Elismerések ágazatunk szereplőinek

Az államalapítás és Államalapító Szent István ünnepe, augusztus 20-a alkalmából, Nagy István agrárminiszter augusztus 18-án a Pesti Vigadóban átadta az agráriumban több évtizede kimagasló eredményeket elérő szakemberek elismeréseit.

Köszöntőbeszédében az agrárminiszter felhívta a figyelmet arra, hogy az eddig megszokott, körülöttünk lévő világ rövid idő alatt gyökeresen átalakult, ezért új válaszokat kell adni a nem várt nehézségekre. A kihívásokra összekovácsoló erőként tekintett, amik reményt adnak arra, hogy jön majd egy jobb esztendő. Mindezt jelentősen segíti az agráriumért dolgozó szakemberek tapasztalata, tudása és kitartása, ami hitet kell, hogy adjanak számunkra – mondta Nagy István.

A díjátadó kapcsán pedig kiemelte: „A nemzeti ünnepen fontos, hogy visszatekintsünk a mögöttünk hagyott időszakra és elismerjük ezt a teljesítményt. Azt a teljesítményt, amit azok a szakemberek tettek le az asztalra, akik végigdolgozták az életüket, és olyat alkottak, amire az egész magyar nemzet büszke lehet”. Nagy István beszéde után kezdetét vette az ünnepélyes kitüntetés-átadás.

Novák Katalin, Magyarország köztársasági elnöke a Magyar Ezüst Érdemkereszt kitüntetést adományozta Bögréné Bodrogi Gabriella, a Magyar Juh- és Kecsketenyésztő Szövetség operatív igazgatója részére, a hazai állattenyésztés és a méhészeti ágazat fejlesztése érdekében végzett magas színvonalú munkája elismeréseként. „Gabika”, évtizedekig segítette az OMME munkáját a minisztérium jogalkotói oldalán. Fontos tudnia a mai méhésztársadalomnak, hogy 2003. második felében létrehozott, megírt Magyar Méhészeti Nemzeti Program nélküle nem jöhetett volna létre, nem tudtunk volna élni a támogatás lehetőségével még uniós csatlakozásunk előtt áldozatos szakmai munkája nélkül. Az Agrárminisztérium és az OMME mai napig tartó remek munkakapcsolatának alapjait ő fektette le.

Az agrárminiszter az Aranykoszorús Gazda Díjat adományozta Nagy Gyula méhész mester részére, a Méhészek Fejér Megyei Egyesületének elnökeként végzett áldozatos munkájáért. „Gyula” hosszú évekig az OMME elnökségi tagjaként is aktív munkát végzett. Személyéhez kötődik egy rendkívül fontos szakmatörténelmi esemény: a kétezres évek elején, az ő kezdeményezésére indult el az a folyamat, hogy az önálló méhészegyesületek az OMME tagjaivá váltak. Elsőként az önálló egyesületek közül beléptette a Méhészek Fejér Megyei Egyesületét az OMME-ba. Ezzel a lépésével az egypólusú, így sokkal hatékonyabb országos méhészeti érdekképviselet irányába mozdult el a közélet, ezzel az azt megelőző évek személyes konfliktusai által terhelt méhész társadalomi élet egy irányba tartó közösséggé formálásban játszott kulcsszerepet.

Mindkét kitüntetettnek gratulálunk, köszönjük munkájukat és jó egészséget kívánunk nekik!