Gyakori kérdések Nemzeti Programmal kapcsolatban

1. kérdés: “keretléc, kaptár viaszcsere, műlép, ózongenerátor és méhlegelő célú facsemete” számláját melyik menüponton keresztül lehet benyújtani?

válasz: az alábbi elérési útvonalon található a szükséges menüpont: Elektronikus kérelemkezelés/ Belpiaci intézkedések/ Magyar Méhészeti Nemzeti Program/Méhhigiéniás körülmények javításának és méhlegelő telepítésének támogatása méhészek részére

2. kérdés: minden esetben fel kell tüntetni az egyedi azonosítót?

válasz: a rendelet szerint abban az esetben kell feltüntetni az egyedi azonosítót amennyiben azzal rendelkezik az adott eszköz. Ennek ellenére a kérelem beadásakor mindenképpen meg kell adnunk valamilyen választ az egyedi azonosító mezőben (nincs olyan választható opció, hogy nem rendelkezik ezzel az eszköz). Erre a megoldás, hogy beírjuk a “nincs” szót. Abban az esetben ha a Kincstár mégis úgy gondolja, hogy van egyedi azonosítója az eszköznek, akkor hiánypótlásban fog minket felszólítani.

3. kérdés: a hordó vásárlás esetén szükséges műbizonylatnak milyen adatokat kell tartalmaznia?

válasz: A műbizonylatnak tartalmaznia kell a minőségi bizonyítvány kiállítóját vagy a forgalmazó adatait, a termékmegnevezést, a termékadatokat, az összetételi jellemzőket, megfelelőséget igazoló dokumentumok számát hogy mire alkalmas a hordó, milyen felhasználási területe van pl. méz tárolására. A termék minőségének ellenőrzésére vonatkozó előírásokat, a minőségi bizonyítvány kiállítójának aláírását. Amennyiben több oldalas a műbizonylat, vagy beszállítói nyilatkozat, kérjük minden oldalát a kérelemhez csatolni.