Együttműködést kérnek a mézkiszerelők

Tájékoztatjuk a Méhésztársakat, hogy az alábbi levél érkezett az Elnökség nyilatkozatára válaszul a Magyar Mézkiszerelők Egyesülete részéről:

Országos Magyar Méhészeti Egyesület Elnöksége részére

Budapest

Tisztelt Elnökség!

Nyilatkozatukra szeretnénk reagálni amelyet Pungor Adrián 2020. 10. 02-án tett fel a honlapjukra. Mi tartalmilag ugyanazt nyilatkoztuk, mint korábban OMME nevében Bross Péter elnök:

https://sokszinuvidek.24.hu/otthon-keszult/2020/07/23/otven-ev-meztermese-meztermes-akacmez/

https://24.hu/belfold/2020/08/14/jovo-ev-elejere-eltunhet-a-magyar-mez/

Mostani elnökségi nyilatkozat Bross Péter fenti nyilatkozatának ellentmond:

Mostani elnökségi nyilatkozatban szerepel: “Nem felel meg a valóságnak a hír, miszerint már a tél folyamán nem lehet majd hozzájutni hazai mézhez! A tudatos hazai mézfogyasztóknak egész télen és tavasszal (azaz az új, 2021-es méztermésig) folyamatosan lesz lehetőségük magyar mézet vásárolni. A közvetlenül értékesítő méhészeknél van és lesz elegendő mennyiségű és kiváló minőségű méz az év hátralévő részében is.”

Ezt az állítást ennek ellenére nem vitatjuk. Kérjük figyelembe venni, hogy a mi nyilatkozatunk nem ellentétes ezzel az állítással, mert a mi nyilatkozatunkban ez áll: “Megállapítottuk, hogy a szokásos hazai kiskereskedelmi értékesítést figyelembe véve a rendelkezésre álló magyar méz várhatóan év végéig sem lesz elegendő.”

Mi a bolti értékesítésről nyilatkoztunk, nem a termelők közvetlen értékesítéséről!

Az elnökségi nyilatkozat egy másik pontja szintén félre ment!:

“Nem igaz a hír, miszerint a gyenge idei termés miatt, már most, szeptember végén nincs méz. Felmérésünk szerint még van értékesítésre váró méz –főleg virágméz- a méhészeknél.

Mi sem azt nyilatkoztuk, hogy most nincs egyáltalán méz a termelőknél, hanem amink van, meg amit még meg tudunk venni az nem tart ki év végéig. Ez viszont igaz!

A heti fogyás több mint a heti felvásárolt mennyiség. Ebből az jön ki, hogy elfogy a készletünk egy-két hónapon belül. Éves viszonylatban sem jobb a helyzet mert ahhoz, hogy a magyar kereskedelmi forgalomban értékesített mézet kizárólag magyar mézzel lássuk el addig, amíg a jövő évi termésből tudunk jelentős készletet felhalmozni (kb. jövő év szeptember) az kellene, hogy az idei termésből a magyar piacra csomagolók meg tudjanak vásárolni 2-3000 tonna mézet. Ennyi méz már most sincs azoknál a méhészeknél, akik hordóban értékesítenek, de ha lenne is a fölvásárlás nagyobb része most is, mint mindig el fog menni az exportőrökhöz. Sajnos egy termékváltás nem megy egyik napról a másikra a multinacionális láncoknál. Lassan hoznak meg döntéseket, de az is minimum egy hónap a döntéstől számítva, amire egy termék belistázásra kerül. Ebből látszik, hogy mi az utolsó percig vártunk, ezzel a lépéssel.

Nyilatkozatot azért kellett kiadnunk, mert megalakulásunkkor nyilvánosan azt vállaltuk, hogy csak magyar mézet csomagolunk a magyar piacra. Nyilvánvalóvá vált mostanra, hogy ez a vállalásunk ebben a helyzetben nem tartható fenn és ezt kötelességünk volt közölni. Nem mellékesen jegyezzük meg, hogy az sem akadályozza meg a mézimportot, ha a magyar csomagolók, miután elfogy a magyar mézük, kivonulnak a piacról és tönkremennek, mert akkor feltöltik a polcokat külföldön csomagolt mézzel!

Az elnökségi nyilatkozat 1-5 pontjában megfogalmazottakkal egyetértünk és együttműködésünket is felajánljuk, hogy a legteljesebb minőség és eredet ellenőrzés valósuljon meg az import mézeknél. A nyilatkozatunkban mi is felhívtuk a figyelmet, hogy kiváló minőségű, lehetőleg csak termelői eredetű európai méz kerüljön importra.

A magyar kiszerelők eddig is mindent megtettek a magyar méz érdekében és ezután is készen állnak megvédeni a magyar méz hazai pozícióit! Csak Magyarországon van kizárólag hazai méz az üzletekben az egész EU-ban (ha hazánkból bármerre indul el a magyar méhész, mindenhol főleg import mézet lát a polcokon még Romániában is, pedig Románia nagyobb termelő, mint Magyarország). Ez a mi vállalásunknak, a magyar csomagolóknak köszönhető. Idézünk az elnökségi nyilatkozatból: “Egyértelműen elérkezett az idő, hogy a magyar méhésztársadalom megvédje a hazai méz jó hírnevét és felvegye a harcot a hazánkba érkező és hazai élelmiszerüzletek polcain megjelenő importmézek ellen!” A magyar mézkiszerelők csatlakoznak ehhez a harchoz! Nem hozunk be import mézet, ha tudunk vásárolni magyart! Viszont a megoldás nem a mi kezünkben van, hanem a termelőkében és a termelői érdekképviseletben, mert a mézet nem mi állítjuk elő. Amennyiben az OMME garantálni tudja, hogy tagjaink egy hónapon belül meg tudnak venni ezer tonna magyar mézet az aktuális felvásárlási áron, elmarad az import méz bevezetése az idén. Ez meg tudná azt mutatni, hogy a termelői oldal később is képes lesz felajánlani a teljes szezonra szükséges mézet. Ha ez megvalósul, ebben a szezonban sem lesz import méz a boltokban. Mivel az idő sürget, erre a javaslatunkra néhány napon belül szeretnénk választ kapni.

Üdvözlettel:

Brunner Ferenc

elnök