Beporzók napja

2018. óta március 10-e hazánkban a Beporzók napja. Ezen a napon elsősorban a háziméhekre és a méhalkatúakra terelődik a figyelem, hiszen munkájuk révén a termesztett növények 2/3-át, az élelmiszereinknek pedig 1/3-át köszönhetjük nekik. A jeles nap alkalmából, Dr. Nagy István agrárminiszterünk is felhívta a figyelmet a beporzás fontosságára, és a méhek védelmére.

A legnehezebb helyzetben is meg kell őrizni az élelmiszerbiztonságot, amihez magyar termékek vásárlásával a vevők is hozzájárulhatnak – mondta az agrárminiszter a Tesco Magyarországgal közösen tartott szerdai sajtótájékoztatóján, Budapesten.

Nagy István szerint a vásárlói tudatosság azért különösen fontos, mert mind a magyar termelők megélhetéséhez, mind a fenntarthatósághoz hozzájárul. A tárcavezető üdvözölte, hogy a vevők választását megkönnyítve egyre több áruházlánc kínál belföldön előállított élelmiszert, a Tesco például már kizárólag magyar akácmézet forgalmaz. Ha a méz esetében működik a fogyasztói tudatosság, akkor a többi terméknél is fog – fogalmazott. Nagy István hangsúlyozta, hogy Magyarországon a méztől 20 ezer méhész megélhetése, a beporzástól pedig az élelmiszerellátás jövője függ. A méhek munkájától függ az élelmiszerellátás harmada, nélkülük az ökológiai egyensúly is felbomlana – tette hozzá.

A Tesco Magyarország vezérigazgatója megjegyezte, hogy beporzók nélkül üresek lennének a boltok polcai, a Tesco ezért nagyon fontosnak tartja a környezetvédelmet. Erre többek között fenntartható forrásból származó termékek forgalmazásával, vagy a műanyag csomagolások lecserélésével törekednek. Pálinkás Zsolt közölte, hogy a Tesco az akácméz mellett a többi mézfajtát is belföldről szeretné forgalomba hozni.

20220309_PEL_1871

20220309_PEL_1998

20220309_PEL_2053