Közérdekű kérdések a Nemzeti Programról 2.

Sokan érdeklődnek a frissen megjelent Nemzeti Program új jogcímeiről. Mivel e kérdések sok mindenkiben felmerülhetnek, ezért honlapunkon adjuk közre a válaszokat. Amennyiben Önben is felmerül kérdés, ne hezitáljon, kérdezzen! Kérdéseit felteheti a megyei szaktanácsadójának, vagy a központi irodának (omme@omme.hu) írt email-ben.

Könnyűszerkezetes tároló építmény vásárlása esetén csatolni kell a kérelemhez a műszaki dokumentációt?

Igen, kell csatolni műszaki dokumentációt. A jogcímrendeletben nincs részletezve a műszaki dokumentáció fogalma, de korábbi tapasztalatok alapján az alábbi információkat tartalmazza a dokumentum: a tároló méretei, felépítése, műszaki váz rajza szöveges kiegészítéssel, felhasznált anyag.

Könnyűszerkezetes építménynél elszámolható-e pl. szendvicspanel, tetőléc, stb.? Elszámolható-e a „lemezgarázsokon” kívül más könnyűszerkezetes építmény?

Nem számolható el alapanyag, kizárólag a rendeletben megjelölt tároló. Elszámolható bármilyen alapanyagból készült könnyűszerkezetes tároló, pl. a készen kapható, fából készült tárolók is.

Vásárolható-e az EU más országaiból támogatott eszköz?

Igen, vásárolható, amennyiben a Magyar Államkincstár számára egyértelmű a termék megnevezése és megfelel a rendeletben foglalt követelményeknek. Azaz, magyarul is rá kell írni az eszközre azokat az ismérveket, melyek a Kincstár számára egyértelművé teszi az eszköz beazonosítását.

Fűnyíró traktort szeretnék venni. A nettó vagy a bruttó teljesítményt kell nézni?

A fűnyíró traktor teljesítményét a rajta elhelyezett adattábla tartalmazza. Ha az ott feltüntetett teljesítmény kevesebb, mint a rendeletben megjelölt 10 kw, akkor nem fogadható el a kérelem.

Minden esetben a traktor motorjának nettó teljesítménye számít, amit valódi teljesítménynek is hívnak, mely nem a puszta motor, hanem a komplett jármű működéséhez szükséges összes kiegészítő egységgel – generátorral, hangtompítóval, ventilátorral stb. – leadott teljesítmény, mely jellemzően 10-20%-al alacsonyabb a bruttó teljesítménynél. Nem fogadható el olyan nyilatkozat, amelyben a kereskedő cég kijelenti, hogy a bruttó teljesítménye valójában több a gépnek. Csak a gyártó által felhelyezett adattábla vagy a hivatalos műszaki leírás (használati kézikönyv) adatai számítanak.

Vásárolható-e kistraktor?

Nem vásárolható kistraktor, kizárólag a méhészeti telephely rendezéséhez alkalmazható fűnyíró traktor. A számlán mindig (azaz nem csak a fűnyírótraktor esetében) a NP rendeletében leírt, megnevezett eszköznek (szószerkezetnek) kell szerepelni! Így, a fűnyírótraktor a támogatott eszköz, nem pedig a kistraktor, független attól, hogy arra szerelhető-e vagy sem fűnyíró adapter. Néhány műszaki eszköz esetében pl. fűnyíró traktornál is elfogadható még ha a pontos megnevezés helyett pontos típusszám van feltűntetve „GrassKiller XZD352T”, ami alapján egyértelműen beazonosítható a termék.

Meg kell várnom a vásárlással a rendelet hatályba lépését?

Nem. A most megjelent rendelet július 31-ig vásárolható eszközei folyamatosan vásárolhatók, sőt, a 2020. augusztus 1. után vásárolt eszközök is benyújthatóak. Azaz, aki nem tudta, hogy támogatva lesz, de tavaly augusztus 1. után vásárolt pl. fűnyírótraktort, vagy számítógépet, és megőrizte a számláját, igényelhet támogatást ezekre az eszközökre is.