Környezetterhelési Monitoring vizsgálat 2012-2013.

Elkészült a Magyar Méhészeti Nemzeti Program Környezetterhelési Monitoring vizsgálat éves összefoglalóját tartalmazó írás, amely a 47/2010. (XII. 31.) VM-rendelet 24. §-a, alapján a „Méhegészségügyi és környezet-terhelési monitoring vizsgálat” című jogcím keretében jött létre és finanszírozása ebből valósult meg. A kísérleteket, kutatásokat, méréseket és az egészet összefoglaló tanulmányt Tóth Péter szaktanácsadó a megyei szaktanácsadók és több méhész bevonásával készítette, amelyért az Országos Magyar Méhészeti Egyesület (OMME) köszönetét fejezi ki mindenkinek, aki ebben a munkában részt vállalt. Ezen tanulmány megjelentetését az OMME a Magyar Méhészeti Nemzeti Program keretéből fedezi.

Összefoglaló a Környezetterhelési Monitoring vizsgálatok során 2012-2013.  évben végrehajtott munkáról

Az Országos Magyar Méhészeti Egyesület által 2012-2013. években folytatott vizsgálatok sok új információval gyarapították a téma iránt érdeklődő méhészek táborát. Munkánk során értékeltük a már évek óta tartó rendkívüli aszályos időjárásnak a méhészetekre gyakorolt káros hatásait.

Több példával illusztráltuk azt az igen sanyarú méhegészségügyi helyzetet, ami a hazai, helyenként igen magas méhsűrűségre vezethető vissza. Foglalkoztunk néhány, a közelmúltban bevezetett atkaölő szerrel kapcsolatos tapasztalat és technológia (oxálsavas párologtatás) ismertetésével, és arra nézve is adtunk iránymutatást, hogy a piacon található füstölő berendezéseket hogyan kell beállítani, bemérni.

Összefoglaló táblázatot készítettünk a Magyar Méhészeti Nemzeti Program keretén belül támogatással vásárolható atkaellenes készítményekről. Ezt a táblázatot a hazai tapasztalatok alapján kialakított használati tanácsokkal is kiegészítettük. Foglakoztunk a nozémás megbetegedések helyzetével, kialakulásának okaival, gyakran szoros összefüggést tapasztalva a méhész technológiájának hiányosságaiból eredő ok-okozat összefüggésével, valamint azzal, hogy sokszor növényvédelmi eredetű szennyeződések kaptárba történő bejutása is lehet kiváltó oka a nagyon súlyosan leromló állományok gyenge kondíciójának.

Vizsgáltuk néhány indokolt esetben a betegségekkel küszködő méhészetekben található méhpatogén vírusokat. A felmerült panaszok alapján a viasztermékek (műlépek, viaszkorongok, sonkoly stb.) kémiai analízisét is folytattuk és találtunk olyan szennyeződéseket a műlépekben, amelyek egyértelműen bizonyíthatják azt, hogy miért nem tudnak azokkal a méhek kezdeni semmit. Nem építik ki őket, és ha mégis, akkor nem petéz beléjük az anya, esetleg elpusztul bennük a fiasítás.

Felhívtuk a termelők figyelmét a műlép-viasz cserék veszélyeire. A kifogásolható beltartalmi adatokkal rendelkező műlép gyártóját bepanaszoltuk a hatóságnál. Erre a kezdeményezésünkre fél év óta nem született válasz az illetékesek részéről.

A növényvédelmi káresemények felderítésének új rendjéről tájékoztattuk az olvasókat. Ezzel együtt több mérgezési esettel kapcsolatosan analíziseket végeztünk. A NÉBIH és az OMME idén is folytatta a tavaly elkezdett közös növényvédelmi ellenőrzést, melynek kapcsán különösen Szabolcs megyében sikerült több olyan gazdálkodót találnunk, akik nem tartják be a méhészeti szempontból fontos előírásokat. A növényvédelmi káreseményeken belül külön csoportot jelent a neo-nikotinoidokkal kapcsolatos problémakör. Az idei évben találtunk néhány olyan helyszínt, ahol a dolgok jelenlegi állása szerint elképzelhető, hogy a nemzetközi szakirodalomban is leírt eseteket tudunk a későbbiekben igazolni.

 

Sajnos ezen írás elkészítéséig nem sikerült befejezni még az említett ügyekkel kapcsolatos összes mérést, így ezek eredményét a későbbiekben fogjuk közölni.

A témával foglalkozó összefoglaló letölthető innen .