Fagykárok az akácosokban

Baranya megye

Repce: A változékony, hűvös, szeles, csapadékos idő nagyon megnehezítette a repce megfelelő mézelését. A nem megfelelően kiválasztott vándorhelyek (szeles, közeli táblák) csökkentették az egyedszámot a kaptárakban. A virág utóvirágzásban van, vagy már el is virágzott. A tisztító pergetéseket a jövő hétre, a rossz idő elmúltával lehet majd megejteni. Sajnos kimagasló eredményekre nem lehet számítani.

Akác: A virág a rügypattanástól számítva nagyon szépen fejlődött és nagyon korán indult volna a virágzás, ha a hidegfront betörése nem következik be a Kárpát-medencébe. Az hőmérséklet extrém módon lehűlt, az éjszakai hőmérséklet többször megközelítette és negatív értelemben át is lépte a 0 fokot. A hét elején (hétfőn 04.25.-én) éjszaka mértük a leghidegebbet a megyében -2 – -3fokot, de eltérő módon, a megye keleti felén Pécs-Villány vonaltól keletre nem volt fagy, a vonaltól nyugatra viszont igen. Jelentős károk keletkeztek a 150 m tengerszint feletti magasság alatti gyümölcsösökben, csemetésekben, akácosokban. A fagy leginkább a síkvidéki akácosokat a megye déli részén, 4-5 méter magasságig és a Mecsek völgyeiben lévő késői akácokat érintette.  A fagy által okozott károk már jól láthatóak, a levelek elfeketedtek, a virágok lehullottak. Esetlegesen, hogy meddig fázott meg a virág az majd később, a mézeléskor derül ki.

A hideg idő természetesen megfogta a virágot a fejlődésben, jelenleg 4-5 cm -es a virág, a melegebb  déli oldalakon fehér babos állapotban is van már a virág. A Mecsek északi oldalán nem ritka a 2-3 cm -es sem.

A virágzás kezdetét jövő hét közepe, vége felé lehet prognosztizálni, természetesen az időjárás változásával ez is változhat.
IMG_3876 IMG_3881
————————————————————————————
Bács-Kiskun megye
————————————————————————————
Az április 22.-i éjszakai lehűlés következtében károsodtak a megye déli részében lévő völgyek akácosai. Teljesen elfagyott a Bajai Parkerdő, súlyosan károsodtak a sükösdi és az érsekcsanádi erdők völgyei. Fagyásokat jeleztek a keceli és a soltvadkerti völgyekből.

A megyénket elért április 26.-i fagyhullám a megye teljes területét érintette. A fagykár foltokban, sávokban jelentkezik. A fagyások erősebben jelentkeznek a völgyekben, ligetes erdőkben, zárt erdők szélein. A dombtetők kevésbé sérültek. Összességében a fagykár 30 százalékosnak mondható.

Az elmúlt napok hideg időjárása késleltette az akác virágzását. A virágrügyek szinte alig fejlődtek. A lakott területeken babos bimbósak, illetve részben kinyílottak a fák. Az utak mellett a déli oldalakon fehér bimbósak az akácfák. Ha maradnak az éjszakai lehűlések a méhészeknek talán van még egy hetük az akácvirágzásig.
DSC00260
————————————————————————————
Békés megye
————————————————————————————
Békés megye akácosait nem érte fagykár, a virágzat épp, szép egészséges fürtöket hoznak a hajtások. A meleg tavaszi időjárásnak köszönhetően, az idén mintegy nyolc-tíz nappal korábban várható az akác virágzása. A déli fekvésű részeken, fasorokban, fiatal akácosokban,  10-11 cm – es babos fürtök vannak, az erdők belső részein 5-8 cm közötti nagyságú zöldbimbós a virágzat, azonban itt is megjelentek a babos fürtök is.  Jelentős mennyiségű csapadék nem hullott az elmúlt időszakban, a korábbi hetek száraz szeles időjárásának köszönhetően, szárazság tapasztalható. Az április utolsó hetében bekövetkezett lehűlés valamelyest késleltetheti a virágzás kezdetét, ami május 1-2 közé tehető. A hordás beindulása ideális időjárási viszonyok esetén május 3-4 – én várható, azonban a meteorológiai előrejelzések nem kecsegtetnek túl sok jóval. Vándorlások alkalmával kérjük a tisztelt méhésztársakat, a méhegészségügyi előírások és a letelepedésre vonatkozó etikus magatartás betartására.
————————————————————————————
Borsod-Abaúj-Zemplén megye
————————————————————————————
BAZ Megye akácosainak területe 16 ezer hektár körül van. A megye akácosainak jelentős része a dombvidéki területeken található, ahol a kései fagyok gyakran beleszólnak a virágzásba. Az idei évben sem volt ez másképp, az áprilisi fagyok a borsodi akácosokat sem kímélték, bár a helyzet nem olyan rossz, mint ahogyan az az elmúlt évben mutatkozott.

A síkvidéki akácosokban ( aminek a területe nem túl jelentős) jelentős fagyáskár nem észlelhető. A hegy – és dombvidéki területeken több reggelre is mínuszt mutatott a hőmérők higanyszála, a fagyzugos, mélyebben fekvő völgyekben teljesen leseperte az 1 – 1,5 cm-es virágkezdeményeket. Ami viszont bizakodóvá tehet, hogy a domboldalak felső 2/3 részén nem láthatók fagykárosított akácok, persze jelentős lehet azoknak a területeknek a nagysága is, ahol nem fagyott le a virágrügy de megfázott, és sok esetben ezek a megfázott virágok nem adnak nektárt, annak ellenére, hogy kivirágoznak.

Szeretném ismételten felhívni a figyelmet a vándorlás szabályainak betartására, ezek közül is kiemelve a terület tulajdonosával való megegyezésre, az állategészségügyi papírok meglétére, a területileg illetékes önkormányzathoz való bejelentkezésre, valamint a kaptárak jelölésére.

Szintén szeretném felhívni a tisztelt méhésztársak figyelmét a kullancs veszélyre. Az idei évben 30-50 m-es séta füves, erdős környezetben és 8-10 kullancsot lehet a nadrágunkról leszedni! Fontos lehet ezeken a területeken a zárt ruházat viselése és tisztálkodás után a testünknek az ellenőrzése. Ezzel csökkenthetjük a kullancsok által terjesztett fertőző betegségek kialakulásának kockázatát.
DSCF2650 DSCF2654
————————————————————————————
Csongrád megye
————————————————————————————
Csongrád megyében a nagyobb kiterjedésű akácerdők jellemzően a megye területeinek nyugati, észak-nyugati, a Tisza vonalától nyugatra fekvő homokos talajain találhatóak. Az enyhe tél végén, rügypattanás időszakában a megye időjárását alapvetően nem jellemezték fagyok, így kiterjedt fagykárról nincsenek információk. Viszont a 2016. április 24-én hajnalban bekövetkezett igen alacsony, néhol fagypont alatti hőmérsékletek a megye szinte teljes területén előfordultak. És bár látványos, nagy kiterjedésű fagykárról nem érkeztek jelentések, bizonyos települések környékén, sávosan, vagy foltokban előfordultak fagykárok. Ezen oknál fogva mindenképpen indokolt a területek vándorlás előtti szemléje, ellenőrzése.

Az akácvirágzat fejlődése április folyamán, elsősorban a hónap első felében rohamos volt. Az esős, változékony idő beállta előtt a méhészek nagyrésze a virágzás kezdetét már április utolsó napjaira időzítette. Szerencsére a hűvös időnek, és elsősorban az igen hideg éjszakáknak köszönhetően a fürtök fejlődése lelassult, így az akácerdők virágzásának kezdete előreláthatóan május első napjaira tehető. A hordás megindulása, természetesen az előttünk álló hőmérsékleti és időjárási viszonyok függvényében május első hetének második felére várható.

Jelen pillanatban az erdők fenológiai állapota érdekes képet mutat. A napos, kitett helyeken, erdőszéleken a fürtök fehérednek, viszont igen sok fürt még csak 3-4 cm-es. A fákon meglepően nagy felületű lomb található, míg a tavalyi évben ennek éppen fordítottja volt tapasztalható. Érdemes azt is tudni, hogy a megye márciusban és április első kétharmadában egyáltalán nem kapott csapadékot.

Tekintettel az elmúlt években tapasztalt vándolási “morálra”, azaz a be nem jelentkező, ENAR számmal nem rendelkező méhészek viselkedésére; az akácterülettel érintett járásokban a vándorméhészek fokozott ellenőrzésekre számíthatnak az illetékes hatóságok részéről. Az elmúlt évben az OMME által a rendőrség részére átadott chip leolvasó készülékek használatban vannak, és  a TIR-ENAR számok ellenőrzésére is alkalmasak, ezért kérem a vándorméhészeket, hogy kiemelten  fordítsanak figyelmet a méhek vándoroltatása során a rájuk vonatkozó jogszabályok betartására illetve a vándorlási etikai szabályok figyelembe vételére.
————————————————————————————
Fejér megye
————————————————————————————
Fejér megyében a repce virágzása a vége felé tart, pedig a mézelése sok méhész számára még el sem kezdődött. Először a szárazság, majd a hideg, az eső és főleg szeles nappalok nem kedveztek a nektárgyűjtésnek. A legtöbb méhész örül, ha nem csökkent számottevően a kijáró méhek száma. Kevesek kiváltsága lesz a repceméz-pergetés. A hőmérséklet visszaesésének az eredménye a korainak indult akácvirágzás várható időpontjának, április legvégéről május első hétvégéjére tolódása.

Fejér megyét több fagyos hajnal is sújtotta az elmúlt időszakban. A legnagyobb kárt az április 26-ára virradó reggelen szenvedte el a természet. A megyében a legtöbb helyen mínusz 2-5 Celsius fokra esett le a hőmérséklet. A méhek itatójában a jégvastagság az 1 centimétert is elérte.  A megye legtöbb része érintett volt a fagyásban. A megye sík részein sávokban, ami lehet száz méter és lehet egy kilométer széles is 2-3-4 méter magasságban megfeketedett a dió és lekókadt az akác hajtásvég. A jelzések alapján a Bakony Fejér megyei részein a völgyekben a teljes magasságig elfagyott az akác. A dombtetőkön nem látni károsodást, bár a megfázás valószínű.

Fejér megye vándorló méhészei elsősorban két régiót szoktak felkeresni. A déli akácra a Dél-Mezőföldi tájvédelmi körzetbe vándorolnak. Sajnos a beérkezett információk alapján ez a körzet 26-án nagymértékben károsodott. Az akácfák sok helyen teljes magasságukban elfagytak. Ahol látszik a virág ott zöldbabos állapotban látni. A felső akácon a megye északi részén, a fagyzugos völgyekben teljes a kár. A magasabb dombokon 3-4 cm-es virágok láthatók. A reményeink szerint nem fattyúvirágokat látunk, így talán esély van még eredményesen vándorolni rájuk.
IMG_0432
————————————————————————————
Győr-Moson-Sopron megye
————————————————————————————
A fagy pergette ki idén az akácmézet Győr-Moson-Sopron megyében. Hatalmas károkat okozott már a kedd reggeli 2016-04-26-án mért mínuszok is, de a fagyás sajnos megismétlődött 2016-04-28-án és 2016-04-29-én is. Mind a három reggel -1 és -4 Celsius fok volt a reggeli minimum hőmérséklet. A házak teteje is deres volt, még a városokban is. A dió mutatta meg legelőször a kár nagyságát, a fák csúcsáig lógnak a levelek a hajtások végei pedig már megfeketedtek. Az akác még nem mutatja ennyire csúnyán a fagyás jeleit, de meg kell jegyeznem, hogy a fagyás után a héten még 10 foknál nem volt melegebb a megyében, borult és csapadékos volt az idő. A megye teljes egészét érte a fagykár, egyes helyeken talán a fák tetején nyílhat majd ki virág. Kérdéses, hogy ezek a fagyott és megfázott virágok nektárt fognak-e adni. Az elfagyott akác fürtök mérete 2,5 cm körüli a virágzása május 10.-e köré várható. A jövő hét elején minden vándor méhész keresse fel a megszokott vándorhelyét, tájékozódjon a kár nagyságáról és mérlegeljen. Tudjuk „a méhek csodákra képesek” ez kis bizalmat adhat, valamint vannak olyan kártyajátékosok, akik a 19-re is lapok kérnek, az idei akác Győr-Moson-Sopron megyében ilyen lesz. Jó szerencsét!
Akác
————————————————————————————
Hajdú-Bihar megye
————————————————————————————
Hajdú-Bihar megyében április 21-én hajnalban fagykár érte az akácerdőket. Egy kiterjedt erdőben 3-4 C fokkal mindig hidegebb van, mint egy településen, és aznap -4 fok körüli hőmérsékleti érték volt számos erdőben. A károsodás valamennyi méhészeti szempontból jelentős vándorhelyet érinti, így a Debrecen környéki, a Hajdúhadház- Hajdúböszörmény tájegységen lévő, a nyírségi részeken lévő, valamint a megye keleti felén (Román határ irányába) fekvő erdőket is. A fagyás mértéke 40 – 95 % közötti. A fagyzugos, mélyebben fekvő területeken gyakorlatilag alig maradt virágzat. A fagyás mértékét nagyban befolyásolták a domborzati viszonyok. Becsapós konkrét választ adni arra a kérdésre, hogy egy adott település környékén mekkora a fagyás mértéke, mivel egy-egy településhez több, mint ezer hektár akácos is tartozhat, és nem egyöntetű a fagykár. Néhány kilométeres távolságon belül is nagy különbségek lehetnek, ezért vándorlás előtt mindenképp érdemes szétnézni.

A virágok zöme jelenleg 3-6 cm közötti, a napnak kitett helyeken található fejlettebb (7-8 cm) kalászosodó fürt is. Az elmúlt hűvös napok időjárása folytán a virág fejlődése lelassult.  A virágzás kezdete az időjárási viszonyok függvényében május 5-7 körül várható megyeszerte.

Sajnos 2011-től nem volt olyan évünk, hogy a megyében nem okozott volna komoly problémákat akácerdeinkre a fagy.
DSCN0015 DSCN0024
————————————————————————————
Heves megye
————————————————————————————
Heves megye síkvidéki területein eddig nagymértékű fagyás nem történt, a meteorológiai állomások adatai alapján a leghidegebb hőmérséklet az utóbbi két hétben kb. -2oC volt. Ennek megfelelően a mélyebb területeken van némi fagykár, de ott is csak 2-3 méter magasságig, a lombkorona szinten fagyás nem tapasztalható. A virágzat kb. 4-5 cm nagyságú az utóbbi napok hűvös időjárásában nem sokat fejlődött. Nyílás május 07-08. körül már várható, időjárástól függően.

A dombvidéki területeken számottevő fagykár szintén nem tapasztalható, bár itt nagyon változatos a mikroklíma ezért vannak részek ahol van a lombkorona szinten is fagykár, ahogy a képeken is látható. A virágzat kb. 4 cm nagyságú, az említett változatosság miatt mindenképpen érdemes a méhésztársaknak a helyszínen tájékozódni a kiválasztott terület állapotáról. A megye magasabban fekvő területein, ahol a késői akácosok vannak, nagyon komoly fagykár tapasztalható, helyenként a virágzatok 60-70%-a megsemmisült. Az elfagyás mértéke csak részben követi a tengerszint feletti magasságot, vannak területek ahol foltokban a tetőkön is elfagyott az akác. Összességében a kár mértéke véleményem szerint a tavalyi szintet is meghaladja. Ahol megmaradt az akác, ott a virágzat nagysága kb. 3 cm.
síkvidék dombvidék
————————————————————————————
Jász-Nagykun-Szolnok megye
————————————————————————————
2016-04-27.-éig fagyás nem történt Jász Nagykun Szolnok megye akácosaiban. A látottak alapján kijelenthetem, hogy a hideg kissé visszább fogta az akácvirágok fejlődését. A hideg frontok érkezéséig biztosra állítottam volna, hogy az április virágzó akácosokkal fog búcsúzni. A mai állás szerint a belvárosban találhatók a legelőrehaladottabb állapotban a virágok. A fürtök 5-6 cm-sek, szétbomlottak néhol a fehér babos részek is megjelentek, de az erdőkben ez még nem mondható el. A megyében a várható virágzás május első hetében várható.
————————————————————————————
Komárom-Esztergom megye
————————————————————————————
Április utolsó hete az akác remények fekete hete a méhészek számára 2016-ban. 26-án hajnalban -3 C fok, 28-án és 29-én -1 C fok volt a hőmérséklet.

Komárom-Esztergom megyében változatos képet mutatnak a fagyos napok utáni akácosok. A Tatai medencében és a megye Duna menti részén tapasztalható a legnagyobb fagyás. Ezeken a területeken 4-6, néhol akár 8 m magasságig megfagytak a hajtások, az első napi fagyás után már feketednek.

A megye nyugati, Kisalföldbe nyúló részén egyes területek „megúszták” a fagyot, néhol látszanak fagy által megcsípett hajtások, máshol részleges, 2 m alatti részeken látható fagyás.

A bakonyi térségben részleges, 2-3 m magasságig tapasztalható fagyás tapasztalható.

A fagy a megye jelentős részén okozott károkat, látható módon sávosan, de nagy területekre kiterjedően okozott kárt. A megfázás miatt az el nem fagyott területeken sem várható jelentős nektárképződés

A megye nagy részén 3-3,5 cm-es a rügyek fejlettsége, a késői virágzású területeken 2-2,5 cm-es.
100_4167
————————————————————————————
Nógrád megye
————————————————————————————
2016-ban a megyében húsvét előtti héten pattant meg az akác. A rügypattanás óta többször volt kisebb-nagyobb fagy különböző területi eloszlásban. Március hónapban többször is mértünk (-6)-(-8)C fok közötti hőmérsékletet. A márciusi fagyok nyomait nem igazán láttuk, mivel a virágkezdemény még nem bújt ki. Az április végi fagyok viszont már az 1-4 cm nagyságú virágokat érték. Április 26-án a megye 3 db OMME-s meteorológiai megfigyelő állomása (-1)-(-2) C fok közötti értékeket mutatott. Azonban a megyében ennél jóval hidegebb helyek is voltak, pl a Karancs völgyében Mihálygerge, vagy Herencsény a Cserhátban, de a csúcstartó Romhány volt (-8) C fokkal.

A megye legmelegebb része a Jobbágyi község melletti sziklás hegyoldal, ott most 4-5 cm a virág. Salgótarjánban a városban 3-4 cm, az erdőben 2-2,5 cm. Balassagyarmat térsége 3-4 cm, Cered-Zabar 2 cm. A megye teljes területét többször is érte fagy, legutóbb április 28-án. Ennek ellenére néhány helytől eltekintve mindenütt található virág. A völgyek és a mélyen fekvő szélvédett területek elfagytak, míg a magaslatok megmaradtak. Mindenkinek azt javaslom, hogy a hét végén nézze meg saját szemével a vándorhelyét.
IMG_1515
————————————————————————————
Pest megye
————————————————————————————
2016.04.21-én volt az első jelentős fagy a megyében, amely már károsította az akácot, majd több hullámban újabb fagykárok érték az akácosokat. Ez utóbbiak közül a 04.26-i volt talán a legkeménnyebb.

Bejárva a megyét, olyan erdőt szinte nem is találni, ahol kisebb-nagyobb fagykár ne érte volna az akácosokat, de a legtöbb esetben 1-3 méterig terjedt csupán a fagy. Az is elmondható, hogy Gödöllő egyes részeit leszámítva nem találtam eddig olyan erdőt, ahova egyáltalán ne lenne érdemes vándoloni a fagykár miatt. Ugyanis a legkomolyabb fagyás mellet is maradt még éppen elég a jó hordásra röpkörzeten belül.

Pest megye déli része kapott a legkevesebb fagyot, viszont a középső rész, Mikebuda, Pusztavacs, Örkény, Dabas térségében már 4-5 méterig tapasztalható fagykár.

Szintén 3-7 méteres fagyás észelehető még Sződliget, Vácrátót téréségében is a mélyebb fekvésű részeken. Inárcs déli részén is jelentős 50%-os fagykár a jellemező, még a Pest felé eső oldalán alig észlelhető faygás.

Sokak által kedvelt Gödöllő térésge is kapott a fagyból. Az M31-es autópálya melleti akácosok csak távolból mutatnak szép képet, valójában itt is sávosan ugyan, de a legtöbb völgy szinte teljesen elfagyott és a dombtetőkön is tapasztalható részleges fagyás. Gödöllőhöz tartozó Szántópuszta és Babatpuszta azonban szinte teljesen károsodott. Domonyvölgy is jelentős fagykárt szenvedett. A valkói erdők is 3-4 méterig lefagytak.

A megye északi, Nógrádhoz közeli részein 4-5 méterig fagyott el az akác, főleg a völgyeket érintve.

Az akác fenológiai állapotát nézve a megye déli és középső részén 4-6 centisek az akácfürtök. Naposabb részeken már találni farkasfogas, fellazult fürtöket is. Gödöllő térségében ehhez képest kisebb, csupán 2-3 centis fürtök a jellemzők. Nógrádhoz legközelebbi térségben pedig szintén 2,5-3 centisek.
DSC03234 DSC03246
————————————————————————————
Somogy megye
————————————————————————————
Az április 26.-án hajnalban mért legalacsonyabb hőmérsékletek az Időkép adatai szerint  +2  és -4 °C között voltak, de méhész beszámolók alapján helyenként a -7°C-t is elérték.  A hideg levegő nyugati-délnyugati irányból ömlött be a megyébe, a legalacsonyabb minimumokat a csurgói, nagyatádi, illetve csombárdi állomások jelezték.  A megye akácosainak kb. 80 %-a elfagyott.  A Kaposvár- Kőröshegyi völgyhíd vonaltól nyugatra szinte teljes a fagyás, csak a Balaton néhány km-es sávja maradt meg, és a magasabb dombok teteje.  A megye délnyugati része, Csurgó, Nagyatád és a mélyebben fekvő viszonylag sík területek (Nagybajom, Lábod, Barcs, Marcali) szenvedték a legnagyobb károkat, itt a fák teljes magasságukban lefagytak.  A domborzat és egyéb hatások miatt itt-ott látni olyan fákat akár fagyott társaik mellett is, amelyikekeken nem hagyott nyomot a fagy, kérdés, hogy mire lehet ezekből számítani, hiszen nagy valószínűséggel megfáztak ezek is. A megye keskeny keleti sávja magasabb fekvésű Belső-Somogynál, itt több dombháton épen maradtak a fák .

A fürtök mérete 5cm, illetve a déli oldalakon helyenként már babosodik.
————————————————————————————
Szabolcs-Szatmár-Bereg megye
————————————————————————————
Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében április 21-én a hajnali órákban, több helyen fagypont alá süllyedt a hőmérséklet. A mélyebb fekvésű, fagyzugos helyeken akár -4 Cº; -5 Cº minimumot mértek. A fehér akác virágkezdeményei, kisebb-nagyobb mértékben károsodtak. A fagyás előtti állapotra, általánosan jellemző volt, hogy a száraz, meleg, szeles időjárási körülmények miatt a szokásosnál kevesebb virágkezdemény alakult ki.  A már-már aszályosnak nevezhető csapadékhiányos állapot a jellemző, a téli nedvesség hiánya miatt, amit a tavaszi esőzés nem tudott pótolni.

Mindezek következtében legalább 30% -kal kevesebb virág fejlődött ki, amit tovább károsított a fagy, mintegy 40%-50% lehet összességében a károsodás mértéke. Sajnos az előjelek nem túl bíztatóak, ugyanis a virágzás kezdeti időpontja is korábra várható, a tavalyi évhez képest, az április elejétől mért tartósan magas hőmérséklet miatt. A közelmúltban tapasztalható hűvösebb időjárás miatt lelassult ugyan a virágkezdemények fejlődése, ez a méhcsaládok fejlődése szempontjából előnyösnek mondható. Jelenleg kb. 3cm-5cm a virágkezdemények hossza, a megye adottságaitól függően.

Mindenképpen ajánlatos tájékozódni, az adott terület állapotáról, vándorlás előtt. A megye nyugati része jelentősebb fagykárt szenvedett, Nyírbátortól a hajdúság irányában nagyobb mértékű fagyásnyomok látszanak, Baktalórántháza térsége is károsodott. A megye északi része, Borsod megye határán is jelentős károk keletkeztek, akár egyes településeken belül is mutatkoznak különbségek.
fotó 2
————————————————————————————
Tolna megye
————————————————————————————
A jelenlegi Tolna megyei helyzetkép az akácos erdők tekintetében nem sok derűlátásra ad okot. Egyrészről, az elmúlt pár nap (április 25-29.) reggelének és éjszakai hőmérsékletének figyelembevételével. Másrészről, húsvét előtti péntek reggelére a megye nagy részén jelentősen fagypont alá esett a hőmérséklet, amikor már megfigyelhető volt a rügypattanás, a korai, napsütötte, melegebb akácos részeken. Sajnos április 26. reggelére virradóan is a megye nagy részén fagypont alá (-6-0°C) esett a hőmérséklet. A felmérést elvégezve jól látható, hogy a megye 85-90%-a fagykárt szenvedett.

A fagykár mértéke a megyére vonatkozóan átlagolva 35-40% körülire tehető. Egyes helyszínekre lebontva azonban a fagyás mértéke különböző. A megye mélyebb fekvésű részein, völgyekben, „katlan-szerű” helyeken a fagyás 5-15m-es magasságig is tapasztalható. A homokosabb, sík területen nagyobb volt a kisugárzás a kötött talaji akácosokhoz képest, ott nagyobb mértékű a magassági fagyás.

Az egyes fagyzugos helyeken a fagyás mértéke 100%-os. Ugyanakkor a magasabb pontokon sem teljesen 100%-os az összkép. Úgy látszik mintha sávos, ligetes lett volna a fagyás. A megmaradt virágzatra vonatkozóan, ami még kérdéses, hogy viselte az elmúlt időszak hűvös éjszakai hőmérsékleti értékeit. Mind a virágzat, lombozat láthatóan inkább sárgás, mint zöld színű, mintha ősz lenne. A virágzat fejlettségi szintje és a jelenlegi időjárási előrejelzések alapján a virágzás kezdete május első hetének közepe és második hetének hétvégéje között várható (május 5-15.). Vándorlás előtt mindenképp tanácsos személyesen vagy egy jó barát által tájékozódni.
————————————————————————————
Vas megye
————————————————————————————
Vas megyében több helyen április 26-án és 28-án  -3, -4 fokos fagy volt, havas eső, fagyos eső és viharos szél kíséretében. Az Alpokalján a Kőszegi hegyen ö12-14 cm. hó esett, amely helyenként 26 cm-re növekedett – itt és az Őrségben 5-8 m magasságig az akácfák és a diófák még magasabban is károsodtak.

A Cseren, Kemenesalján, a Hegyháton is komoly károk keletkeztek. Nagyban károsodtak megyeszerte a szőlők, a gyümölcsösök, a kertészeti ültetvények. Félünk, hogy a repcék is erősen károsodtak, de érdemleges mértékű gyűjtési lehetőséget ez idáig nem adtak.

Pétervári Tibor az országos Meteorológiai Szolgálat szombathelyi észlelője a sajtóban azt nyilatkozta, hogy Vas megyében nem fordult elő ilyen április 26-án az utóbbi 20 évben.

Károk a repcében is nagyok, pótolhatatlanok.

Az akác virágzása –az április 8-án már jelzett május 6-10-e közöttitől eltérően – időjárástól függően később, május 9-13 között várható
————————————————————————————
Veszprém megye
————————————————————————————
Minden idők egyik legkorábbinak ígérkező akácvirágzását vártuk az idén, de az elmúlt napok eseményei megkérdőjelezik azt is, hogy egyáltalán lesz-e mit pörgetnünk Veszprém megyében. Az április végén tapasztalt fagyok komoly károkat okoztak főleg a síkvidéki akácosokban, amelyek között a kisalföldi régió növényei a legtöbb helyen 10m magasságig is elfagytak. A virágfürtök itt 4-6cm-esek voltak ebben az időben. A viszonylag épnek látszó növények színe is rendellenes, ugyanis ezek a megfázás jeleit mutatják. A helyzet értékelését nehezíti, hogy Pápa térségében még tegnap és ma is (április 29-én) voltak fagyok. A Balaton közvetlen közelében található erdők esetében a helyzet kicsit jobb ennél, de itt sincsenek nagy reményeink a közeljövőt illetően.

A hegyvidéki területeinken a völgyekben nagyon súlyos a helyzet, csupán a dombtetőkön van némi esély arra, hogy a levelek és a virágbimbók túlélték a hajnali hidegeket. A helyzet pontosabb felméréséhez még kell néhány nap, egy biztos: Ajka, Városlőd, Kislőd térsége kimondottan kritikus, ott sokhelyütt még a tölgy is károsodott.
Fagyott akác a Bakonyban
————————————————————————————
Zala megye
————————————————————————————
Zala-megyében sajnos az elmúlt időszakban két alkalommal is voltak fagyos éjszakák és hajnalok. Az április 25-26.án jelentős fagykárok keletkeztek a megyében. Az akácbimbók mindenhol elérték a 3 cm nagyságot, sőt a melegebb területeken 3,5 – 4 cm nagyságot is.  A hét elején történt lehűlés lassította az akác fejlődését, így a virágzás várható ideje május 10 – 15. re várható.

A fagykár mértéke nagy eltérést mutat a megyében, és ez az eltérés a domborzati sajátosságoknak köszönhető. A magasabban fekvő területeken, a dombtetőkön nem látszik fagykár az akácfákon.

A laposabb területeken, illetve a domboldalakon szinte 100 % – os fagykárt szenvedtek az akácfák. A megyében több településen mértek -5 -6 °C hőmérsékletet. A fagykár súlyosságát az is nagymértékben befolyásolta, hogy a mínuszok, már az esti, illetve éjszakai óráktól károsították a növényzetet, és hosszan 6- 7 órán keresztül fennálltak. Sajnos az akácon kívül a gyümölcsösök, a szőlő területek, és a repcék is károsodtak a fagytól. A repcetáblákon a hajtásvégek tekeredése egyértelműen a fagyok kártételét jelzik.

Összességében elmondható, hogy Zala-megye akácosai, 40 – 50 % -ban teljes fagykárt szenvedtek, a fennmaradó 50-60 % részlegesen károsodott, illetve a kár mértéke csak később mérhető fel igazán. Ha a virágkezdemények, és a virágbimbók nem fagytak meg, csak megfáztak, az is jelentősen befolyásolja a virágok nektártermelését. Előfordulhat, hogy virágzik ugyan az akác, de nektárt a megfázott virág mégsem ad.

Sajnos a repce virágzás sem váltotta be a hozzáfűzött reményeket. A szeles csapadékszegény időjárásnak köszönhetően a méhcsaládok nagyon kevés repcemézet gyűjtöttek. A virágzás, még 7 – 10 napig tart ugyan, de a meteorológiai előrejelzés nem mutat igazán gyűjtésre alkalmas időjárást. Az idei évben úgy tűnik, még átlagos méztermés sem lesz a repcén, és az akácon.