Fagykár

Baranya megye
A második hideg hullám közepén vagyunk a természet “indulása” óta, az első múlt héten volt (2020.03.24-25.), akkor a leghidegebb területen a megyében -6 fok is volt hajnalban. Előtte lévő hétvégén 22 fokot mértem a méheknél. Kettő nap alatt csökkent a hőmérséklet 15-20 fokot. Átlagosan -2- -3 fok volt a megyében múlt héten, ez párosult helyenként 20 cm hóval, ami ezt követően szinte 1 nap alatt elolvadt, a növényeknek nagy szüksége volt a csapadékra, de nem ebben a formában. Amikor megérkezett a hó az éjszakák nulla körül mozogtak, nem volt fagy. Viszont az akác sérült sajnos már az előtte lehűlő levegőtől.
Akácban látható a rügyeken a barnulás, és a gyümölcsfák közül a mandulában, barackokban, helyenként a körtékben is keletkezett kár. A kökény teljes virágzásban volt már. A hét végén nagyon jó idő volt.
Ma reggel (2020.04.01.) -2 – – 4 C mértünk, sajnos ez is érintette a virágot, de még kettő hideg hajnal vár ránk a héten.

Bács-Kiskun megye
Márciusban 3 alkalommal 10.-én, 17.-én és 23.-án volt az éjszakai hőmérséklet fagypont alatt.  A legerősebb éjszakai fagyok 23.-án voltak. A megye déli részén mínusz 3-4 fokot mértek. Bács-Kiskun megye északi részén azonban mínusz 5 oC alá süllyedt az éjszakai hőmérséklet, ami érzékelhető károkat okozott a megpattan akácrügyekben, helyenként 3-5 méter magasságig. 31.-én éjjel a városban, lakott területen mínusz 2-3 fokot mutatott a hőmérő higanyszála. Sík területen mínusz 6 oC, a völgyekben fagyzugos helyeken mínusz 8 oC-ot is értek. A bekövetkezett fagykár csak 3-4 nap múlva állapítható meg.

Békés megye
Ma éjszaka, illetve a hajnali órákban Békés megyében jóval fagypont alá esett a hőmérséklet. A legalacsonyabb hőmérséklet reggel 6 óra körüli időszakban -6 fok volt. A megye északi és déli részei között néhány fokos hőmérséklet különbség volt csak, -3 és -6 fok között. Az akác március 20 után pattant meg, így ez a lehűlés nem nagy valószínűséggel nem tett jót a rügyeknek, az esetleges fagykárok egy héten belül láthatóak lesznek.

Borsod-Abaúj-Zemplén megye
BAZ Megye akácosait sem kímélte a március 31.-ei és április 1.-ei fagyos időjárás, Mindkét nap hajnalán majdnem -10 Co-ot (9,58) mutattak a hőmérők a megye északi részein. Az északról beáramló hideg levegő nem csak a talaj közelében vonult el, hanem vastag légrétegben volt nagyon hideg a levegő, így a magasabban fekvő területeket és a viszonylag magasabb akác állományokat is károsította. Az előző időszak 20 Co körüli hőmérsékleti viszonyai hatására az akácokon 1-2 mm-es rügykezdeményeket lehetett már látni, melyek az elmúlt két éjszakán – úgy néz ki – tönkre is mentek.

Csongrád megye
Csongrád megyében március utolsó hetében, március 30-ig igazi kellemes, tavaszias idő jellemezte az időjárási viszonyokat. Sajnos a március 30-a, hétfő reggelre megérkező markáns hidegfront jócskán fagypont alatti hőmérsékleteket hozott; a megye több pontján -4 és -5 fokos hőmérsékleteket mutattak a hőmérők. Méhészeti szempontból még nehéz megbecsülni, hogy a megye akácosait milyen mértékben érte kár, de egy biztos, hogy fagykár keletkezett a megyében. Egyes vélemények szerint már a korábbi, a barackosokat károsító fagy is hatással volt az akácosokra. Az elkövetkezendő időszakban a jelek egyértelműek lesznek, további tájékoztatás várható ezzel kapcsolatban.

Fejér megye
Fejérben március 31 hajnalán a minimum hőmérsékletek a 0 és -5 C fok közé süllyedtek. Április 1-re a minimum hőmérsékletek a -5 és -8 C fok között alakultak. A megye nagyrészt sík részén ez a fagy már biztos, hogy károsította az akácrügyeket. A megyében élő méhészeknek a helyi vagy a megye déli részén lévő akácosok adják az első akácot. Ez a méhlegelő a jelek szerint az idén már nem lesz kielégítő. Az akácvirágzás alatt a hordás mértéke a magas fák tetején lévő, talán kevésbé károsodott virágrügyektől, vagy az esetleg mézelő sarjúvirágoktól függ.

Győr-Moson-Sopron megye
Múlt héten két nap volt fagy a reggeli órákban Győr-Moson-Sopron megyében. Ez még talán olyan nagyon nem károsította az akácot. Nem volt tartósan hideg és az akác sem volt még teljesen megpattanva. Az elmúlt két reggel viszont sokkal hidegebb volt: mínusz 6 és mínusz 8 fokig hűlt le a levegő, a házak tetején még a kúpcserép is deres volt. Az akácnak is már kint volt a zöldje, ami így jobban tudott károsodni. Biztos, hogy komoly fagykárt szenvedett az akác. A korai fagyás miatt még sarjú virág lehet a fákon, aminek a mézelése már igencsak kérdéses és szerencse függő.

Hajdú-Bihar megye
Az elmúlt hetek változékony időjárása megviseli a növényeket és méheket egyaránt. Hideg (fagyos) és meleg periódusok váltják egymást. A meleg időszakoknak köszönhetően a gyümölcsökben és az akácban a nedvkeringés megindult. Az akácrügy a sokévi átlagnál korábban megpattant. A múlt heti, és a napokban jellemző fagyok ezért már károsították az akácot. Az elmúlt éjjelen tartósan -5 és -10 fok környékén alakult a minimum hőmérséklet megyeszerte az akácosokban.

Heves megye
Heves megyében az utóbbi 10 napban többször is fagyott, sajnos a legkomolyabb ma (04. 01) hajnalban volt, az OMME hevesi meteorológiai állomása – 8.29 0C-ot mért. A megye északi részein 1-2 fokkal még ennél is hidegebb volt, a középső dombvidéki területeken mikroklímától függően -3, -5 0C-ot lehetett mérni. Nyilvánvaló, hogy az akácosok már fagykárt szenvedtek, ennek mértékét viszont meghatározni most nagyon nehéz, és nagyon nagy a domborzat befolyása a kár mértékére. Egyértelmű viszont, hogy a síkvidéki erdeinkben ez a – 8 0C körüli hőmérséklet a virágkezdemények 80-90 %-os károsodásával járhatott.

Jász-Nagykun-Szolnok megye
Jász-Nagykun-Szolnok megyében 2020 03 23. – án érkezett a lehűlés első hulláma. Előtte komoly felmelegedés volt, 21.-én 20 C fokos meleg virágba borította a barackfákat, amire komoly mennyiségű hó 5 cm esett, az akác ekkor már a sík vidéken meg volt pattanva. A  – 1 C illetve – 3 C fokos éjszakák nem lehetett tudni milyen károkat okoztak, viszont a március 30. ai éjszakai  – 3  C fok illetve az Április elsejére virradóan – 5  illetve néhol – 7 C fok teljesen tönkre tett mindent. Egyes beszámolók szerint a sík vidéki akác 10 m –ig biztos, hogy fagykárt szenvedett, vele a gyümölcs virágok is.

Komárom-Esztergom megye
Komárom-Esztergom megyében egyöntetűen fagyos volta március 31-i és az április 1-i reggel. A lehűlés mértéke ugyan némileg változó volt, de 31-én a legkevésbé hideg -2 C fok volt, a leghidegebb -9 C fok, elsején a „legmelegebb” -4,5 C fok, a leghidegebb – 10 C fok volt. Ennek következtében az „enyhébb” fagyos területeken a virágzó gyümölcsfák, első sorban a kajszik és a korai cseresznyék részben, máshol teljesen bebarnultak, a virágok elfagytak. Az akác rügyek még csak itt-ott pattantak meg, a fagy hatása még nem látható.

Nógrád megye
Fenológiai szempontból erősen különbözik a megye déli és északi része. A déli részen (Jobbágyi térsége) virágzanak az első gyümölcsfák (kajszi, szilva), míg az északin (Salgótarján térsége) a ringló bimbója épphogy feslik, Cered-Zabar térségében még az sem.

Az akác a déli részeken már biztosan károsodott, míg északon még csak alig repedt meg a rügy. Eddig két hullámban érte fagy az akácot. Március 15. körül Salgótarjánban -4 C, Patakon -7 C, március 31-én Salgótarjánban -6 C, Szécsényben -8 C fok volt. Jóslatokba kár bocsátkozni, a tényleges fagykárt az akác jelenlegi stádiumában megítélni nem lehet.

Pest megye
Pest megyét se kímélte a tegnap éjszakai fagy. Mínusz 3-5 fok közötti hideg volt, ami a sárgabaracknál azonnal látható szinte teljes elfagyást jelent. Az akácosok két méterig biztosa lefagytak, hogy e fölött mennyire károsodott, most még nem lehet megállapítani.

Somogy megye
Somogyban március során először a 23-24-i fagyok (-5°C és -1°C közötti értékeket mértek a két hajnalon) okoztak rossz érzést a méhészek gyomra körül, hiszen az előző napok 19-20 fokos nappali csúcshőmérsékletei után nagyon hirtelen jött a hideg. Ekkor kajszi és a barack is nyílott, és az akácrügyek is megpattantak már a fiatal hajtásokon. Kaposváron közel 10 cm hó is esett. Reménykedtünk benne, hogy a fák tetején a rügyek még megúszták. Március utolsó hajnalán újra fagyott, Tabon -5°C -ot mértek, de voltak területek ahol nem volt fagy. Elsején a leghidegebb Somogyban alighanem megint Tabon volt, (-8°C), és mindenhol bőven 0 alá szaladt a higanyszál. Remény természetesen mindig van, bár az előrejelzések a következő két napra is fagyos hajnalokat ígérnek.

Szabolcs-Szatmár-Bereg megye
Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében az átlagostól eltérően alakultak az időjárási viszonyok. Nagyon tág szélsőértékek jellemezték a hőmérsékletet, mind maximum, mind minimum határok tekintetében. Több napon 20C felett volt a hőmérséklet, ami gyors fejlődésre ösztönözte a növényzetet, de sajnos volt két komolyabb hidegbetörés,egyik 20-a körül, a másik a hónap végén. Ez utóbbi komoly, látható károkat okozott a gyümölcsösökben, amit még nem látunk az az akácosokban történt kártétele. A hőmérséklet két egymást követő napon, 30, 31-én -6C és -8C-ra csökkent reggelre,de tartósan, egész éjjel hideg volt. A fagyzugos, mélyebb fekvésű helyeken ennél rosszabb is lehetett a helyzet.

Tolna megye
Márciusban tovább folytatódott a felmelegedés az amúgy is enyhe télből. A hónap 2. és 3. hetében mind a nappali és éjszakai hőmérsékleti értékek az átlagostól melegebbek voltak. Ennek hatására is a természet fejlődése, tavaszi kibontakozása némileg felgyorsult. Azaz a megyei akácerdők is elindultak a fejlődés útján. Majd március utolsó hetének elején az előző hetek tavaszi időjárásához képest lehűlést hozott egy hidegfront, ami 23. reggel virradóra -8 és -6 ℃ közötti értékeket eredményezett a megye területén. Ezt követően még 2-3 reggel virradóra ugyancsak mínuszban volt a hőmérő higanyszála. Majd április 1-re virradva ismét -8 és -6 ℃ közötti érték volt jellemző a megye egészére vonatkozóan. Mivel az akác a fejlődésének igen korai stádiumában kapott jelentős fagyot két alkalommal is, a kár mértékét megbecsülni igencsak nehézkes.

Vas megye
Vas megyében az akác megpattant kb. március 20-án. A folyamatos hideg időjárás miatt április 1-ig alig változott a helyzet. Az elmúlt napok fagyos reggelre virradtak. A -2-4 Celsius fok hajnali hideg egyenlőre úgy tűnik, hogy nem ártott az akácrügynek.

Veszprém megye
Veszprém megyében a Bakonyban -7, -10 C hideg volt. A síkságokon -5, -7 C fokot mértek. A Balaton-felvidéken sem volt sokkal jobb a helyzet, ott -4, -6 C-t mértek az elmúlt két reggelen Méhésztársaink.

Zala megye
Zala-megyében március10.-e környékén a hidegebb fekvésű területek kivételével mindenhol megpattant az akác. A hónap végére voltak területek, ahol a hajtások nagysága elérte a 2-4 millimétert. A jelenlegi időjárásnak köszönhetően ezek a hajtások teljesen megsemmisültek. A teljes fagykár annak köszönhető, hogy nem talaj menti fagyról kell beszélnünk, hanem légköri fagyról. Ez teljes magasságban érinti a növényzetet, domborzattól függetlenül. Április elsejére virradóra a hőmérséklet hajnalban -3 -7 °C volt, ami egész éjszaka kitartott. Ez az akác részleges, vagy teljes fagykárát jelentheti a megyében. Sajnos a megyében található cseresznye és körte ültetvények is jelentős fagykárt szenvedtek az utóbbi napok időjárása miatt.