Jelentsük a méhmérgezést!

Hétfőn szakmai megbeszélést folytatott Dr. Nagy István agrárminiszterrel egyesületünk elnöke, Bross Péter. Az egyik fontos téma volt a tavalyi napraforgó virágzás alatt tapasztalt nagymértékű méhelhullás. Kértük a szaktárca vezetőjét, hogy hozzanak létre egy olyan „információs-csatornát”, ahol a méhészek jelezhetik, ha problémát tapasztalnak a méhesben. Kérésünk oka, hogy a tavalyi esztendő egyik nagy tanulsága azt volt, hogy a nagyszámú eset ellenére a hatósághoz nagyon kevés bejelentés érkezett, pedig erre, igazolva a probléma nagyságát, nagy szükségünk lett volna. Mi méhészek tudjuk, hogy nagyon sokan jelentették be a méhmérgezés gyanúját a hivatalos úton, de mindenféle okok miatt, a hatósági eljárás nem indult el. Ezek az esetek statisztikailag sehol sem szerepelnek. Ezért kértük a Miniszter Urat, segítsen abban, hogy  legalább az Agrárminisztérium illetékesei lássák a probléma nagyságát, hozzanak létre egy 24 órás ügyeletet a méhészek számára.

Kérésünk máris teljesült, változtatás nélkül adjuk közre az Agrárminisztérium Sajtóirodájának friss közleményét:

Hamarosan megkezdődik a napraforgó virágzása, amikor is a méhészek gyakran tapasztalják a méhcsaládok gyengülését, pusztulását. A méhelhullási esetek hatékony és szakszerű kivizsgálása érdekében az Agrárminisztérium kéri, hogy a méhészek haladéktalanul jelentsék az eseteket a Nébih Zöld Számán.

A növénytermesztés során elengedhetetlen az okszerű növényvédő szer használat és az előírásoknak megfelelő technológia alkalmazása. A szabályos felhasználás biztonságos és nem okozhat méhmérgezést. Ha azonban a növényvédő szer kijuttatás méhelhulláshoz vezet, azt a méhészeknek haladéktalanul jelenteniük kell az élelmiszerlánc-felügyeleti hatóságok felé. Az Agrárminisztérium tapasztalatai szerint az elmúlt években csupán a méhpusztulási esetek töredékéről tájékoztatták a hatóságokat. A szakszerű kivizsgálás érdekében a szakminisztérium kéri, hogy a méhelhullásokat a méhészek azonnal jelezzék. A gyors bejelentés kiemelten fontos annak érdekében, hogy a szakemberek megtehessék a szükséges intézkedéseket. A helyszíni szemle és a mielőbbi laboratóriumi vizsgálatok alapján ugyanis nagyobb eséllyel tárható fel, mi okozta az állatok pusztulását. A bejelentési kötelezettséget törvény is előírja az állattartók részére, de az esetekről való értesülés egyfajta visszacsatolás is a hatóságok számára. A vizsgálati eredmények hosszú távon hozzájárulnak ahhoz, hogy minden szükséges intézkedést megtehessenek a méhek védelme érdekében. Ha valaki méhelhullást tapasztal, ezt a Zöld Számot kell felhívnia: 06-80/263-244.

Felhívjuk a méhésztársak figyelmét, hogy ez a Zöld Szám NEM HELYETTESÍTI a „normál” méhmérgezési eset bejelentését („Teendők méhmérgezés esetén”)! Aki méhmérgezés tünetét tapasztalja, továbbra is azonnal hívja fel az illetékes állatorvost, kérje a Hatósági eljárást. Majd ezután (ha sikerrel jár, ha nem) hívja fel a 06-80/263-244 –es Zöld Számot és jelentse be a mérgezési esetet. Ez egy 24 órában üzemelő szám, ami azt jelenti, hogy munkaidőben a NÉBIH munkatársai veszik fel a telefont, munkaidőn kívül üzenetrögzítőn lehet üzenetet hagyni. Ez azért fontos, hogy legyen meg hivatalosan is a Hatóság számára a bejelentett esetek száma. Mindenki mondja be a nevét, a károsult méhcsaládok számát, a telefonszámát, a lakcímét és a méhes elhelyezkedését, címét. Röviden a tünetet is mondják el.

Figyelem! Mindenkit biztatunk és kérünk, aki bajba kerül, saját magunk érdekében, használja a Zöld Számot!

Természetesen a legörömtelibb az lenne, ha senkinek sem kellene használnia, mert nem ismétlődik meg a tavalyi helyzet!