Egyesület az Európai Méhekért

Tíz európai ország 20 képviselőjével megalakult az Egyesület az Európai Méhekért – jelentette be Takács Ferenc november 21-én, a Budapesten tartott sajtótájékoztatón:

Az Egyesület a méhekért és a méhészekért fog harcolni európai szinten. Minden lehetőséget meg kell ragadnia a szakmának, ha életben akar maradni – ez az Egyesület az egyik lehetőség, céljait megismerve minden méhésznek, környezetvédőnek és fogyasztónak érdemes támogatni munkáját.

Az új egyesület céljairól a következő fontos dolgokat tudtuk meg: az elmúlt húsz évben eltűnt Európából a természetes rovarpopuláció nagyobbik fele, drámaian csökken a vadmadarak száma is és vadon élő növényvilág ugyancsak kedvezőtlenül változik. Ezért a mézelő méh végzi el a megporzást az eltűnő vadrovarok helyett és táplálékforrása a rovarevők jelentős részének, köztük sokféle vadmadárnak.

A méhészek pedig globálisan és helyi szinten folyamatos küzdelmet folytatnak a multinacionális vegyi vállalatokkal szemben. A pusztulás a méhek nélkül még sokkal nagyobb lenne. A méhészkedés azonban végveszélybe került. Egyrészt, mert egyre több a méreg a környezetben. Másrészt, mert a kontinenst elöntő hamisított méz kiszorítja a valódit. A kár egész Európát érinti. Ezért európai méhészek, velük szövetséges mézcsomagolók és a munkájuk iránt elkötelezett civilek szervezetten fogunk föllépni a károkozás ellen. Új, nemzetközi szervezetet hozunk létre, amelynek neve: Egyesület az Európai Méhekért és megmutatjuk, hogy milyen nagy a támogatottsága ügyünknek.

Megvédjük az európai mézet is, “European Bee Made” (európai méh termelte) a védjegyünk. A védjegyet használóknak szigorú szabályokat kell betartaniuk. Az általuk forgalomba hozott méz csak közvetlenül európai termelőktől származhat és csak szigorú ellenőrzés, nyomon követés mellett kerülhet az üvegekbe, boltokba. Európa lakossága nyerni fog az egyesülettel.

A fogyasztók könnyen ki tudják választani a védjegy alapján a garantáltan valódi európai mézet az üzletláncokban is. Választásuk túlélést jelent az európai méhészeknek, akik nélkül az ember beavatkozása a természetbe még sokkal durvább következményekkel járna.

Az Európai Méhekért egyesület terveiről, az „Európai Méh Termelte” c. védjegy használatáról, annak fogyasztók felé irányuló üzenetéről bővebben az www.europeanbee.eu honlapon lehet olvasni.

A sajtótájékoztatón Dr. Nagy István agrárminiszter méltatta a kezdeményezést, hiszen mint mondta: minden gondunk globális, így a megoldásnak is globálisnak kell lennie. Össze kell fogni Európa méhészeinek. A klímaváltozás kedvezőtlen hatásai, a vegyi-anyagok természetbe juttatásának növekedése és az olcsó, nem természetes mézimport, mind-mind a gazdaságtalanság felé sodorja Európa méhészetét. Ha nem fogja megérni méheket tartani, ha Európában nem lesznek gazdasági alapon érdekelt méhészek – annak beláthatatlan következménye lesz. Nem az lesz a kérdés, hogy az európai méz hiányában milyen, melyik másik mézet válassza a fogyasztó, hanem az, hogy mi lesz a mezőgazdasággal, mi lesz a beporzást nélkül termést nem hozó növényekkel, mi lesz velünk, európai emberekkel. Közel egymillió európai méhészt nem lehet csak úgy elsöpörni, az olcsó importtal tönkretenni. A fenntartható Európa méhészek és méhek nélkül nem valósulhat meg. Az európai mézet meg kell védeni, mert ez az alapja annak, hogy a méhészek tovább űzhessék ezt az ősi szakmát, ezzel biztosítva mindnyájunk élelmiszer-ellátottságát és közös környezetünk fennmaradását.

europeanbee.eu