Akác fenológiai jelentés a szaktanácsadói hálózat információi alapján

A szaktanácsadói hálózat információi alapján adjuk közre az alábbi, akác fenológiai összeállítását. A felmérés 2013. május 2-6 közötti időszakban készült. A fényképes összeállítás megtekinthető egyesületünk honlapján a „megfigyelőhálózat” címszó alatt a következő linken:http://mehlegelo.omme.hu/gallery

Kérjük a méhésztársakat a vándorlás állategészségügyi és etikai szabályainak betartására. Kérjük, a nyúlós költésrothadás miatt zárlat alatt lévő települések tekintetében keressék a megyei méhészeti szaktanácsadókat.

Baranya megye

Ez a nyáriasan meleg tavasz nagyot lendített előre az akác fejlődésében. Április 20.-a környékén az 1-1,5 cm-es virágokból hónap végére 3-4 cm –es virágok fejlődtek. Az alacsonyabban fekvő déli területeken nem ritka a fehér babos állapot sem!! Soha nem látott fejlődésen ment keresztül. Nagy általánosságban 3-4 cm-es virágok vagy a megye északi részén a dombokkal tarkított területeken 3 cm virágok a jellemzőek. Ha az időjárásban drasztikus változás nem lesz, akkor május 10 környékére várható a virágzás nagy mennyiségben. Nagyon sok virág van a fákon, szinte azt lehet mondani, hogy csak virág van egyenlőre, és levél kezdeményeket alig lehet látni. Sajnos lesznek méhcsaládok amik erre az időre nem érik el a termelőképes szintet, aki nem tette még meg, hogy a méhcsaládokat egyesítse annak a hét végén minden képen esedékessé válik.

 

Bács-Kiskun megye

A szokatlanul meleg idei áprilisban felgyorsult a vegetáció. A növények szinte teljesen behozták fejlődésbeli lemaradásukat. Az akác fejlődési stádiuma csak 2-3 nappal marad el az elmúlt évhez képest. Az erdő belsejében 3-5 cm közöttiek a bimbók, az erdő szélén viszont fogazott fehéredő virágok is találhatóak. Ha az elkövetkezendő lehűlés nem lesz túl nagy május 10.-re kifehéredhetnek az erdők. Május 10-15.-e között pedig megindulhat a hordás. Kérdés, hogy a fejlődésben lemaradt méhcsaládjaink mennyire tudják majd az akáclegelőt kihasználni.

 

Békés megye

Jellemző, hogy mind az erdei, mind pedig a ligetes részeken, egyes fákon csak elvétve található, míg a szomszédos fákon van virágzat. A korábbi évekhez képest azonban ez a virágmennyiség sokkal kevesebb, egy rügyből csak egy fürtöt hajtanak a fák. Jellemzően a fiatalabb akácosokban több a virág. A virágzat 3-5 cm közötti nagyságú, de a déli oldalakon, utak melletti fasorokban a nyári meleg időjárásnak köszönhetően, már megjelentek a babos fürtök is. A jelenlegi időjárási viszonyok között a virágzás kezdete május 10-11 között várható, a hordás beindulása 11-13 közé tehető.

 

Borsod-Abaúj-Zemplén megye

BAZ Megyében a márciusi „tél” nem múlt el nyom nélkül. 2013. március 17.-ére a megyében – 12 – –17 Co –ra ébredtünk, ami az akác rügyekben kisebb nagyobb károkat okozott. Ennek mértékét nehéz lenne megbecsülni, területenként jelentős eltéréseket mutat. Sok helyen nem voltak még megpattanva ekkor a virágrügyek, viszont a nedvkeringés már megindult a növényekben, így ez az igen kemény idő károkat tudott bennük okozni. A tél után jött a szinte nyárias meleg, nappal 25 – 29 Co hőmérséklettel, ami éjszakára is csak 12 – 14 Co-ra hűlt vissza, ami jelentősen felgyorsította minden növény fejlődését, így az akácét is. Április 30.-ai és május 01.-jei megfigyelések alapján a megye déli és északi területei között nincs jelentős eltérés a virágrügyekben, de ugyanakkor kisebb területen belül is jelentős az eltérés a faegyedek rügyeinek fejlettsége között. A fagyottól a 0,5 cm-től a 4 cm-esig mutatták magukat a virágrügyek. Amennyiben az időjárás jelentősebb visszahűlést nem hoz, a virágzás a megye egyes területein május 10. körül elindul, ezt támasztja alá a birs virágzása is, amely itt április 29.-én nyílt ki, a régi megfigyelések alapján a birs kinyílása az anya korlátozások ideje, ugyanis innentől tíz napunk van az akác nyílásáig. Felhívom mindenki figyelmét, hogy a vándorhely környezetében lévő akácosokat alaposan nézzék meg, ugyanis a mélyen fekvő völgyekben jelentős fagykárok is lehetnek. Ezen kívül felhívom a figyelmet a vándorlás szabályainak betartására, ezek közül is kiemelve a terület tulajdonosával való megegyezésre, az állategészségügyi papírok meglétére, a területileg illetékes önkormányzathoz való bejelentkezésre, valamint a kaptárak jelölésére.

 

Csongrád megye

Csongrád megyében az akácos területek a Tisza jobb partján, a homokos területeken találhatóak. A későn érkező tavasz ellenére, az utóbbi időszak egyenletes, és szokatlanul meleg időjárásának köszönhetően az akácosok fenológiai állapota május másodikán érdekes képet mutat. A napos, kitett erdőszélek déli oldalain már „babos”, fehéredő fürtöket is lehet látni. Az árnyékosabb helyeken a fürtök hossza 3-5 cm körül alakul, és igen gyors tempóban nyúlnak.  A megyében rügyfakadást követően nem voltak fagyos éjszakák, így jelen pillanatban fagykár jeleit nem lehet felfedezni az állományokban. Lakott településeken, utak mentén, vasúti töltések oldalában már egy-két fehéredő fát is lehet látni. A meteorológiai előrejelzés szerint a következő néhány napban lehűlés veszi kezdetét. Kérdés, hogy ez mennyire fogja lelassítani az akácosok virágba borulását. A vándorlások tervezését ennek függvényében kell majd ütemezni. Előreláthatóan jövő héten, május 7-10 közötti időszakban indokolt lesz a méhállományok akácosokba valóvándoroltatása. A megyében csapadék három hete nem volt, a nyílás előtt jót tenne egy kis utánpótlás. A vándorlások során kérem a Méhésztársakat a megfelelő jogszabályok és etikai szabályok betartására.

 

Fejér megye

Fejérben a megye déli Mezőföldi síkvidéki akácosai, bár területük jócskán megcsappant, jó állapotban, kellőképpen beázva, ígéretesen csalogatják a méhészeket. A virágok 4-6 cm közötti méretűek az erdőben a fák között. A széleken már ennél jóval előrehaladottabb a virágok állapota. A repce még mindenhol virágzik, illetve néhány késői vetés most kezd virágozni, így az akác elejében még biztosan lesz repce is. A tegnap éjszakai esőnek és a visszaesett hőmérsékletnek hatását az akácvirág mézelésére nehezen lehet kiszámítani, de a hónap közepére már hordást lehet jósolni a megye déli részén. Az északi Bakonyaljai, Vértesi akácok most még némi lemaradást mutatnak a megye déli akácosaihoz képest, de a későbbi összehasonlítás eredményeként lehet majd eldönteni, hogy érdemes lesz-e vándorolni a hegyekbe. A nagyobb problémát az jelenti, hogy a méhek még nem értél el a fejletségi szintnek azt a mértékét, amivel érdemes lenne akácra vándorolni. A megyében a repcetermés minimális lesz, mert gyakorlatilag még nincs elvehető felesleget gyűjtő mennyiségű méh a kaptárakban.

 

Győr-Moson-Sopron megye

Győr-Moson-Sopron megyében az akácerdők nem szenvedtek fagykárt, és bízni kell, hogy már nem is lesz fagykár. Az akácfürt mérete 2-4 cm közötti az erdőben. A nagyobb városokban, a betonrengetegben már fehéredő, babos virágokat is lehet találni. Sok virág található a fákon, élénkek, szép zöldek a fák, szinte minden fán találhatunk virágkezdeményt. A téli időszakban rengeteg csapadékot kaptak az erdők, április viszont száraz volt, egy kis eső még jókor jönne a virágzás előtt.  A virágzás várható kezdete 2013.05.15-2013.05.16 az időjárástól függően. A hordás várható kezdete 2013.05.16-2013.05.17. Minimális egy-két napos különbséget lehet látni a megyében a virágzást illetően, de akár az azonos fán lévő virágkezdeményekben is lehet ekkora különbséget találni.

 

Hajdú-Bihar megye

Akác fenológia: Hajdú-Bihar megyében az akácot komoly fagykár érte a március közepén visszatérő télben, mivel ekkor már meg volt repedve a rügy burka. Jelenleg igen felemás helyzet jellemzi a virágzatot megyeszerte. Vannak, ahol foltokban teljesen le vannak fagyva a fák, és csak levelet hoznak. Ugyanakkor és szinte ugyanott virágos fák is találhatók. Van, ahol csak a fák tetején van virág, és van, ahol már 2 méteres magasságban is. A virágfürtök hossza is változatos: 1cm és 5 cm közötti, jellemzően 3 cm körüli. Hogy mennyi a virágzatok között a sarjú, még kérdéses.

A virágzás, illetve hordás kezdete az időjárás függvényében megyeszerte május 10-12 körül várható.

 

Heves megye

Heves megye déli síkvidéki részein a virágok 5-7 cm nagyságúak, gyakorlatilag közvetlenül a virágzás előtti állapotban vannak, illetve a fiatalabb fákon már nagy részük fehér bimbós, és egyre több a nyílott virág. Jellemző az is, hogy sok fán alig látni virágot, illetve vannak egészen kicsi virágok is (fagykár). Tömeges nyílás várhatóan (időjárástól függően) május 8. és 10. között várható, és erre az időszakra már lehet tervezni a vándorlásokat. A megye dombvidéki részein 1-2 nappal később lesz virágzás, bár itt a helyi mikroklíma erősen befolyásolja a virágzás kezdetét. A megye északi, hegyvidéki részein jelenleg 3-5 cm nagyságú a virág, de nagy számban láthatóak ennél kisebb virágok is. A napsütötte dombtetőkön már itt is vannak fehéredő virágok. A tömeges virágzás kezdetét még nehéz megjósolni, kb. május 16. és 20. között várható.

 

Jász-Nagykun-Szolnok megye

Jász Nagykun Szolnok megyében vándorlásra alkalmas összefüggő akácos terület minimális. A legnagyobb összefüggő terület ami a helybéli és közvetlen körzetben élőknek a portelki erdő a meghatározó. A talaj megfelelő nedvesség tartalommal rendelkezik. Az aljnövényzet dús 50 cm magas. Fagyásra utaló jeleket a megyében én nem tapasztaltam, annak ellenére, hogy  fagy, néhány napig volt március közepén a megye egész területén. (-8 – 9 fokos hideg) Május 2.-án a megye északi részein kisebb foltokban borsó szem nagyságú jégeső volt. Az akácosok jellemzően korai nyílásúak ennek ellenére rendkívül széles spektrumú nyílási stádiumot mutat. A virág 1,5 cm –től az 3,5 cm –ig megtalálható egyazon területen. A melegebb napsütéses részeken pl. útszélén szinte mindenhol előre haladott  állapot tapasztalható. Szembeötlő, hogy az elmúlt évekhez képest  a fák egész zöldek mivel erős levélzettel  rendelkeznek. Az elmúlt 3-4 nap (április 29. – 30,  május 1. – 2.)  29 C fölötti hőmérséklet óriási előre lépést eredményezett az akác virág fejlődésében. Az elkövetkezendő napok lehűlése talán lassíthatja a virágok nyílását bár nem sok esélyt látok rá. A tömeges virágzás május 12. –ke után várható. Vándorlást a 20. –ai héten (május 12.-ke után) mindenféle kép be kell tervezni. Vándorlás csak bevizsgált állománnyal, hatósági igazolással, tenyészet kóddal és bejelentkezéssel, mert ellenőrzés várható!

 

Komárom-Esztergom megye

Déli fekvésű dombvidéken és a homokos területeken az akác virágbimbó 3-5cm. Az Északi fekvésű és kötöttebb hidegebb területeken az akác virágbimbó  1-3 cm. Akác virágzás kezdete május 12-15

Akácvirág elfagyást sehol sem tapasztaltam. Várhatóan összevirágzik az akác a repcével, ezért a tisztító pergetéssel ne siessen senki. A méhcsaládok állapota 5-10 nap késést szenved fejlettségben, dolgozói létszámban az akácvirággal szemben a megyében. Kedvező változás: az évszaknak megfelelő hőmérséklet kedvező a méhcsaládok fejlődésére.

Nógrád megye

A megye területén gyakorlatilag megtalálható az akác mindenféle fejlődési stádiuma:

A legmelegebb rész a megye dél-keleti részén, Jobbágyi mellett fekvő sziklás hegyoldal, ahol már található fehér-babos virág is.

A megye középső része a Pásztó vonalától nyugatra a Cserhátban elterülő Dél-Nógrádi települések, ahol 3 cm körüliek az erdőben lévő virágkezdemények.

A mindenki által csak „Nógrádi” vagy „Északi” akácnak nevezett rész a megye északi része, Kelet-nyugati irányban Salgótarján, a Megyeri-völgy, a Karancs-völgy, az országhatár mellett végig az Ipoly mentén egészen a 2-es út melletti településekig Nagyoroszi-Hont térségéig: ezek a legkedveltebb vándorhelyek, ahol 2-3-4 cm nagyságúak a virágok, de lehet találni itt-ott babosodót is.

A kis területen lévő és egyben mindig túlzsúfolt IV. akác a Cered-Zabar térségében is 2-3 cm.

Ugyanakkor érdekesen alakul az akác fejlődése, szinte minden stádium mindenütt megtalálható, akár egymástól 1-200 méteren belül is. Az utak mellett lévő napos helyeken már fehér babos, a ligetes részeken, erdőszéleken akár a 4 cm-t is meghaladja, míg máshol alig több mint 2 cm. Nehéz lesz eldönteni a vándorlások optimális idejét.

 

Pest megye

A megye Alföldi területein részleges fagykár tapasztalható az akácosokban. Ez azonban nem befolyásolja majd a hordás mértékét, mert a megmaradt virág is éppen elegendő lesz egy jó hordáshoz. Az Alföld nagy részén 4-7 centiméteres fürtöket lehet találni. A korai virágok már farkas fogasak. Ezeket főleg a kisebb erdőkben, a szórvány akácosokban találtam. Pusztavacson még nincs farkasfogas állapot, de már itt is elkezdetek fellazulni a fürtök. A Gödöllői térségben 3-4 centis fürtök vannak és ez a jellemző a megye északi részére is. Az Alföldön a hordást 9-10-e körülire jósolom.

 

Somogy megye

2012 ősze és 13 tavasza a szokásos csapadékmennyiség kétszeresével látta el a földeket, rengeteg belvizet okozva.  A talajok nagy mélységig feltöltődtek nedvességgel. A március 14-én betört hidegfront által hozott hideg, havas időszak után április 7-8 körül kezdődött a felmelegedés. Az akác rügyfakadása is erre az időszakra esett, 10-e környékén. Ekkor még sokan úgy gondoltuk, hogy május 20-25 körül kezdődik majd a mézelés.  A tél után beköszönő nyár azonban felülírta a reményeket, és azóta lényegesebben előbbre várjuk a nyílást.  A birs 30-án kezdett nyílni, ez 12-i akác kezdetet jelez. A fákon a virágfürtök a lomblevelek mellett már 4 cm körüliek, és szétbomlottak a bimbók

 

Szabolcs-Szatmár-Bereg megye:

Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében a fehér akác nagyon eltérő képet mutat. 2013.március 15-ei fagyok nyomán /-14C-18C/ több helyen károsodtak a hajtások még rügyfakadás előtt. A károsodás mértékét nehéz meghatározni, de az jól látszik, hogy 1-4 cm eltérő hosszúságúak a virágkezdemények-akár 10 négyzetméteren belül-, ami jelentős különbség. Csak reménykedni tudunk, hogy a kisebb kezdemények nem sarjúvirágok lesznek. A levélzet sokkal fejlettebb a virágkezdeményhez képest. Megyénk magasabban fekvő helyein akár 5cm-es kezdemények is vannak. A magas hőmérséklet miatt a megszokottól hamarabb indul a hordás. Kérünk mindenkit, hogy a vándorlás egészségügyi, etikai szabályait betartva telepedjünk le méheinkkel.

Tolna megye

Tolna megyében a korai részek  akácvirágzásának kezdete május 10-től várható. (Most a virágok átlagos mérete 3-4 cm-esek. A védett városi fák, és a borvidék szélvédett meleg völgyeiben zöldbabos állapottal is találkozhatunk már). Ezt a közelgő hidegfront néhány nappal kitolhatja. A hordás kezdetét május 15-től gondolom, de ettől lehetnek néhány napos eltérések. Megyénk, szélvédett, déli fekvésű domboldalain, és a homokos talajú területeken, akár május 12-től is számíthatunk némi hordásra, “nyalakodásra”. A dombságok északi oldalain, és a hűvösebb völgyekben május 15 után számíthatunk erre. Az akácvirágok szépnek tűnnek, de elbizonytalanít az a tény, hogy március 16-án hajnalban több helyen mínusz tíz fok körüli hőmérsékleteket mértek. Ekkor már megindult a fákban a nedvkeringés. Reméljük nem lesz a mézeléssel gond, és nem fázott meg a virágrügy.

Vas megye

Vas megyében – az elmúlt évek tapasztalatait is figyelembe véve az akác virágzás kezdete V. 07-10 körüli napokra tehető. A legkésőbben 2005. évben V. 22-én indult. Idei évben – V. 01-jei szemrevételezéskori állapotokat figyelembe véve az akácvirágzás kezdete V. 10-14 között – ill. az Alpokalja körüli térségben pedig V. 18-22 körül várható.

Veszprém megye

Veszprém megyében a hosszú telet követően április 16-22 között történt meg a rügypattanás az akácerdőkben. Az áprilisi meleg és a nedvességgel telített talajok ideális feltételeket teremtettek a növények gyors fejlődésének. A helyzet kísértetiesen hasonlít az 1996-os évjárathoz, amikor nem kellett több, mint 35 nap a rügypattanástól a hordás beindulásáig (abban az évben is igen sokáig váratott magára a tavasz). Fagykárokat eddig nem észleltünk, bár a rügypattanást követően főleg a Bakonyban volt egy-két fagyos reggel. A fürtök mérete a leg melegebb területeken eléri a 4 cm-t, de általánosságban 3 cm méretűek. A Bakonyban 1-2 cm-esek. A hordás beindulására a melegebb területeken május 10-15 között lehet számítani, de persze minden az elkövetkezendő napok időjárásától fog függeni.

Zala megye

Zala megyében a tavasz folyamán az akácot nem érte fagykár. A téli és tavaszi időszakban megfelelő mennyiségű csapadék esett, ami pótolta az előző időszak hiányát. Az akácbimbók mérete a megyében mindenhol eléri a 2,5- 3 centimétert. Dél-Zalában a homokosabb területeken illetve a megye középső részén 3 cm – esek  a virágkezdemények. A virágzás kezdete 15-16-a körül várható. A gyűjtés 18 -20.-án indulhat. A megye nyugati részén néhány északi oldalon található akácosban a virágok 2 cm hosszúak. Itt a virágzás 4-5 nappal későbbre tehető. A meteorológiai előrejelzés némi lehűlést jelez a következő napokra, ami remélhetőleg késlelteti a virágzást. Így a méhcsaládoknak még több idejük van a népesedésre és a fejlődésre. A repce virágzás sajnos nagyon elhúzódó, így várhatóan az akác elején még a legtöbb repcetábla is virágozni fog.