MEGHÍVÓ – Méz majális a „méhek napja” alkalmából

Méz majális a „méhek napja” alkalmából
Helyszín: Budapest, Koós Károly sétány, Városliget (Vajdahunyad Vár felöli oldalon)
Időpont: 2016. április 30. – május 1. 10:00-22:00 óra

A Méhek napját az Országos Magyar Méhészeti Egyesület (OMME) kezdeményezésére 1994-től április 30-án ünnepeljük Magyarországon, mivel ez idő tájt teljesedik ki az élet a kaptárban. Az OMME évek óta a május 1-jei fővárosi majálishoz kapcsolódva szervezi a Méhek napja központi rendezvényét. A városligeti majálison kívül az eseményt számos vidéki helyszínen is megrendezik.

Mivel hazánkban sajnálatos módon alacsony a mézfogyasztás (évente kb. 0.7 kg fejenként, amely elmarad az uniós 1,1 kg-os átlagtól) a program nem titkolt célja a méz és a méhészeti termékek megismertetése és megkedveltetése. E napon országszerte mézkóstolókkal, kiállításokkal, játszóházzal várják a méhészek az érdeklődőket. Az Egyesület a mézfogyasztás népszerűsítésén túl, hangsúlyozni kívánja a méhek természetben betöltött nélkülözhetetlen szerepét. A rendezvényen gyakorló méhészek, méhészeti szakírók, szakemberek ismertetik a méz emberi szervezetre gyakorolt jótékony hatásait, a közönség és az érdeklődők tájékoztatásában, a 2015. év mézkirálynője is személyesen közreműködik. Aki eljön, több mint 10 fajta mézből kóstolhat, és részletes ismertetést kap a különböző mézekről.

Az idei budapesti, immár 23. alkalommal – hagyományosan a Vajdahunyad vár bejáratához vezető útelágazás Koós Károly sétány felöl részén – megrendezésre kerülő rendezvényen számos méztermelőnél a 8. születésnapját ünneplő, Magyarország kontúrját hatszögletű méhsejtekkel ábrázoló, az O-I Manufacturing Magyarország Üvegipari Kft. orosházi üveggyára által speciálisan az OMME tagjai számára tervezett mézesüvegben vásárolhatnak mézet, melynek közepét egy méh és a 137 éves OMME emblémája díszít. Az egyesület szavatolja, hogy az OMME termelői mézesüvegbe, kizárólag csak közvetlenül magyar termelőtől származó, minőségi méz kerül.

A Méhek Napja alkalmából nem csak a mézre hívják fel a méhészek a figyelmet, hanem a méhek nélkülözhetetlenségére is. A méhek megporzó munkája nélkül ugyanis, nem lenne élet e Földön! Éppen ezért kell óvni őket, és különösen mostanság, amikor virágoznak a gyümölcsfáink a keretekben, fokozottan gondoljunk a méhek védelmére. Ne permetezzünk nappal, amikor a méhek aktívak, semmilyen vegyszerrel! Ha védi a méheket, akkor óvja a természetet is! Ha sok mézet fogyaszt, akkor védi a saját egészségét!

Várjuk a sajtó képviselőit május 1-én, vasárnap, 11:00-13:00 óra között a Méhek Napján! Szakemberek válaszolnak a mézzel, annak minőségével, az uniós méhészeti szabályozásokkal, a méhcsaládok egészségi állapotával kapcsolatos kérdéseikre. Az ország minden részéről érkező főállású méhészekkel készíthetnek riportot – hogyan él ma egy magyar méhész? Miért nélkülözhetetlenek a méhek Földünk fennmaradásában? Jöjjön, kóstoljon mézeket! Várjuk szeretettel!

Országos Magyar Méhészeti Egyesület
Tel.: 061-216-0015
Email: omme1984@enternet.hu
Kapcsolattartó: Dr. Halász Gábor, OMME budapesti szaktanácsadó
Tel: 0630-635-1258