Apitráz termékcsere – támogatási kérelmek

Tájékoztatjuk a Tisztelt Méhésztársakat, hogy a NÉBIH 2019. április 12-én felhasználói szintig visszavonta az Apitraz 500 mg impregnált csík mézelő méhek részére A.U.V. varroa atka elleni készítmény, 801542 számú gyártási tételét. Az állatgyógyászati készítményben a Nébih laboratóriuma fipronil szennyezést mutatott ki.

Tekintettel, hogy a terméket vásárló méhészek jelentős része támogatási kérelmet nyújtott be a Magyar Államkincstárhoz, így a fel nem használt termékek, a forgalmazóhoz történő visszaszállításával, további kötelezettségei keletkeznek, a MÁK felé.

Ahhoz, hogy a méhészek eleget tegyenek ezen kötelezettségeiknek és a támogatási jogosultságukat ne veszítsék el, a következőket kell tenniük:

– vigyék vissza a terméket a forgalmazóhoz

– a visszaváltott termékek értékével azonos mértékben szerezzenek be más varroa atka elleni készítményt

– amennyiben a benyújtott kérelemben gyógyszerként engedélyezett termék csak az Apitraz 500 mg impregnált csík volt, szükségszerű minimum egy darab hasonló kategóriába tartozó terméket beszerezni

– tekintettel, hogy a módosított számla összege szinte biztosan nem lesz a korábbi vásárlás 100%-os értéke:
a) amennyiben kisebb lesz a végösszeg, mint az első alkalommal benyújtott kérelemben, az MÁK az alacsonyabb értékkel korrigálva fizeti ki a kérelmet
b) amennyiben az új összeg meghaladja a már igényeltet, úgy a kifizető ügynökség a korábban benyújtott támogatás összegét fizeti ki az igénylő részére

– az ezen a linken elérhető nyilatkozatot töltsék ki és csatolják a termékcseréről szóló dokumentumok másolatát, melyeket továbbítsanak a megyei kormányhivatalok részére.

A Magyar Államkincstár minden egyes “Apitraz 500 mg impregnált csík mézelő méhek részére A.U.V” gyártási tétel esetében elfogadja a termékcserét, azonban a belföldi forgalmazók csak az érintett gyártási tételszámú termék visszaváltására kötelezhetőek.