Íme a Gyulai mézverseny eredményei

December 14-15-én Gyulán került megrendezésre a XV. Gyulai Méz és Mézeskalács Fesztivál, amely keretein belül kihirdették az év kiváló magyar méze cím nyertesét, és az egyes kategóriákon belüli helyezetteket, díjazottakat. Jelen cikk megírásának nehézségét adja, hogy a cikk írásakor a rendezvény még nem zajlott le, azonban amikor a kedves méhésztársak olvassák soraimat, akkor már időben magunk mögött tudjuk a 2024-es gyulai mézvásárt. Ebből következően nem is a rendezvényről, hanem annak szerves részét képező mézversenyről szeretnék néhány gondolatot megfogalmazni.

Az idei versenyre rekordszámú nevezés érkezett. Összesen 162 méhészet, mintegy 489 mézmintája versengett egymással. A mézfogyasztók és a méhészek számára egyaránt kiemelkedő jelentőséggel bír ez a megmérettetés, hiszen nemcsak a termékek minőségi versenye van a középpontban, hanem hozzájárul a mézfogyasztás népszerűsítéséhez is.

A verseny során a mézfogyasztók számára egy új lehetőség nyílik, hogy megismerjék az ország legkiválóbb mézeit. Az Év Kiváló Magyar Méze cím elnyerése kiváló marketing lehetőség a méhészek számára, hiszen a nyertes méz nyilvánosan elismertté válik, így könnyebben találhat vevőkre. Az ilyen versenyek nemcsak a minőségi méz iránti keresletet növelhetik, de segíthetnek a vásárlóknak tudatos döntéseket hozni a kiválasztás során.

A benevezett mézminták első körös zsűrizésére november 22-én került sor. Ekkor a különböző kategóriákban a méz színe, íze, csomagolása, illata, összképe és víztartalma kerül elemzésre. A méz csomagolása, színe, tisztasága az első, amely alapján a fogyasztók meghozhatják döntésüket a vásárlás mellett, így ezeknek kiemelt szerepet tulajdonít a zsűri az értékelés során. A méhészeknek érdemes külön figyelmet fordítaniuk a termékük ilyen fajta bemutatására. Míg az ízzel, illattal jellemzően csak vásárlás után találkoznak a fogyasztók, kivéve, ha adottak a körülmények a vásárlás előtti kóstolásra. Egy piacon, vásáron értékesítő méhésznek nem annak kell lennie a céljának, hogy az egyes mézfogyasztókat elcsábítsák egymástól, hanem az új fogyasztóknak való értékesítés, vagy a meglévő vásárlók fogyasztásának növelése. A verseny helyi, regionális és országos szinten is népszerűsíti a méhészetet, ami segít a mézfogyasztókban kialakítani a hazai termékek iránti bizalmat és elköteleződést.

Ennek megfelelően a 2024. december 9-én lezajlott második körös zsűrizés eredményének tétje a legkevésbé sem volt elhanyagolható. Az úgynevezett csúcszsűri döntése értelmében 2024-ben az év kiváló magyar méze a szolnoki Gujka László akácméze lett.

A verseny magas színvonalát, és a zsűri nehéz dolgát rendkívül példázza, hogy két kategóriában is megosztott első hely született.

Akácméz kategória

1. helyezett

Gujka László Szolnok

1. helyezett

Stencli Ferenc Szob

2. helyezett

Szomor Balázs Kiskőrös

3. helyezett

Laczkó Zoltán Budapest
Vegyes virágméz kategória

1. helyezett

Bodnár Méhészet Váckisújfalu

1. helyezett

Czékmány Péter Kecskéd

2. helyezett

Dobos László Márk Polgárdi

3. helyezett

Dian Richárd Csővár
Napraforgóméz kategória

1. helyezett

Borhi Brigitta Örményes

2. helyezett

Sipos Béla Délegyháza

3.  helyezett

Mayer József Iklad
Hársméz kategória

1. helyezett

Hanzel Róbert Kaposmérő

2. helyezett

Dobos László Márk Polgárdi

3. helyezett

Márta Tamás Kimle
Egyéb fajtaméz kategória

1. helyezett

Tódora Zoltán repceméze Salgótarján

2. helyezett

Gazsó Imre gesztenyeméze Jánossomorja

3. helyezett

Nagy József Szelídgesztenye-méze Fácánkert
Mézkészítmény kategória

1. helyezett

Hegedűs Gábor borsmentás akácméze Kecskemét

2. helyezett

Jenei István Zoltán sóskaramellás repce krémméze Szalkszentmárton

3. helyezett

Nagy István János mogyorós méze Szeghalom

 

Az Év Kiváló Magyar Méze verseny tehát nemcsak a szakmai elismerésről szól, hanem egy remek marketingeszköz, lehetőség fogyasztói bizalom növelésére. A mézverseny célja a minőség és a sokszínűség hangsúlyozása, miközben a méhészeket is ösztönzi a folyamatos fejlődésre és innovációra.

(Botos Péter)