Akácvirágzással kapcsolatos információk (2007. május 1.)

Folyamatosan gyűjtjük az akácerdők elfagyásával kapcsolatos információkat, sajnos a helyzet napról-napra rosszabbodik…

(A hírhez kapcsolódó képanyagok megtekinthetők a Galéria menüpont alatt: a webmester)

Baranya megye:
Repce: elvirágzott a pergetések a hét végén megtörténtek, vannak olyan területei a megyének, ahol már nyalogatták az akácvirágot a méhek.
Akác: Vegyes képet mutat. A hordás nagyon vontatottam, nyalogatás szintjén elindult. A hírmondó fák, korai akácok virágzása elkezdődött, mérhető adatom még nincs. Erdőszéleken virágzik, bent az erdőben a felső lombkorona szinten babos a virág, középső, alsó szinten még ez nem látható.
A hordás megkezdését a hűvös idő elmúltjára teszem, hét vége: május 5-6.
A fákon nagyon sok virág van, a fáknak nem látszik a levele. A virágban nem érezhető még a édes nektár. Napközben 20-25 fokok vannak, éjszaka azonban lehűl a levegő. Szerintem hosszan lesz virágzás, egy eső nagyon jól jönne! Csütörtöke-péntekre ígérik.
Ma reggel 5 fok volt a hőmérséklet.
Virágzik még a kőris, nagyon jól adja a virágport, és még virágzik a vadgesztenye is.

Jász-Nagykun-Szolnok megye
Szolnok megyében igazából vándorlásra alkalmas nagy kiterjedésű akácosok nincsenek.
A lakott területeken belül szinte mindenhol a megyében kinyílott, virágba borultak az akácfák. A külterületeken erősen farkasfogas az akác.
Jászberény belvárosában már láttam poszméheket az akácvirágokon.
Hétfő reggelre Szolnok belvárosban 4,3 °C-volt a külterületeken ettől pár fokkal hidegebb.
A képek a megye déli részén Kunszentmártonban és környékén, Jászberény és környékén, valamint Szolnok és környékén készültek.
A képeken a fotókészítésének dátuma látható.

Fejér megye:
Fejérben a Mezőföld déli részén fehér babos állapot a jellemző nyíló virágokkal.
(Még több helyről meg nem erősített jelzések szerint tegnap reggelre fagyáskárok keletkeztek Vajta, Cece, Németkér térségében, ellenőrzés folyamatban.)
A Bakony magasabb részein 2,5-4 cm méretű az akácfürt.
A meteorológiai jelzések szerint szerda és csütörtök reggel is fagyok várhatóak amelyek változtathatnak az akácvirág állapotán.

Bács-Kiskun megye:
Csatoltan küldöm Bács-Kiskun megyében készült képeket az akác és a repce virágzási helyzetről.
A megyében a repcetáblák zöme már elvirágzott, nektárt már alig ad. A városban illata van az akácnak, az utak mellett és az erdőszéleken kifehéredtek a fák. 3-4 nap múlva nektárt ad az erdő. A megye északi és déli részei között alig van különbség. Az akácerdőkben egyaránt megtalálható a 3-5 cm-es még zöld bimbó és a kinyílt virág is.
A fagyás helyzetben változás ez idáig változás nem történt.

Komárom-Esztergom megye:
Híreink szerint a területen nem tapasztalható fagykár.

Somogy megye:
Az akác képek készítési ideje május 1.
A Kaposvártól délre eső homokos területeken az akác zöldbimbós, babos és helyenként nyíló állapotban van. Ez a három állapot akár egyazon területen is jellemző. Kipattant virágokat leginkább Barcs körzetében lehet látni.
Vas megyei méhészek jelzései szerint Somogyudvarhely-Bélavár között jelentős fagykár tapasztalható.
Nagyatád térsége úgy tűnik kevéssé fagyott.

Veszprém megye:
A korai napos kitett területeken babosodik a fák teteje.
Szigliget általánosan babos, foltosan kinyílott fák is láthatók, az erdő messziről nézve már fehéredik. A mézelés kezdete a korai területeken május 3-5-e között várható.
Zirc környékén 3-4 cm-es bimbó a déli fekvésű tetőkön babosodik de a völgyekben 2-3 cm-es csak, itt a tömeges virágzás kezdet 8-10-e körül várható.
Városlőd és a Müvészetek völgye /Kapolcs környéke 3-4 cm-es babosat nem látni, de a fagyzugos területek itt is elfagytak.
Pápa környéke a napos kitett helyeken babosodik.
Jelentős fagy nem volt, bár hajnali deresedést több helyen tapasztaltak /Ajka, Tótvázsony, stb/.
A repce a hétközepére lemegy, így várhatóan nem rontja el az akácmézet.
Pápa térségében 50%-os fagykárt szenvedett a sík terület.

Békés megye:
A mellékelt fotók a Gyula környéki állapotot tükrözik, de a megye síkvidéki jellegére, és a napokban tett körutamra alapozva kijelenthetem, hogy megyeszerte azonos a helyzet. Vagyis a 3 cm-es kalász és a kinyílott virág között váltakozik. A fotó a mai napon, május 1-én készült. Tegnap – április 30-án – akácillatot lehetett érezni akácerdeinkben.

Tolna megye:
Aküldött foók Paks-Pusztahencse közötti területen illetve Szekszárdi dombvidék déli lankáin.
A szomorú csak az, hogy Szekszárd hivatalosan is zárlat alatt van, az egyetlen beteg méhcsalád miatt!

Vas megye:
Csak a fagyzugos vidékeken (Szeleste) enyhe fagykár tapasztalható. Katafa, Hegyháthodász korábban szenvedett 2m magasságig fagykárt.

Győr-Moson-Sopron megye:
Ha felmelegedne az idő, akkor a sík területeken a virágzás kezdete 05.05 hordásé 05.07. Magasabb és kötöttebb talajon 05.08 hordás 05.10 Fagykár az nem volt jelentős a megyében elmondható hogy sokhelyütt ép a virág nálunk.
Csíkvánd-Gecse térsége megfagyott 3-5 m magasságig.

Heves megye:
Az Alatkai akácos ismert első akácos vándorhely nyílása egybeesik a Debrecen környéki akácosok nyílás idejével. Látható, hogy ma / 05. 01-én/ van nyílott virág azokon a fákon melyek nem szenvedtek komoly hideghatást. Van hely, ahol ugyan nem láthatók fagytünetek, de a hideg miatt a fehérbimbóstól a 3 centisig mindenféle méretű virág van rajta, és egy része pereg is. Ennek alapján azt gondolom, hogy nem várható olyan nektárhozam mint optimális években. A szabolcsi és debreceni erdő fagykára miatt rengetegen jönnek Alatkára, anélkül hogy az ottani erdők nagyságát felmérnék. A 90-es években mikor felkapott hely volt, néha 2000 körüli méhcsaládszám gyűlt össze, emiatt a mérleges kaptár gyarapodása összesen 10-15 kg volt, amiből jó,ha 8 kg-ot ki lehetett venni. Most ugyanez várható.

Hegyes területek Heves megyében:
Átlagban kb 3 cm a virághossz. Az elküldött képeken csak a hegycsúcsi területeken maradt meg a virág (Bükkszék és Bátor között). A mélyebben fekvő részeken az akác teljesen elfagyott, még mindig fekete.

Szabolcs-Szatmár-Bereg megye
Ma reggelre ismét fagyott Szabolcsban. A legfrissebb információim szerint -5 fok körüli mélypont alakult ki.
Reggel 6 órakor -3 fokot észleltem, a birsalma bokor teteje lefagyva, a pázsiton dér, az itatóban 0,5 cm-es jég, a kerti csap szétfagyott.
Az akácerdőben ismét siralmas látvány fogadott. Ugyanis ami a múltkor (24-én) ép volt mára az is lefagyott.
A ma reggeli fagykár hatását tekintve felülmúlta a 23.-it, az akkor még megmaradt akácvirágnak kb. a további felét vitte le a fagy.
Azt már biztonsággal meg tudom erősíteni, hogy Szabolcsba nem érdemes (nem szabad) vándorolni.
A szabolcsiak tekintettel a kialakult helyzetre már inkább az elvándorlásról gondolkodnak.
Balkány város határában lévő akácerdők virágkezdeményei a maguk 3-3,5 cm. hosszúságukkal, mintegy V.10-12.-i virágzást prognosztizálnak. Ettől akár északra, akár keletre már előrehaladottabb az akác.
Csapadékot csak a hét végére várhatunk, talán még segít egy kicsit a jelenlegi aszályos helyzeten.
Az idei akácvirágzásra már nem tekinthetünk nagy reményekkel,

Csongrád megye:
Sándorfalva, Dóc, Ópusztaszer vonalon a megye közepétől északra haladva nagyobb mértékű volt a korábbi fagykár, virágok 1,5-2 m felett, de ott szépen. A megye délnyugati részén Pusztamérges térségében és déli részén Ásotthalom térségében szépen van virág a fák alsóbb részein is. A mostani fagyás jelei nem mutatkoztak Csongrád megyében.

Nógrád megye:
Ma 05. 01-én reggel 0 – (-2) °C fok volt.
Salgótarjánban 0Co a Karancs völgyében -2, és Szuhán is -2 °C fok. Úgy gondolom, hogy további károkat nem okozott.
Mihálygergén ma reggel – 6 °C ot mértek…
A galagonya Salgótarjánban fél, egyharmad virágzásban van.
Cered és Zabar elfagyott.

Borsod-Abaúj-Zemplén megye
A megyében jelentősebb fagykár az akácosokat nem érte. Fagyzugos helyeken tapasztalni 2-3 méteres fagyás azonban ez nem összefüggő és nem nagy kiterjedésű.
A hűvös éjszakák miatt a fürt fejlődési üteme csökkent, ezért is jelentős az eltérés az északi és a déli hegyoldal akácosai között. Valószínű, hogy a „felső akác” elhúzódóan fog virágozni.

Zala megye:
A legkorábbi helyeken a virágzás az időjárástól függően a jövő hét elején várható, a mézelésre ezt követően a hét végétől lehet számítani.
A fagykárok nagy szóródást mutatnak különösen a hagyományosan hideg területeken. Tegnap (május 1.) reggelre Borsfa-Bázakerettye térségében tapasztaltak elfagyást 3 m magasságig. Egyébként általános,hogy a korábbi fagyok miatt egyszerre vannak jelen az ágakon a kibomlott virágfürtök és a 3 cm-es bimbók…

Pest megye:
Pest megyében május 2-ra virradó reggelre fagyhullám volt tapasztalható a megye számos pontján. Szinte nem volt olyan erdő, amely teljesen kimaradt volna a fagyásból. A megye északi régiójában Vác térségében, a Tápió mentén, Kóka és Dány mélyebb völgyeiben, Mikebuda-Pusztavacs térségében, de a megye déli részén is Törtel, Nagykőrös környékén hat méter magasságig mindent levitt. A szerencsésebb területeken a fagyás csupán két méter magasságig tapasztalható, ebből van a kevesebb.
Ha további fagy nem lesz, elhúzódó virágzásra lehet számítani, mert egyszerre található meg a 3-4 cm-es virág és a már babos, illetve a kinyílt virág.
A vándorlás optimális ideje délen, 4-6-a, északon 2-3 nappal később.