A Mézkirálynő beszámolója – 2015. Október – December hónap

Októberi beszámoló:

Nagyon eseménydúsan zártam a szeptemberi hónapot és izgatottan vártam a folytatást. Október 10-én a báli szezont Szarvason egy méhészbállal nyitottam. Nagyon vártam ezt az estét, hiszen haza mentem, ismerős környezetbe, párommal, édes szüleimmel, testvéremmel. Évek óta résztevői vagyunk ennek a vacsorának, most azzal a különbséggel, hogy meghívott vendégként vehettem részt, mint az idei év Mézkirálynője. Nagyon megtisztelve éreztem magam. Kituljak László kíséretével vonultam be, majd a köszöntők után ügyes és tehetséges fiatal társastáncosok szórakoztatták a megjelent vendégeket, méhészeket. Igen finom és bőséges vacsora után mindenkinek volt lehetősége azt ledolgozni a táncparketten, ami folyamatosan teli volt. Köszönöm még egyszer ezt a nagyon jó estét és a meghívást a Szarvasi Méhész Baráti Körnek! Jövőre ugyanitt!

Október 17-18-án, Algyőn az Ambrózy Béla Báró Méhész és Környezetvédő Egyesület I. szakmai találkozóján vehettem részt. Nem kellett sokat utaznom, hiszen Deszktől csupán 20km-re fekszik. Itt is, mint mindenhol, nagyon kedves emberek fogadtak. A köszöntőmben is említettem, hogy nagyon fontos és hasznos dolognak tartom a szakmai találkozókat, mert itt az előadásokat hallgatva és méhésztársakkal találkozva mindig új és lényeges információkat cserélhetünk, megoszthatjuk a tapasztalatokat, hiszen a méhészek egy külön társadalmat alkotnak. Ennek szépsége az, hogy fő mozgatórugója egy közös érdek, aminek érvényesítéséhez mindenki hozzájárulhat a tudásával. Ez csak úgy működhet, ha nem irigyek a tudásra és eredményekre, hanem megosztják másokkal, így biztosítva a folyamatos fejlődést és tanulást. Az szakmai találkozókra ezért is érdemes elutazni. A két nap alatt hallgathattunk előadást többek között az anyanevelés, méhegészségügy, apiterápia, genetikailag módosított növények témakörökben is. Szeretném megköszönni, hogy ott lehettem és én is rengeteget tanultam!

Október utolsó péntekén Budapestre utaztam, a Méhész- Demonstrációra, melynek előzményei voltak, hogy az EU-n kívülről érkező mézek származása visszakövethetetlen, illetve az Országos Magyar Méhészeti Egyesület által végzett ellenőrzésen több olyan mézkeverék fennakadt, mely igazolhatóan Kínából származik, holott Magyarországra évek óta nem érkezett kínai méz. Célunk volt ezzel a figyelemfelkeltés és e problémák megszüntetésének kezdeményezése!

Megérkezve szép számú tömegben találtam magam, sok ismerős arccal.  Az ország minden szegletéből jöttek méhésztársak. A városok táblái köré kis csoportok tömörültek. A rendezvényen sajtótájékoztatót adott többek között Dr. Mészáros László az OMME elnöke. A beszédeket hallgatva azon elmélkedtem, hogy hogyan is lehetne még jobban nyomatékosítani az emberekben a magyar méz, méhészet fontosságát. Erre nagyon jó alkalom volt ez a nap is, hogy szórólapokat osztogattam és mellé egy kis kóstoló mézből. Sok emberrel találkoztam és nagyon kellemeset csalódtam, hiszen az emberek 90%-a kizárólag termelőtől vásárol mézet. Pozitív véleménnyel nyilatkoztak a demonstrációról, kiálltak a mi véleményünk, kezdeményezésünk mellett és bátorítottak, támogattak! Szívből remélem, lesz visszhangja a munkánknak és, hogy elgondolkozik mindenki azon, hogy mézet hol érdemes vásárolni és hova érdemes leadni, mert a Magyar Méz: Minőség, Érték, Tradíció!

Novemberi – Decemberi beszámoló:

November és december hónapban sűrűsödtek a programjaim. Sorra kaptam a meghívást az ország különböző pontjaira Balatontól kezdve Salgótarjánon keresztül egészen Gyuláig. De kezdjük az elején szépen sorba.

November 7-én, szombaton, hajnal 2 órás keléssel indult a napom, mert akkor szállt le a legnagyobb köd az országra és Deszkről hosszú volt az út Fehérgyarmatig. A II. Nemzetközi Szatmári Méhésztalálkozó és Szakvásárra indultam. A megnyitón az Udvarhelyszéki Mézlovagok kíséretében vonultam be. Nagyon örültem, amikor láttam, hogy az elöljáróim gyermekek, akik izgatottan szaladgáltak méhecskének öltözve. A beszédek után érdekes szakmai előadások voltak, középpontban a méhegészségügyi témákkal. A művelődési ház előterében és udvarán szakmai vásárba sétáltunk a kis méhecskéimmel, ami nem csak a méhészeknek szólt, hanem a hétköznap embernek is, mert itt meg tudta termelőtől vásárolni például kedvenc mézfajtáját, mézes szappanát, vagy akár gyertyákat is. Meglátásom szerint a szervezők elégedetten nyugtázhatták a napot, hiszen jókora emberforgatag volt mindenfelé, amerre csak jártam. Köszönöm, a meghívást a szervezőknek!

November 17-én az utam Berettyóújfalu- és Biharkeresztes felé vezetett a Mézes reggeli programsorozat keretén belül. Érkezésemkor ismerős arcok fogadtak, aminek különösen örültem. A napot kezdtük Berettyóújfalu óvodájában a Bihari Mézlovagrenddel. A tévés interjú után bemutatkoztunk a csoportnak, majd egy ismeretterjesztő filmet néztünk, ami a méhek életéről és a mézről szólt, majd az irányt a mézkóstolás felé vettük. Nagy örömmel hallottam minden gyerkőctől, hogy előszeretettel “nyámmogják” a mézet, így repetázni is előszeretettel visszajártak. A kóstolás után a kicsik által készített mézeskaláccsal lettünk megkínálva, ami isteni finom volt, hiszen érezni lehetett a szeretetet, amit a kis kezük munkája adott bele.

Ebéd után, a szomszéd településre Biharkeresztesre mentünk általános iskolás gyerekekhez. Egy templomba voltunk. A bemutatkozások és a kis film után közel 100 gyermek kóstolta meg a különböző mézeket a legkisebbektől a legnagyobbakig.

Egy fantasztikus napot zártam, Fekete Andrásnak és a Bihari Mézlovagrendnek köszönöm, hogy ott lehettem!

A Mézes reggeli központi rendezvényén, 2015. november 20.-án Mátranovákon kóstoltattam mézet a Fekete István Általános Iskolában. A rendezvényen többek között rész vett  Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter, Ksenija Skrilec, Szlovénia magyarországi nagykövete, Mészáros László az OMME elnöke.

A Palóctáj Mézlovagrenddel vonultunk be a helyszínre. Az iskola gyermekkórusa nagyon szép dalokkal köszöntötte a megjelenteket!

A programsorozatot Szlovéniából vettük át, ahol igen sikeres. Idén itthon másodjára lett megszervezve, mint kiderült szintén nagy sikerrel. Hangsúlyozva lett a köszöntőkben, hogy milyen lényeges az, hogy minél több gyermek legyen mézfogyasztó, hiszen ők azok, akiknél legkönnyebben lehet még a táplálkozási szokásokat alakítani!

A sajtótájékoztató után mézes kenyér és mézes tea volt a reggeli menü. Az iskolások előszeretette majszolták a mézes reggelit! Legnagyobb meglepetésemre, irántam is érdeklődtek, hiszen sok autógrammot osztogattam ki és rajzokat is kaptam. Mozgalmas, eredményes délelőttöt zártunk, hiszen már délután ezzel a rendezvénnyel kapcsolatos cikkeket olvashattunk az interneten! Köszönöm, hogy részese lehettem!

A vasárnapot a Magyar Méhészek IX. Világtalálkozóján – Gödöllőn töltöttem 2015. november 22.-én. A szervezők előrelátók voltak a helyszínnel kapcsolatban, mert megérkezett a téli hideg és havas időjárás. A rendezvény helyszíne az egyetem aulája volt egyrészt, ahol a megnyitó és későbbiekben az előadások zajlottak, a másik helyszín a sportcsarnok volt, ahol eszköz-és, mézes portékák vásárlására volt lehetőség, illetve a két épület között is találkozhattunk kirakodókkal. Miután mindenki megérkezett, a megjelent Lovagrendekkel toboroztuk az embereket a megnyitóra és körbejártuk a csarnokot, majd színvonalas bevonulás és Himnuszok után köszöntőt hallottunk Mészáros Lászlótól, az OMME elnökétől.

Előadás tartott Philip McCabe az Apimondia újonnan megválasztott elnöke, aki a globális felmelegedés és méhbetegségek problémájára hívta fel a figyelmet.

Peter Trodtfeld, aki a Bayer Méhészeti Intézetből látogatott el a rendezvényre, aki az új atkaölő-szert és használatát mutatta be.

Stéger Viktor a méhészeti genetikát mutatta be, Ádám József Erdély, Kiss Sándor pedig Szlovákia méhészeti aktualitásairól szólt.

A felszólalások után ünnepélyes keretek között kitüntetéseket adtak át emlékplakettek formájában méhészeknek, szaktanácsadóknak, a kiváló munkájuk elismerése és a szaktanácsadói hálózat tíz éves fennállásának alkalmából.

A rendezvény délután véget ért, köszönöm a meghívást!

A decemberi programsorozatom a XII. Kárpát-medencei Mézfesztivállal és Termelői Vásárral, indult. Előző nap este érkeztem meg a városba. Másnap reggel a közös reggeli után a program helyszínén, a Zalaegerszegi sportcsarnokba volt a gyülekező a Lovagrendekkel. Mikor már mindenki megérkezett, kezdetét vette a felvonulás templomig, ahol mézszentelésre került sor. A szentelés után a város piacterén, sétálóutcáján át a Polgármesteri Hivatal előtt- itt, énekkar és Alpolgármester asszony köszöntött minket- felvonultunk vissza a rendezvény helyszínére. Útközben meg- meg álltunk és csábítottuk az érdeklődőket a mézfesztiválra egy Ceremónia mester segítségével, aki igen erős hangjával kiáltvány olvasott fel több helyszínen is.

Visszatérve a helyszínre a megnyitó után a Méz Szépségverseny eredményhirdetésére került sor és adtuk át a díjakat. A díjátadás után előadások voltak. Az előadók között szerepelt Mészáros József, aki az OMME aktualitásokról szólt, Dr Gubicza András, A méhek csodáiról mesélt igen nagy rajongással, fantasztikus volt hallgatni. Én a méhészeti termékekről, apiterápiáról beszéltem, hogy hogyan is tudjuk azokat a hétköznapokban felhasználni. Később a rajzpályázat díjait adtuk át a kicsiknek, akik izgulva jöttek fel a színpadra és örömmel fogadták a kis mézes ajándékot. Délután egy szakmai fórum zajlott a meghívott Lovagrendekkel: Bihari, Szent Ambrus-Baja, Csíkszéki, Göndöcs Benedek, Palóctáj, Szent Ambrus-Nikla, Udvarhelyszéki és Zselici Mézlovagrendek. A központi téma a méz népszerűsítése volt.

A nap nem ért itt véget, hiszen egy Mézlovagrendi Méhészbállal zártuk a napot. A Ceremóniamester gondoskodott, hogy ne unatkozzunk, egy nagyon kedves mesét mondott, és játszatta el a résztvevőkkel, így a végére szinte senki sem ült az asztalánál. A Mezei Mézkirály választás is ezen az estén zajlott, izgalmas és vicces vetélkedőkkel. A Mézkirály a legifjabb jelölt lett, aki igen boldogan foglalta el trónját. A választás után a táncolók foglalták el a parkettet. Fantasztikus nap volt és megtanulhatta mindenki, hogy „Borban az igazság, Mézben az egészség!”

A mézfesztivál vasárnapja sem telt el unatkozással. A közös reggeli után néhány lovaggal elindultunk a Göcsejbe, egészen pontosan Pórszombatra egy Tündérkertbe, ahol Kovács Gyula erdész mutatta be a környéket és vezetett körbe minket a kertben. Kovács Gyula 1600-féle régi magyar gyümölcsfafajtát nevel „tündérkertjében”, köztük olyanokat is, melyek már csak nála lelhetők fel. Olyan helyen jártunk, ahol a csendet lehet hallani, a mai világba egy ilyen hely megfizethetetlen. Több fajta pálinkát is kóstoltunk és hallgathattunk érdekességeket a különböző fajtákról és a történelmükről. A hétvégém megkoronázása volt ez a program! Lévai Gabriellának köszönöm a meghívást és köszönöm ezt a fantasztikus hétvégét!

Még aznap este Salgótarján felé vettem az útirányom, de a hétfői nap során jártam Balassagyarmaton, Patakon is. Hétfő reggel állami gondozott és nevelőszülőknél élő gyermekekhez mentünk. Kedves kis műsorral fogadtak minket és meghatottan hallgattunk őket. Nagyon örültek a méznek, amit kaptak. Azt követően egy rögtönzött városnézésen voltam Szécsénybe, hála Fekete Józsefnek. Megnéztük a szécsényi Ferences Kolostort és Plébániát, nagyon érdekes volt és igazán szép. A délután során utaztunk Balassagyarmatra, ahol sérült gyerekek vártak minket! Itt találkoztunk és megismerkedtem az ináni Mézkirálynővel is. A Reménysugár Otthon lakói énekkel, versekkel fogadtak minket! Nagyon szívszorító és megható órák voltak ezek. Hálásak voltak a gyermekek, hogy ott voltunk, hiszen hatalmas élménnyel gazdagodtak és nem csak ők, hanem mi is! Könnyes szemmel távoztunk.

Késő délután folyamán Patakra mentünk és részt vettünk a Szent Ambrus Katolikus Általános Iskola 50. születésnapján. Az ünnepséggel egybekötve mézszentelés is volt a templomba Püspök Úrral és ünnepeltük Ambrus napját is, hiszen Szent Ambrus a Méhészek Védőszentje. A szentelést követően az ünnepi vacsora után elbúcsúztam és indultam haza. Szeretném megköszönni Fekete Józsefnek a meghívást!

Még ezen a héten, pénteken (dec.11-én) érkeztem a VIII. Gyulai Méz és Mézeskalács Fesztiválra. Az ünnepélyes megnyitó a Polgármesteri Hivatalba volt. Utána hintós-fáklyás felvonulással a Gyulai Várhoz mentünk a Mézlovagrendekkel, a Tótkomlósi fúvószenekar kíséretében, ahol új Mézlovagokat avattunk és felköthettem a Lovagrendek zászlajára a gyulai szalagot. Az este folytatásaként Mézes Szaunázás volt a wellness részlegbe a hotelnek. Nagyon jól esett a meleg szauna és a gyógyvíz, hiszen kint igen csak lehűlt a levegő és átfáztunk.

Szombat reggel a reggeli után a Göndöcs Benedek Középiskola csarnokába mentünk egy megnyitóra, majd a Vigadóba siettünk át a szakmai nap megnyitására. Az előadók között szerepeltem, és a méhészeti termékek egészségben betöltött szerepéről tartottam előadást. Utána volt egy kis szabadidőm, így körbenéztem a szakmai vásáron a csarnokba, ahol már ismerős arcokkal is találkoztam.

A délután folyamán Göndöcs Benedek szobránál megemlékeztünk és koszorúztunk, majd az Év Méze eredményhirdetése következett, ahol értékes díjakat adhattunk át a díjazottaknak. Ezúton is gratulálok mindenkinek! A továbbiakban Mézszentelés- és Szentmise következett a Józsefvárosi templomban. Jól esett az eseménydús délután után kicsit megpihenni és elmélkedni. A nap még itt nem ért véget, hiszen Gálavacsorán vehettem részt az Erkel Hotelben. A jó társaság és fantasztikus hangulat adott volt, ezt még a kiváló ételek és a táncpartnerek koronázták meg.

Vasárnap reggel, még regenerálódtam a gyógyvízben és a csodálatos környezetben. Haász Ferencnek köszönöm a meghívást és hogy részese lehettem ennek az igen színvonalas rendezvénynek!

Advent negyedik vasárnapján a meghívásom az Adventi Mézünnepre volt hivatalos Balatonföldvárra. Köszöntőmben is említettem, hogy nagyon örültem, amikor meghívtak, hiszen télen még nem láthattam a Balatont. A város művelődési házában volt a kirakodó vásár. A nap folyamán mézverseny zsűrijeként is helyt álltam és finomabbnál- finomabb mézeket kóstolhattam. Díjakat adtam át gyermekeknek és a totó helyes kitöltőinek. A mézpálcák szentelése után Adventi Gyertyagyújtáson hallgathattuk a karácsonyi énekeket és az Atya meghitt szavait. Köszönöm a meghívást Sebestyén Juditnak és a Dél-Balatoni Mézlovagrendnek!

Kisuczky Éva