Destruktor 3,2 % körültekintő alkalmazása

Annak ellenére, hogy az múlt hét folyamán tapasztalt enyhe időjárás kedvező körülményeket teremtett a záró kezelések elvégzéséhez, több panasz is érkezett Egyesületünk központjába a „Destruktor” nevű készítménnyel kapcsolatosan. A bejelentések alapján egyértelműnek látszik, hogy komoly méhpusztulások következhetnek be a készítmény előírásos alkalmazása esetén is. Ennek a jelenségnek a vizsgálatát elkezdtük, felvettük a kapcsolatot a gyártóval, a hatóság szakembereivel és vizsgálatokat kezdeményeztünk az erre illetékes laboratóriumok bevonásával is, melynek eredményeiről tájékoztatást fogunk adni az Egyesület honlapján és a szaklapok hasábjain is. A kezeléseknél természetesen kiemelt jelentőségű az a tény hogy az atkáktól ősszel elgyötört állományok esetleg érzékenyebbek a szerre, mint korábban. Ennek megfelelően az alábbiakat javasoljuk:

  1. A készítmény tömeges felhasználását megelőzően szíveskedjenek kiválasztani a 10 leggyengébb családot, amelyekből először távolítsák el az esetlegesen található méhhullákat, majd próbaként a Destruktor felhasználásakor ne az előírt 5ml/léputca folyadékdózissal kezeljenek, hanem csupán 3-3,5ml/léputca dózist alkalmazzák. Az alkalmazás folyamán kérjük figyelembe tartani az oldat hőfokát és a külső hőmérséklet alakulását.
  2. A kezelést követő egy-két napban ellenőrizzék a kezelés hatására elpusztult méhek mennyiségét.
  3. Amennyiben a pusztulás mértéke alatta marad az elviselhető szintnek, akkor a folyadékdózis változatlanul hagyásával lehet az egész állományt kezelni – szintén ügyelve az oldat hőfokára és a külső hőmérséklet alakulására.
  4. Amennyiben az előbb említett próbakezelés értékelésekor azt látjuk, hogy a készítmény alkalmazásának hatására 500 db-nál is több méh esik áldozatul családonként, illetve az egész család elpusztul, javasoljuk a készítmény alkalmazásának mellőzését. Ezzel együtt kérjük azt is, hogy a jelenségről értesítsék a területileg illetékes szaktanácsadónkat.
  5. Felhívjuk mindenkinek a figyelmét, hogy a Destruktor alkalmazásának mellőzése semmiképpen ne jelentse a záró kezelések elmulasztását.

Tisztelettel:

OMME elnökség