Megjelent a „Fipronil-rendelet”

Örömmel értesítjük a tisztelt méhésztársakat, hogy Egyesületünk és az Agrárminisztérium közös munkájának eredményeként a Magyar Közlöny november 29-ei számában megjelent a fipronillal szennyezett állatgyógyászati készítmények felhasználása miatt kárt szenvedett méhészek támogatásának részletes szabályairól szóló 44/2021. (XI. 29.) AM rendelet.

Ennek értelmében, a teljesség igénye nélkül, azok a méhésztársak élhetnek az OMME felé kártalanítási igényükkel, akik fipronil hatóanyaggal szennyezett Oxxovar 5%-os oldat és Destruktor 3,2%-os koncentrátum, 2016. január 1. és 2019. december 31. között történő felhasználása miatt méhcsaládjaik kárt szenvedtek.

A károsult méhészeknek un. engedményezési szerződést kell kötniük az OMME-val, mely szerződés részleteiről Egyesületünk minden érintett méhészt meg fog keresni. Az igazoltan elpusztult vagy max. 50% méhegyed veszteséget elszenvedett méhcsaládok után 20 000 forint kártalanítás jár a károsult méhésznek. Az OMME 2022. első negyedévében kezdi el a kifizetéseket, addig minden szükséges információval ellátjuk a károsult méhészeket és előkészítjük a kifizetéshez szükséges szerződést.

A rendelet teljes szövege ITT olvasható le.

Egyesületünk kitartó érdekképviseleti munkájának, az Agrárminisztérium munkatársainak, személyesen pedig Dr. Nagy István agrárminiszternek óriási szerepe volt abban, hogy az érintett méhészek igazát elismerjék és lehetőséget biztosítsanak az őket ért kár enyhítésére.

Az OMME szeretne köszönetet mondani az Agrárminisztérium azon munkatársainak, akik részt vettek e rendelet létrehozásában!