Akác után virágzó növények fenológiai állapota

Az alábbiakban adjuk közre a megyei szaktanácsadók által készített, akác után virágzó növények fenológiai állapotáról szóló, szöveges és fényképes összeállítást.

 

Baranya megye:
Napraforgó: több van a megyében, mint szokott a kiszántott repcék helyére 3000ha, a gazdák ezt vetettek így, 17500 ha van a megyében. Eltérőek a nagyságok 30 cm-től a 50-60 cm magas növényekig vannak. A fajtákat tekintve a Neoma, Ferty, Peeonier H 42, E39, Tutti ezeket hallottam a legtöbb gazdától. Nagyon sok csapadék volt ebben a hónapban a megyében 150 mm felett vagyunk, voltak napok, amikor 60-80mm is esett. A virágzásra mindenhol a megyében biztos, hogy kettő hetet várni kell. A megyében általában nem mézel jól, mert nagyon kötött a talaj.
Hárs: Szintén sok esőt kapott, a mézelése azonban nagyon hektikus, fülledt, meleg időt igényel. A kislevelű hárs a városokban már virágzik (Mohács, Pécs) virágport tudnak gyűjteni a méhek, a nagylevelű még ott sem. Virágzása várhatóan június 20.-a körül várható. A Mecsekben és a K-i Zselicben vannak jelentősebb erdőségek, sajnos a nagylevelű hárson igen sok levélen látszik az atka kártételének a nyoma.

Bács Kiskun megye:
Az elmúlt időszakban lehullott csapadéknak köszönhetően erőteljes növekedésnek a vaddohány. Erős szárán 3-4 virágbimbót nevel. A helyi és a vándorméhészek az idén különösen nagy reményeket fűznek a mézeléséhez. Az időjárás előrejelzést figyelembe véve várhatóan nektárt 8-10 nap múlva fog adni, feltéve, ha addig nem lesznek a vaddohány legelők kitárcsázva, lekaszálva. /43/2010. (IV.23.) FVM rendelet előírja a felhasználónak és a termelőnek, hogy még virágzás előtt irtsa ki a vaddohányt a területéről.
A rendeletnek megfelelően a földhasználók megkezdték a területükön a vaddohány irtását, tárcsázását, kaszálását.

Békés megye:
Az nagyon gyenge akác után és a reményekkel teli napraforgó közötti időszakban, a megyében meghatározó méhlegelők az olajretek, és a mustár, amelynek jóval kevesebb a vetésterülete, mindössze néhányszáz hektár. A facélia vetésterülete nem jelentős a megyében. A májusi csapadék jót tett a vetéseknek, a növények szépen fejlettek, jelenleg tömegvirágzás állapotában vannak, ami még várhatóan hét-tíz napig eltarthat. Sajnos a változékony, szeles időjárás miatt nem mézelnek jól. A növényvédelmi munkálatok megtörténtek, azonban esetenként szükségesek lehetnek az újabb kezelések a bundásbogarak kártétele miatt, ezért célszerű a gazdákkal egyeztetni. Az árterekben már virágzik a gyalogakác, ami bőséges virágport biztosít a méhcsaládoknak, azonban a szeles időjárás miatt kevés nektárt termel. Néhány héten belül várható az olajtök, és az édeskömény és virágzása. Jellemző, hogy a táblák nagy része már túlterhelt, ezért kérjük a tisztelt méhésztársakat, hogy a vándorlások alkalmával ügyeljenek az etikai és az vándoroltatási szabályok betartására.

Borsod-Abaúj-Zemplén megye:
BAZ. Megye a közvetlenül akác után nyíló méhlegelőkben elég szegényes. A Tisza, a Sajó, a Hernád, és a Bodrog árterületein a gyalogakác ad némi hordást, de ez is elég bizonytalan, és bár az idén az akác virágzásában elég nagy volt a szórás, az északi akác végével szinte egybe szokott nyílni. A megyében a falugazdász központ adatai alapján az olaj retek vetésterülete 40 ha, a tavaszi repcéé 100 ha.
Az idei évben is a tavalyihoz hasonlóan jelentős a napraforgó vetésterülete 44.000 ha. Ez főleg a ki nem kelt repcének köszönhető, ezek helyére főleg kukoricát és napraforgót vetettek a megyében. A napraforgó szépen fejlődik, jelenleg 30 – 60 cm közötti a magassága. A napraforgó vetésterülete bár igen jelentős, de felhívom a Tisztelt Méhésztársak figyelmét, hogy megyénkben igen jelentős nagyságú a gyengébb minőségű szántó terület. Ezeken a területeken – még ha nekünk méhészeknek kedvező fajták is lettek elvetve – nem kielégítő a napraforgó nektár termelése. Vándorlását mindenki ennek figyelembe vételével tervezze meg. Valamint szeretném felhívni a figyelmet a vándorhelyeken az előírt figyelmeztető és információs táblák használatára!

Csongrád megye:
A visszatért jó idő hatására a vízi akác a hét elejétől virágzásnak indult, és ha marad a meleg várhatóan a hét végéig a 70-80%-a el is virágzik. Váltja a vaddohány, amely a nyílt terepen a hét közepétől virágzásnak indult (a mellékelt képek egy héttel ezelőtti felvételek erdőben), erdős, takart helyeken is a jövő hét elejétől várhatólag virágzásnak indul.

Fejér megye:
Fejérben az akác után virágzó méhlegelők sora elég szűkös. Mivel a megyében csak néhány száz hektáron vetnek mustárt, facéliát, somkórót, maglucernát ezért ezeknek a méhlegelőknek kevés a jelentősége. Mindegyik tábla túlterhelt, elvehető mézet nem adnak. A megye méhészei elsősorban a napraforgó virágzását várják. Az el nem vetett és a kiszántott repce terhére nőtt a napraforgó vetésterülete. Az eddigi szárazság az utóbbi napok esőinek köszönhetően csökkent, a napraforgó gyors növekedésnek indult. A Vértes erdőiben az erősen a kevés lepakoló helyen, a fogyatkozó hárs miatt évek óta a méhészek csak a családok napi betevőjéért vándoroltak. Legtöbb esetben csökkenéssel zárták a kirándulást.

Győr-Moson-Sopron megye:
A facélia és a mustár vetésterülete csökkent a megyében (a tavalyi évhez képest is), az olajretek ellenben növekedett. Facéliából mindössze 535 hektárt vetettek a gazdák (2009-ben 3300 ha volt). A repce mézelését is tönkretevő aszály a megyében nem enyhült. Az esőt hozó felhők a megye legnagyobb részét elkerülték, a fő facéliás helyeken az idei évben nem volt összességében 40 milliméter csapadék. A gyenge facéliák kényszervirágzásban vannak, a virágzás közepén járnak a növények, a rossz vízháztartású részeken már barnul a virág. A vándorméhészek egyre több bosszúságot okoznak a helyi lakosoknak (bejárnak a méhek a házakhoz inni), akik panaszaikkal elérték, hogy a települések sorra hozzák a helyi állattartási rendeleteket. A szenvedői ezeknek a rendeleteknek a helyi méhészek, mert őket lehet utolérni, őket ismerik, a vándorméhészek viszont ugyanúgy jönnek. A helyi gazdák is próbálnak kevesebb letelepedési engedélyt adni, de a vándorméhészek ugyanúgy jönnek. A jegyzők levelet küldenek a méhészeknek, telefonálnak, bejárják a területüket, ellenőriznek, büntetnek, de a vándorméhészek még mindig jönnek. A szigorításoknak csak annyi lett az eredménye, hogy még több lett a szabályokat be nem tartó renitens méhész, a helyi méhészek körében pedig még nagyobb a felháborodás.

Hajdú-Bihar megye:
Hajdú-Bihar tipikusan olyan megye, ahol fehérakác és napraforgó között kevés a méhlegelő. Idén is minimális vetésterületen van olajretek és mustár. Ezek általában dandárvirágzásban vannak, az idő változékonysága miatt hordás alig van róluk. A Tisza mentén és a csatorna partokon jelenleg még virágzik az ámorakác (gyalogakác), sajnos ezt a növényt a közmunka program keretében sokfelé kiirtották. A fehérakáchoz hasonlóan azonban a gyalogakácot is komoly fagykár érte, így a virág csalóka, hiszen zömében sarjúról beszélhetünk. Így nem csoda, hogy egyenleg közeli mérésekről beszélhetünk csupán. A napraforgó a több-kevesebb csapadék hatására szépen fejlődik, és vetésterülete is kedvezően alakult ebben az évben. Virágzása június utolsó dekádja előtt nem valószínű a korai táblák esetében sem.

Heves megye:
Heves megyében az akác utáni méhlegelő szegényes, a mézelő növények csak kis területen fordulnak elő, helyi jelentőségük van. Kivétel ez alól a gyalogakác, amely a Tisza árterületein nagy mennyiségben van jelen. A virágzás május közepén kezdődött, jelenleg a naposabb, szárazabb területeken már elvirágzott, a mélyebb árnyékos részeken még kb. 1 hétig ad nektárt és virágport a méheknek. A vadon élő mézelő növények közül még az ezüstfának van jelentősége a megyében, jelenleg már ez is nagy részben elvirágzott, de a mélyen fekvő nedves területeken még 4-5 napig virágozni fog. Az idei évben ahol nagyobb tömegben fordul elő, ott is minimális nektárt adott. Termesztett növények közül az akác utáni időszakban az olajreteknek van legnagyobb jelentősége, bár az utóbbi években a vetésterülete csökkent a megyében. A virágzás már 10-12 napja tart, és még körülbelül 2 hétig fog virágozni. A megyében levő táblák méhekkel túlterheltek, így jelentős nektárhozam annak ellenére se várható, hogy a talaj az utóbbi napokban jól beázott. A mustár jelentősége minimálisra csökkent Hevesben, a képen látható kb. 2 hektáros, elgyomosodott tábla még kb. két hétig fog virágozni.

Jász Nagykun Szolnok megye
Jász Nagykun Szolnok megyében az akác utáni méhlegelők közt a legnagyobb és a legfontosabb a Közép- Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság vagyonkezelésében lévő 7179,5 km2 –nyi területen nyíló ámor akác. Jelenleg (05.31.) teljes virágzásban van és várhatóan még egy jó hétig biztos virágpor és méhlegelő forrást biztosít a méheknek. Az előzetes adatok alapján gyengébben mézel mint a sok évi átlag. Az idei évben először megtiltotta majd az Országos Méhészeti Egyesület közbenjárásának eredményeképpen engedélyezte a Vízügyi Igazgatóság a méhek lerakását a fennhatósági területükre. A vándorlás előtt a szakaszmérnököket keresni kell és csak az ő engedélyük alapján kezdhető meg a vándorlás! Nagyon fontos, hogy ezt betartsák a méhésztársak mert csak így engedélyezték a letelepedést.
Sajnos az idei évben a Vízügyi Igazgatóság beszerzett egy nagyon komoly gépet, illetve a közhasznú munkások segítségével megkezdték az árterek kitakarítását az „árvíz” gyorsabb lefolyása érdekében, ennek eredményeként nagyon sok Ámor akácos terület esett áldozatul a rendrakásnak és fog még a hátralévő időben áldozatul esni. A tavalyi évhez hasonlóan nagy területeken (70 ezer ha) vetettek napraforgót a megyében. A növény szépen fejlődik egységes és már most kijelenthető, hogy valamelyest korábban várható a virágzás és nem lesz olyan elnyújtott virágzás, mint a tavalyi évben amikor még augusztus végén is volt virágzó tábla. A növény 30 – 35 cm számagaságnál jár és némi csapadékot Szolnok térségben 49 mm-t a Jászság északi részén csak 29 mm-t kapott az elmúlt időszakban. Gomba – és rovarkártétel nem jellemző, de a Jászság déli részén erős a nyúl és őz kártétel mértéke. Betelepedtek az első levéltetvek (megye déli része), peronoszpóra még nem jelent meg. A csak poszt technológiára alapozott gyomirtások eredménytelenek, sokan a technológia átértékelésén gondolkodnak.

Komárom-Esztergom megye:
A megye területén lévő erdőt alkotó hársterületek déli lejtőin megkezdődött a nagylevelű hárs virágzása. A kislevelű hárs zöldbimbós állapotban van. A szórvány hársfák virágzása megkezdődött, virágillatot is érezni lehet.

Nógrád megye:
Nógrádban még itt-ott virágzik az akác sarjú, de a méhek már kezdenek kutatni. Jelenleg semmilyen méhlegelő sincs, a tisztásokon, erdőszéleken bimbózik a szeder, számottevő hárs a megyében nincs,de a településeken mint díszfa, illetve az erdőkben elegyesként előfordul. Még a hárs sem virágzik. A napraforgó vetésterülete 11 007 hektár,a nógrádi napraforgók nem tartoznak a méhészek által kedvelt méhlegelők közé, mivel a talaj gyenge, a vízgazdálkodás rossz. Csapadék nem volt,a szárazság egyre nagyobb, a legszebb napraforgók 40-50 cm magasak, míg a később vetettek még csak 2-3 levelesek, nagyon hiányzik az eső. A nógrádi méhészek ha hozamot szeretnének a Jászságba vándorolnak, ahol jó minőségű fekete kötött talajon a napraforgó nagyobb eséllyel mézel.

Pest megye:
Május végén Pest megyében nem sok tömeg virágot és hordást adó növény van. A mustár harmadik napja virágzik, de mennyisége elenyésző a megyében. Az a kevés tábla állapota szép, erőteljes a növény, 60-70 cm magas. Nektárt hozama az egyenleget tudja jelenleg csupán. A szórványban megtalálható olajfüzek már elnyíltak, gyalogakác nem jellemző a megyére, a városokban található korai hársak most kezdenek nyílni. Foltokban jelentős mennyiséget jelentő selyemkóró első virágai kezdenek színesedni, de a tömegvirágzásra még egy hetet biztosan kell várni, az időjárástól függően.

Somogy megye:
A hársak közül az utak mentén sok már nyílik, de a három jellemző hársfaj sorát a nagylevelű fogja megnyitni.  Utána következik a kislevelű, és végül az ezüst.  Somogy akác utáni legelői közül a legfontosabb az ezüsthárs.  Jellemzően Péter-Pálkor nyílik, de az utóbbi években ennél hamarabb ott kellett lennie annak, aki pörgetni is akart. A tavalyi sikertelen év után felesleges emlegetni, hogy szeszélyes a mézelése.  A májusi esők valamicskét pótoltak az elmúlt másfél év csapadékhiányából, kíváncsian várom, hogy ezek után a virágzás alatt az időjárás milyen lesz, lesz-e idén hársméz? A Zselic az ország egyik legzsúfoltabb legelője az ezüsthárs virágzása idején, egyre több a panasz a méhek elhelyezésére, sok turista is jár az erdőben, ügyeljünk rájuk. (Figyelmeztető táblák, tulajdonos elérhetősége, védőtávolságok.). Egyéb termesztett mézelő növények is fellelhetőek helyenként, mustár, olajretek táblákat lehet találni elszórtan, néhányan vándorolnak is miattuk.

Szabolcs-Szatmár-Bereg megye:
A gyenge minőségű termőtalajok kedvezőtlenül hatnak méhészeti tevékenységünkre. Kevés területű mézelő növényeink időrendi sorrendje /ha maradt ilyen egyáltalán.
Elsőként talán az ámor, szelíd, török, japán-akácot ki-hogyan ismeri- érdemes megemlítenünk. Vízpartok, mocsaras területek bokros-cserjés növénye, amely virágport, jobb években –nem mint az idei- némi nektárt adhat méheinknek. Jelenleg az időjárási viszonyok kedvezőek, így szorgalmasan látogatják a méhek, bár területe nagyon kevés.
Virágzási állapotáról elmondható, hogy kb. félidőben, a nem fagyott bokrok ezen túl tartanak. Rövid ideig virágzik, ráadásul a fagy ezen növényünket is károsította, így a nektárképződés kedvezőtlen.
Ezzel egy időben, a hársfafélék csábítják kitűnő illatukkal méheinket. Sajnos megyénkben nincsenek jelentős területű összefüggő hárserdők. Elegyfaként néhol előfordul, az utak mentén és a lakott területeken is előszeretettel ültetik. Igen szeszélyes mézelő. Virágzása folyamatban van, lakott területen előrébb tart, szépen látogatják a méhek.
A selyemkóró vagy más néven vaddohány a laza homoktalajokat kedveli. Méhészként kedveljük, szántóföldi növénytermesztőként megpróbáljuk elpusztítani. Virágporát nem hasznosítják a méhek, sőt akadályozza őket a munkában. Emiatt vészesen kiürülhetnek a készletek kaptárainkban. Selyemkóró után és előtt is érdemes virágporban gazdag méhlegelőt keresnünk. Nektárhozamát tekintve pozitív lehet, érdemes ezt kihasználnunk. Virágzása pár napon belül megkezdődik. A napos, déli oldalakon már látogatják a méhek. Ezeken kívül a kedvező vízgazdálkodású, kötött talajon, csatornák mentén néhány lágyszárú gyomnövény adhat némi nektárt.
Állóméhészként érdemes feltérképeznünk a méhesünk körüli területeket, hordástalan időszakban etetéssel próbáljuk meg átvészelni a napraforgó virágzásáig tartó időszakot. Általánosan elmondható, hogy a magas méhsűrűség következtében ebben az időszakban a méhcsaládok fenntartása a cél.

Tolna megye:
Akác utáni első mézelő növényünk a “gyalog akác” Ámor akác. Megyénkben most van teljes virágzásban. A folyók tavak vizes élőhelyek kísérő növénye. Az akác pergetéssel iparkodni kell ott ahol a méhek röpkörzetébe esik, mert sárgára festheti a világos akácmézet. Azok a szerencsés méhészek, akik méhese közelében nagyobb kiterjedésű gyalogakác legelő van, pergethetnek is róla. Bőséges virágport ad, színe bordó.
Selyemfű (vaddohány): erre a virágra való vándorlást június első napjaira érdemes időzíteni, akkor kezdődhet már a gyenge hordás. Tolna megye homokos vidékein találhatók nagyobb kiterjedésű vaddohányosok. Szeszélyesen mézel, megyénkben a 10kg közeli átlagok már kiválónak számítanak. (Paks-Németkér-Györköny-Pusztahencse)
Hárs:Tolna megyében a hárs virágzásának kezdete június közepe után várható. Sajnos a korai napraforgó virágzással egybecsúszik. A dombvidékeken nagyobb kiterjedésű hárserdők találhatók. Ez a növény sem biztos mézelő.

Vas megye:
Vas megyében a nagyon rövid ideig tartó akácvirágzás befejezése után a kis területen – mindösszesen 190 hektáron – vetett facélia virágzása pünkösd – 27-e körül indult. A terület foglalásokért, az engedélyek nélküli letelepedésekért méhészek „közelharcot” vívtak egymással.
A szórványban kis számban előforduló hársak virágzása a facéliával szinte egy időben elindult. A mustárra vándorlók a 310 hektár körüli területből csak kisebb, 15-20 hektáros területeket tudnak majd kihasználni, de a szeles – hűvös időben a hordás még nem indult be. A méhek a repcén már tapasztaltakhoz hasonlóan a mustáron is még vadak, támadnak, kutatnak. Jelentős -7312 hektáros napraforgó terület mézelése megyénkben nagyon gyenge szokott lenni, így csak a Kőszeg-hegyalja környékén lévő erősen túlterhelt, szórvány gesztenyék kb. a hónap közepén induló virágzásában, illetve a későbbiekben a szolidágóról és az olajtökről való gyűjtésben reménykedhetünk.

Veszprém megye:
Az akác után nyíló növényekre igen áldásosan hatott a májusban lehullott, mintegy 60mm csapadék. Ennek megfelelően virágba borultak azok a kopár bakonyi dolomitos rétek, amelyek flórája igen változatos, itt szarvaskerep, vöröshere, lódi here, kék- és sárga lucerna, fehérhere, kakukkfű, később pedig ökörfarkkóró egyaránt található. Igen változatos és a méhek által kedvelt területek ezek. Szegélyükön sok fagyalos sövény és a most szintén virágzó szeder jelent eleséget a családoknak. Természetesen ezek a növények csak ritkán szolgáltatnak annyi nektárt, hogy pergetni lehessen róluk, ugyanakkor a lerajzott, vagy egyéb okból legyengült méhcsaládok itt jól fel tudnak készülni a napraforgó virágzásra. A városokban ültetett díszhársak már mindenütt virágoznak, a Bakonyban található kis levelű és ezüst hárs viszont még több, mint két hetet várat magára. Veszprém megyében az alábbi vetett kultúrák jöhetnek szóba még a méztermelés szempontjából:
Mustár:           650 ha
Facélia:          350 ha
Olajretek:       163 ha
Pohánka:        20 ha
Napraforgó:   9290 ha
A mustár és a mézontó fű már virágzik. Különösen a facélia területekre igaz, hogy a táblák tömegesen túl vannak terhelve. A mustár kihasználását inkább javaslom, de ügyeljünk arra, hogy a repcéhez hasonlóan itt is nagy a méhmérgezések veszélye. Az olajretek területek ritkák és gyomosak. Véleményem szerint ezeken nagy eredmény nem várható. A napraforgó területeinkről érdemes azt elmondani, hogy a megye rossz talajadottságai miatt általában ezek a területek nem mézelnek jól, csupán fenntartó hordásra alkalmasak. Balatonfőkajár-Berhida térsége viszont már jobb eredmények elérésére alkalmas…A virágzás megindulása ennek a hónapnak az utolsó dekádjában várható. Mindenkit kérek a vándorlás etikai és adminisztratív feltételeinek alapos betartására.

Zala megye:
Zala-megyében sajnos az akác után nincs jelentősebb hordást adó növénykultúra. Már virágzik a kislevelű hárs, de sajnos nincs összefüggő terület ahol nagyobb állomány egyben található. Csak szórvány fák vannak a megyében, amik jelentéktelen hordást adnak. A elkövetkezendő napokban a szelídgesztenye kezd virágozni. Néhány nagyobb ültetvény található a megyében de ezen állományokat nagyon megtizedelte a gesztenye kéregrák. A megye erdeiben azonban szórvány gesztenyefák találhatók, ami a hárssal együtt egy fenntartó hordást adhat. A napraforgó vetésterülete 4200 ha a megyében. A napraforgó vetések 4-5 levelesek, kissé károsította őket a májusi fagy. A zalai napraforgókra jellemző,hogy nektárt nem, csak virágport adnak.
A szolidágó területek a csapadékos májusnak köszönhetően jól megerősödtek, de sajnos már most a közmunka program keretében jelentős területek kerültek kaszálásra.