AM-OMME sajtótájékoztató

A mai napon az Agrárminisztérium épületében sajtótájékoztatót tartott Dr. Nagy István agrárminiszter és Bross Péter OMME elnök. A sajtó megjelent munkatársai megismerhették a közelmúltban megjelent „Szövetségben a magyar mézért” c. kiadvány részleteit.

Dr. Nagy István agrárminiszter kiemelte: „A méhészettel, a mézzel és egyáltalán a méhekkel foglalkozni az agrárium és tágabb értelemben a teremtett világunk védelmének egyik legnemesebb feladata. Az Agrárminisztérium mindig nagy hangsúlyt fektetett a magyar méhészek munkájának segítésére, melyre szükség van ahhoz, hogy a kívánt mennyiségben elérhetővé váljék számunkra világunk egyik legtáplálóbb és legértékesebb élelmiszere. Megérdemli a figyelmet az az erőfeszítés, amivel termelőink előteremtik a kiváló magyar mézet és gondozzák, óvják a méheket, akik beporzóként kulcsszerepet játszanak a mezőgazdasági termelés eredményességét illetően is. A magyar Kormány ezért komoly lépéseket tett az elmúlt években. De a számos korábbi intézkedés és pénzügyi támogatás folytatásaként ezután is tovább küzdünk a méhész szakma védelmében. Tesszük azért, mert tisztában vagyunk az ágazat stratégiai jelentőségével.” A miniszter kitért a közelmúlt méhészeket érintő támogatásokra: „A nemzeti Kormány 2010 óta már 19 milliárd forinttal támogatta az ágazatot a Magyar Méhészeti Nemzeti Programon keresztül. Az EU-ban elsőként vezettük be azt mezőgazdasági krízisbiztosítási rendszert, amely a méhészek számára is elérhető eszközt nyújt az ágazatot sújtó kockázatok csökkentésére. E hónapban igényelhető a méhcsaládonkénti méhegészségügyi átmeneti támogatás. Fenntartjuk a méhészek egyedülálló személyi jövedelemadó-mentességét. Továbbra is támogatjuk a hazai mézfogyasztás közösségi marketingjét.”

Bross Péter OMME elnök köszönetet mondott a hazai méhésztársadalom nevében az Agrárminisztérium erőfeszítéseiért, amelyekkel a kedvezőtlen időjárás és negatív természeti körülmények okozta problémákat enyhítik. Ismertette a sajtó képviselőinek a hazai méhészeti ágazat „sarokszámait” és összefoglalta az elmúlt időszak legfontosabb jogalkotási eredményeit.

Nagy István, Bross Péter, Kalmár Laci, kolléga, méhész kiadvány, sajttáj, sajtótájékoztató

Nagy István, Bross Péter, méhész kiadvány, sajttáj, sajtótájékoztató

Nagy István, Bross Péter, méhész kiadvány, sajttáj, sajtótájékoztató

Bross Péter, méhész kiadvány, sajttáj, sajtótájékoztató