Horvát-magyar együttműködés

Augusztus 10-én, a 25. Szentlőrinci Gazdanapok keretében, Tugomir Majdak a horvát agrárminisztérium államtitkára, Dragan Kovacevic a horvát Gazdasági Kamara alelnöke, Dr. Feldman Zsolt a magyar agrárminisztérium államtitkára, Győrffy Balázs Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke előtt Zeljko Vrbos a Horvát Méhészeti Egyesület elnöke és Bross Péter OMME elnök együttműködési megállapodást írtak alá többek között az alábbi célok elérése érdekében:

  • Méhegészségügy – a két ország kölcsönösen tájékoztatja egymást a méhegészségügy területén tapasztalt aktualitásokról, újszerűen megjelenő betegségekről, parazitákról és az ellenük való hatékony fellépés módszereiről.
  • Oktatás – a két országos egyesület vállalja a szakmai tapasztalatok kölcsönös megosztását, a két ország szakemberei ismereteinek, tudásuk előadások formájában történő cseréjét.
  • Piacvédelem – a két szervezet mindent elkövet annak érdekében, hogy tagjai által megtermelt természetes méz piacáról információkat gyűjtsön, ezeket megosszák egymással és a tapasztalt törvénytelenségek ellen együtt lépjenek fel az Európai Unió illetékes hatóságainál.
  • Pályázatok – a két szervezet igényét fejezi ki, hogy a méhészeti ágazat fejlesztése érdekében együtt, közösen vegyék igénybe az Európai Unió által pályázatok formájában biztosított pénzügyi forrásokat.

A megállapodás aláírása után kétoldalú szakmai eszmecserén, tájékoztatón vettek részt a felek.

20180810_121533