Legyen minden nap mézes nap!

A tegnapi napon a hazai mézfogyasztást ösztönző kampány elindításáról szóló sajtótájékoztatót tartott Budapesten, a Mezőgazdasági Múzeumban, az Agrárminisztérium, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara, az Agármarketing Centrum és az Országos Magyar Méhészeti Egyesület. A közös sajtótájékoztató nem csak a mézről, hanem az egész ágazatról és a méhekről is szólt.

Nagy érdeklődés kísérte a 13:00 órakor kezdődött rendezvényt, amelyen 8 hazai lovagrend is képviseltette magát. A lovagok emelték a rendezvény ünnepélyességét és annak befejeztével, felvonultak a Vajdahunyad vár sétányán, tasakos mézet osztogatva, élükön Szemerits Eszter mézkirálynővel, Páprádi Anna Bíborka és Busi Adriána udvarhölgyekkel.

A sajtótájékoztató moderátora Szemerits Eszter mézkirálynő volt, aki elsőként a házigazdának, Dr. Estók János Múzeum igazgatónak adta át a szót. Az igazgató úr kiemelte, hogy méhészettel kapcsolatos rendezvényeknek már a múltban is számtalan alkalommal adott helyszínt az általa vezetett intézmény, de kiemelte, hogy a nemrég véget ért OMÉK-on is jelentős kiállítási területtel képviselte a méhészeti ágazatot a Mezőgazdasági Múzeum standja.

Dr. Nagy István agrárminiszter beszédének legelején leszögezte: Magyarország méz nagyhatalom. Ezt konkrét számokkal támasztotta alá. Felhívta a figyelmet arra, hogy sajnos, míg a legtöbb tagországban a megtermelt méz teljes mennyisége a belpiacon értékesül, addig a magyar vásárlók a kimagasló minőségű hazai méznek mindössze 30%-át fogyasztják el. Ezért, az agrártárca célja, hogy elsősorban a magyar családok legyenek a haszonélvezői a hazai méz kiváló élettani hatásainak. Egészségvédő, egészségmegőrző szerepét csak akkor tudja betölteni táplálkozásunkban. A ”Legyen minden nap mézes nap!” c. kampány során, az ősszel és télen szervezett mézfesztiválok, mézvásárok remek alkalmak lesznek arra, hogy a lakosság megismerhesse a hungarikum akácmézen kívüli mézkülönlegességeket, mint pl. a gesztenye-, a repce-, a hárs-, a levendula-, a selyemfű-, vagy éppen a medvehagyma mézeket. Az egytől-egyig rendkívül változatos íz-világú, ásványi anyagokban, nyomelemekben gazdag, GMO- és antibiotikum mentes mézek több, mint élelmiszerek – hiszen egészségesek és gyógyítanak!

Azonban a mézen túl, fontos üzenetet közölt a szaktárca vezetője, amikor kijelentette: „Erős méhészeti ágazat nélkül nincs erős mezőgazdaság!” Tudatában van a tárca annak a ténynek, hogy jelenleg értékesítési problémákkal küszködik az export-orientált ágazat, amelynek a nemzetközi mézpiacon tapasztalt minőségbeli és árbeli anomáliák az okai. Éppen, a – remélhetőleg csak pillanatnyi – problémák átfedésére hozta létre az Agrárminisztérium a méhcsaládonkénti 500 forinttal bevezetett, új jövedelempótló támogatást, melyet idén a méhészek jelentős része igénybe is vett. 2020 tavaszán ismét megjelenik a rendelet, melyből már 1000 forint családonkénti támogatási összeget igényelhetnek a méhészek. Érezhető, hogy egyre nagyobb figyelmet fordít az ágazatra az EU illetékes Bizottsága – de ez még nem elegendő súlyú. „Itt az ideje annak, hogy kimondjuk: a jelenlegi piaci körülmények között nem tudnak tisztes árbevételhez jutni az uniós méhészek, sőt, megélhetésük veszélyeztetett, ezért javasolni fogjuk Brüsszel irányába a méhcsalád alapú közvetlen méhészeti támogatás bevezetését!” – emelte ki Nagy István agrárminiszter.

Bross Péter a méhészek érdekvédelmi szervezetének elnöke napi 10 gramm, azaz egyetlen kávéskanál méz elfogyasztására buzdított mindenkit. Ez nem egy elérhetetlen cél, de csak úgy valósulhat meg, ha minden magyar család étkezőasztalán folyamatosan ott van egy üveg magyar méz. Napi egy kávéskanál méz egy évben 36 ezer tonna méz elfogyasztását jelenti, azaz kevés lenne a ma megtermelt mennyiség. Sajnos a valóság az, hogy nincs benne a magyarok étkezési szokásában a méz, pedig biztosan emelné annak színvonalát. A mézfogyasztás ösztönzése mellett kitért a méhek védelmére is, bejelentette, hogy az Országos Magyar Méhészeti Egyesület „Védd a méheket!” c. adomány kampányt indít, melynek keretében, egyedi gyártású méh-kitűzőt kap ajándékba az, aki támogatja az egyesület munkáját. Az ország sok pontján elérhetőek lesznek a méhecskék, melyeket, ha ruhánkra kitűzzük, akkor jelezzük, hogy méhek nélkül nincs élet, éppen ezért védeni kell a természetes beporzókat.

Giczi Gergely az AMC ügyvezető helyettese a méz beltartalmi értékeit, azok emberi szervezetre gyakorolt hatásait taglalta. Kiemelte, hogy a „Legyen minden nap mézes nap!” szlogen nem véletlen kitaláció műve, hanem valóban, napi mérsékelt mézfogyasztással is biztosítani tudjuk a szervezetünknek nélkülözhetetlen ásványianyag-, nyomelem- és vitamin ellátottságot. Ismertette az őszi mézkampány főbb állomásait: országos rádió kampány, facebook posztok és hirdetések az események kapcsán, influenszek bevetése. A rendezvények közül kiemelte:

  • Nyírségi Termelői Mézkonferencia, okt. 19-20. (Nyíregyháza, Városi Könyvtár)
  • Újbudai Mézes Napok, október 25-27. (Allee)
  • Mézes reggeli, november 15. (Tamási, miniszteri jelenlét, ill. országszerte)
  • Kárpát-medencei Mézfesztivál és Termelő Vásár, nov. 30. – dec. 1. (Zalaegerszeg)
  • Szent Ambrus napi méhészjótékonyság, december 5. Szécsény és országszerte
  • Gyulai Méz- és Mézeskalács nemzetközi fesztivál és vásár, december 6-8.

 

Szandai József a NAK Nógrád megyei elnöke kiemelte, hogy az Agrárgazdasági Kamara minden tőle telhető segítséget megad a hazai méhészeknek, hogy segítse tevékenységük folyamatosságát. Remek a kapcsolatuk a közel 20 ezer méhésszel, évek óta részt vesz és támogatja a NAK a méhészek hazai mézfogyasztás emelését célzó törekvéseit, de kiállt anno az ágazat problémáit feltáró brüsszeli tüntetés mellett is. Nemrég kongatták meg a méhészek a vészharangot az európai mézkereslet visszaesése miatt, az okok feltárásban és a megoldások keresésében minden segítséget megad a NAK. Kiemelte az elnök, hogy: „Mindenkinek tisztában kell lennie, a méhek a mézgyűjtés mellett a beporzásban játszott óriási szerepét senki és semmi nem tudja helyettesíteni. Óvnunk kell őket és meg kell becsülnünk a magyar méhészeket, akik gondos gazdái a magyar méhcsaládoknak. Fogyasszunk minél több hazai mézet, nem csak azért, mert ezzel támogatjuk a méhészeinket, hanem azért is, mert egészséges és finom! Már Micimackó is megmondta: méz nélkül valahogy egyik nap sem az igazi.”

A sajtótájékoztatót szervezők nevében köszönjük a mézkirálynőnek és udvarhölgyeinek, a megjelent mézlovagoknak a rendezvény sikeréhez való hozzájárulásukat, segítségüket!

 

20191017-DSCF4270

20191017-DSCF4265

20191017-DSCF4223

20191017-DSCF4201

20191017-DSCF4193

20191017-DSCF4337

20191017-DSCF4349

20191017-DSCF4368