Báró Ambrózy Béla újratemetése

A tegnapi napon Újratemették báró Ambrózy Bélát Temesváron. A megemlékező gyászistentiszteletet a temesvári Evangélikus Templomban tartották meg.

Báró Sédeni Ambrózy Béla és családjának nyugvóhelyéül szolgáló temesgyarmati kripta, az idő és a tolvajok martalékává lett, állapota oly katasztrofálissá vált, hogy a kriptában elfalazott, még meglévő koporsókban megtalált maradványokat, hamvasztás után, annak a templomnak a falában kialakított sírhelyben helyezték el, melynek megépítése az Ambrózy család támogatásával valósult meg.

Kovács Attila, domaszéki méhésztársunk nevéhez fűződik az újratemetés gondolata – nagy köszönet érte!

A kegyeleti megemlékezést Kovács Zsombor helyi evangélikus lelkész, az esemény főszervezője nyitotta meg, melyet gyülekezeti énekek követtek. Az igehirdetést Adorján Dezső Zoltán püspök tartotta. A síremléket – epitáfiumot – Dr. Nagy Nagy István agrárminiszter és Bogya Anna államtitkár leplezték le. A koszorúzást követően, Keresztes Péter operatőr filmjét vetítették le, mely a kriptafeltárástól az emléktábla elhelyezésig mutatta be az eseményeket.

Az ünnepi megemlékezés keretében Bross Péter OMME elnök báró Ambrózy Béla, Kovács Zsombor lelkész pedig báró Ambrózy Andor életútját ismertették.

Nagy István agrárminiszter ünnepi beszédében kiemelte: „A magyar agrárium méltán lehet büszke a nagy elődök munkájára, kitartására és szorgalmára, amiből most is erőt meríthetünk. A kötelességtudat, a szorgalom és a becsület hármasa határozta meg Ambrózy Béla földbirtokos és katonatiszt, a magyar méhészet létrejötte egyik kezdeményezőjének életét. Akit megragad a méhcsaládok gondos tevékenykedése, abban ott rejlik a szorgalom. A mézes báró életútja arról tanúskodik, hogy mindig a legjobbaktól igyekezett elsajátítani azt a tudást, amire alapozta további tevékenységét, hogy aztán maga is mesterré váljon. Az Ambrózy család példája erőt adhat nekünk a mindennapi küzdelmeinkhez, és reményt ahhoz, hogy közösségünk még sok ilyen férfiúval ajándékozza meg a világot.” – hangsúlyozta Nagy István.

20221029_FEK_temesvar-4

20221029_FEK_temesvar-5

20221029_FEK_temesvar-8

20221029_FEK_temesvar-1020221029_FEK_temesvar-9