Magyar Méhészek IX. Világtalálkozója – Gödöllő, 2015. november 22.

Bevált meteorológiai időjóslat, tágas új kiállítótér, rangos előadók, kiváló szervezés. Ezekkel a kulcsszavakkal lehetne jellemezni a 2015. november 22-én Gödöllőn megrendezett találkozót.

A kiállításnak az egyetem sportcsarnoka adott otthont, amelyet mind a kiállítók, mind a vásárlók könnyen meg tudtak közelíteni. Az apró használati eszközök voltak a kelendőbbek, a nagyobb gépek keresleténél érezhető volt a mézpiac befagyása, valamint a támogatási keret kimerülése.

A Mézlovagrendek és a Mézkirálynő látványos bevonulása és a Himnuszok után dr. Mészáros László köszöntötte a megjelenteket.

Philip McCabe az Apimondia elnöke előadásában kiemelte, hogy a méhészetre nagy hatással van a globális felmelegedés, a terjedő méhparaziták és méhbetegségek, de a jövőnk legfőképpen a világgazdasági helyzettől, a politikai döntésektől és a mezőgazdasági vezetők elhatározásától függ.

Peter Trodtfeld a Bayer Méhészeti Intézetből érkezett, ahol egy újfajta atkaölő-szert fejlesztettek ki, amelyet a kijáró elé kell felhelyezni. A tesztelés Magyarországon is folytatódik.

Stéger Viktor a méhészeti genetikát és genomikát mint a kutatás új távlatait ismertette.

Ádám József Erdély, Kiss Sándor pedig Szlovákia méhészeti aktualitásairól számolt be.

Az ünnepség végén pedig a kitüntetések átadása következett.

A küldöttgyűlésen megszavazott méhészeken túl a szaktanácsadói hálózat munkatársai részére emlékplakett átadására került sor, a szaktanácsadói hálózat tíz éves fennállásának alkalmából, és a kiváló munka elismeréséül.

dr. Ludányi István

20151122-IMG_4262

20151122-IMG_4350

20151122-IMG_4474-1

20151122-IMG_4509