Borsod megyei fagykárok 2007. május 02.

(A hírhez kapcsolódó képanyagok megtekinthetők a Galéria menüpont alatt: a webmester)

A mai nap bejártam a megyét (350km) mivel Baktakékről jelezték, hogy másodikán reggel mínusz 7Celsius fokot mértek! Azokat a helyeket látogattam meg ahová általában a méhészek vándorolni szoktak.

Általános megállapításom:

Abaúj és Zemplén részen 80%-os a fagykár Borsodi részen 50%-os. (a három rész 1/3-ad.-1/3-ad.-1/3.-ad)
A megyében összefüggő, jelentős akácerdő művelés nincs, ezért ligetek, sávok és a hegyi részeken „vadon növő” akácos foltok vannak.
Nagy jelentősége van az útszéli akácsávoknak és a déli és az északi hegyoldalakon lévő akácfoltoknak.

Az útszéleken szinte teljesen lefagyott az akác (a völgyekben haladnak az utak általában.)

A déli és az északi hegyoldalak között eltérést nem tapasztaltam, azonban lényeges, hogy az akác milyen magasan van. A völgyekben és a hegyoldalak különböző magasságai eltérést mutatnak. (huzatosabb, széljárta völgyben kisebb a fagyás)

Megvizsgáltam az elfagyott akác ágakat is. Véleményem szerint nem csak a levél és a fürt fagyott meg, hanem az újnyi vastagságú ágak is. A metszeten, zöldet és nedvességet nem tapasztaltam, a kevés nedvet is kiszárította a fagy. Ezért valószínű, hogy a fák is jelentősen károsodtak.

A dió szinte az egész megyében elfagyott. Településeken, bent láttam csak részbeni fagyást.

A másodika előtti fagyást még nem tapasztaltuk túlzottan jelentősnek a 04. 30.- ai bejárásom után csak részleges kárt jeleztem. Most azonban már sok méhész kért, hogy tolmácsoljam, hogy javasoljuk a kártérítést-támogatást.