 60/2023 AM rendelet szerint forgalomba hozatal esetén az előállítás és forgalombahozatal helye Magyarország. Továbbá a termék címkéjén nem kell feltüntetni sem a Felir azonosító számot, sem a kistermelői regisztrációs számot, címkén történő feltüntetésükről nem rendelkezik a rendelet. A kistermelő által elkészített adatlapnak viszont tartalmaznia kell!
A kistermelőnek az alaptermékből előállított terméknél adatlapot kell készítenie, ezt a korábbi kistermelői rendelet is tartalmazta (52/2010 FVM), illetve a jelenleg hatályos 60/2023 AM rendelet is.
12. § (1) A kistermelő az alaptermékből előállított élelmiszerről – a falusi vendégasztal keretében előállított élelmiszer kivételével – adatlapot állít ki, amely tartalmazza
- a) a kistermelő nevét, címét és FELIR azonosító számát,
- b) az élelmiszer-előállítás helyét,
- c) az élelmiszer megnevezését,
- d) az összetevők felsorolását az összetétel szerint csökkenő sorrendben, az allergiát vagy intoleranciát okozó összetevők megjelölésével,
- e) a fogyaszthatósági vagy minőségmegőrzési időt és
- f) a tárolási hőmérsékletet.
(2) A kistermelő vagy az 5. § (3) bekezdése szerint az élelmiszer értékesítését végző személy az (1) bekezdés szerinti adatlapot, annak másolatát vagy elektronikus változatát az árusítás helyén tartja.
Tehát az adatlapot, amit a nem csomagolt termék értékesítésnél ki kell helyezni jól látható helyre, azon fel kell tüntetni a Felir azonosító számot, illetve, ha a piacon csomagolt terméket árul a kistermelő, akkor is magánál kell tartania az adatlapot, de nem kell kirakni látható helyre. Hatósági ellenőrzés során elkérhetik. Ennek az adatlapnak tartalmaznia kell a Felir azonosítót.