Akác után virágzó, hordást biztosító méhlegelők fenológiai összefoglalója

A szaktanácsadói hálózat által begyűjtött információk alapján elmondható, hogy a Duna vonalától keletre, a dél-keleti országrész (Bács-Kiskun, Csongrád) selyemkórós területein a virágzás már beindult, főleg a napsütötte homokdombok déli kitettségű lejtőin, az utak mellett, illetve az erdőszéleken. A jelenlegi fülledt, meleg, párás levegő kedvező a nektárképződéshez. Szokatlan módon már a nyílás kezdetén napi 0,5-1 kg gyarapodást is mértek helyenként.

 

Baranyában a Mecsekben és a Zselic átnyúló részein, Somogyban a Zselic erdeiben, Tolna bizonyos részein, valamint Vas, Zalában, a kislevelű hárs, illetve a későbbiekben más fajták (ezüsthárs, nagylevelű hárs) nyílása fokozatosan várható. Veszprém megye magasabb területein (Bakony) szórványosan szintén a kislevelű hárs virágzása várható az előttünk lévő időszakban. Somogyban a gesztenyék nyílása a napokban várható, már most nehéz a zsúfoltságot elkerülni. Zalában a gesztenyés területeket jelentős mértékben érinti a tűzelhalás.
Komárom-Esztergomban, a Vértesben a hársvirágzás június 10. körül várható. Az itteni hársakon sok a levéltetű, elképzelhető, hogy sötétebb lesz a méze.
Győr-Moson-Sopron megyében a korai tavasz lehetőséget adott arra, hogy a gazdák korán elvessék a facéliát. Voltak már olyan táblák, melyek akác előtt vagy alatt virágoztak. Az akác elvirágzása után nagy zsúfoltság alakult ki a megye facéliás területein. Sajnos vannak olyan táblák, ahol a 20 hektáros terület köré közel ezer méhcsaláddal települtek rá méhészek.

Összeállította: Lászlóffy Zsolt vezető szaktanácsadó

 

Selyemkóró – Bács-Kiskun megye

Hárs – Baranya megye
Selyemkóró – Csongrád megye

Facélia – Győr-Moson-Sopron megye


Ezüsthárs, Kislevelű, gesztenye – Somogy megye