Az első Elnökségi ülés

2020. szeptember 22-én tartotta első ülését az új összetételű elnökség. Az ülésen meghívottként részt vettek az Ellenőrző Bizottság tagjai is.

Tóth Péter megyei méhészeti szaktanácsadó, az OMME Környezetterhelési Monitoring-vizsgálatának vezetője, lemondott elnökségi tagságáról. Helyére – a nem rég lezajlott tisztségviselő választásokhoz hasonlóan – a Küldöttgyűlés fog választani egy új elnökségi tagot. 4 jogi képviseletet ellátó személlyel egyeztettünk arról, hogy jogilag, független attól, hogy a lemondott személy nem írta alá a tisztséget elfogadó nyilatkozatot, már mint megválasztott elnökségi tag mondott le. Ha ott, közvetlenül a szavazás eredményének kihirdetése után mondott volna le tisztségéről, akkor értelemszerűen a 8. legtöbb szavazatot kapó jelölt lépett volna a helyére, de anno elfogadta a tisztségre történő jelölést, megválasztották és ennek tényét a Küldöttgyűlés levezető elnöke kihirdette, amelyet a Küldöttgyűlés jegyzőkönyve is rögzít. Ezért az Elnökség létszámának teljessé tétele érdekében egy jövőbeni Küldöttgyűlésen felállításra kerül a Jelölő Bizottság, amelynek feladata lesz az egy elnökségi tag mandátumra történő jelölések fogadása.

Az elnökséget Bross Péter elnök tájékoztatta a folyamatban lévő ügyekről. Döntést, határozatot is hozott több dologban az elnökség. Döntött arról, hogy megerősítve a korábbi elnökség döntését, továbbra is elutasítja a Benta-völgye Méhész Egyesület – nem rég ismét benyújtott – tagfelvételi kérelmét. Az elnökség nagy többségben megerősítette, hogy döntésével továbbra is kiáll a már meglévő egyesületek működésének biztosítása mellett, jövőben sem támogatja 10 fő körüli létszámmal apró, kis egyesületek létrehozását. Ezek az új, kis egyesületek egyértelműen nem új OMME tagokból állnak, hanem más, már működő (és egyre nehezebben működő!) egyesületektől „szívja” el a tagságot. Napjainkban semmi racionális ok nem merülhet fel új méhész egyesület létrehozására, hiszen az ország minden pontján elérhetőek tagszervezeteink! Többek között ezért is döntött úgy az OMME Küldöttgyűlése, hogy Alapszabályunkban rögzítve tiltjuk meg helyi szervezetek további létrehozását. Nyilván, jogilag önálló egyesületet bárki létrehozhat, de az OMME-nak joga van jelezni – pl. a tagfelvétel elutasításával-, hogy nem támogatja újabb egyesületek megalakulását, ezzel a helyi méhész-érdekképviselet szétaprózódását. Hiszen az országban működő 111 OMME tagszervezet teljesen lefedi az országot, aki ma elkezd méhészkedni, vagy már tart méheket és most szeretne belépni az OMME-be, lakhelyéhez közel biztosan tud találni, választani méhészegyesületet. Döntésünk most a Benta-völgye Méhész Egyesületre vonatkozik, de a jövőben következetesen érvényes ez minden más új kezdeményezésre is! Természetesen ez alól kivétel az a helyi szervezet, aki átalakul önállóvá!

Döntött az elnökség arról, hogy a Covid19 vírus járvány okozta helyzetben, milyen rendezvényeket tartson meg az OMME. A döntés értelmében nem tartunk ősszel Országos Vezetőségi ülést (tervezett időpont október 17. volt). A Küldöttgyűlést megtartását egyelőre tervezzük, nyilván a vírussal kapcsolatos fejlemények (esetleges kormány által eszközölt tiltások) figyelembevételével. Az őszi Küldöttgyűlésünk tervezett időpontja: november 28. Megtartjuk az Új-Budai Mézesnapokat (október 24-25.), mivel külterületen, szabadtérben zajlik az esemény. Azonban az idei Mézes Reggeli méz-promóciós nagyszabású programunkat töröltük! Teljesen bizonytalan a helyzet, de inkább valószínűbb, hogy lehetetlen lesz bejutnunk az iskolákba, óvodákba. Az elnökség döntése értelmében, 2021 tavaszára halasztjuk a Mézes Reggeli programot. Elmarad a november 22-re tervezett OMME XII. Kongresszusa, Gödöllőn. Szintén, ha a járvány helyzet és a méhészeti programnaptár engedi, egy esetleges későbbi, tavaszi megrendezést tervezünk.

Az elnökség foglalkozott a Magyar Mézkiszerelők Egyesületétől (MME) érkezett levéllel, melyben jelzik Egyesületünknek, hogy idézzük: „… a kialakult magyarországi mézhelyzet miatt, egyesületünk tagjai nem tudják tovább halogatni a mézbehozatalt. Amennyiben nem importálunk mézet, nem tudjuk ellátni folyamatosan a belföldi partnereinket. Annak ellenére, hogy az egyesületet, azért hoztuk létre, hogy a magyar méz érdekképviselete legyen, most nem látunk más utat, nem tudjuk feltölteni raktárainkat, mert nem tudunk elegendő mézet felvásárolni a hazai termelőktől…..”. Az elnökség teljes mértékben elutasítja az import mézek hazai kiszerelők általi behozatalát, annak feldolgozását és a hazai üzletláncokban történő feldolgozását! Különösen, az utolsó pergetéstől számított mindössze 2 hónap elteltével. Nyilván, jogilag az OMME nem tud mit tenni a mézimport megakadályozása ellen, de egyéb okokra hivatkozva, tiltakozni fog ellene. A napokban fogja kialakítani állásfoglalását az elnökség ezzel kapcsolatban.

A késő délutánig tartó konstruktív elnökségi ülésen, a közeljövő konkrét feladatait ismertette az elnök abból a célból, hogy minden elnökségi tag felkészülhessen a számára szakmailag érdeklődéssel bíró témákban való együttműködésre, munkára.