Apimondia 2017

Október 2-3. – Folytatódott a 45. Apimondia Kongresszus, de szemmel látható volt, hogy az első napok tumultusa után, jóval kevesebb látogató érkezett a méhészek világtalálkozójára. A házigazda török méhészek java már túl volt a rendezvény megtekintésén, a külföldi méhészek pedig igen kis számban érkeztek. Ennek megfelelően az előadások látogatottsága is elmaradt a várttól.

A kiállításon a korábbi évek tendenciáját követve, a műanyagok elterjedése, térhódítása megfigyelhető volt. Számunkra új eszköz, a lépesméz termeléshez szükséges, hajlítható fából készült lép-forma volt, mindenféle alakban a keretbe hajlítható, így a legáltalánosabb kerek formán kívül, akár szív, tulipán alakú lépesméz is termelhető. A fagyasztott virágporos lépet ledaráló, majd a viasztörmelékből a méhkenyeret kiválogató gép is érdekes volt. A méz minőségét megóvandó, a hordóból keverés útján, a bekötött mézet egy perc alatt folyékonnyá tévő szerkezet egyértelműen, a fogyasztók által igényelt ’nyers” mézhez közelítő minőségű termékek jövőbeni elterjedését mutatja.

Ízelítőt kaptunk a török méh-fajta helyzetről: az eredetileg 5 fajta méh, mely évmilliókig jelen volt az országban, ez elmúlt évtizedek intenzív vándorlása (3 millió méhcsaláddal vándorolnak) következtében, eltűnt. Tönkre ment a genetikai állomány, a keresztezett méhek „elfelejtettek” mézet termelni, káosz alakult ki a méhészeti ágazatban. Ezért ma, Grúziából származó tiszta kaukázusi vonalakkal látják el a méhészeket, állami kontroll mellett.

Örömteli hír, hogy a Méhészújság bronz érmet, azaz 3. helyezést ért el a nemzetközi méhészeti termékek, eszközök, innováció és kiadványok versenyében. A záróünnepség fénypontján kiderült, hogy a 2021-es Apimondia Kongresszust Oroszország egyik köztársasága, Baskírföld fővárosa, Ufa rendezi!