Megjelent a KAP „Méhészeti támogatási rendelet”!

Tájékoztatjuk a Tisztelt Méhésztársakat, hogy megjelent a 10/2024 (III.25.) AM rendelet, amely szabályozza Közös Agrárpolitika (KAP) Méhészeti támogatásait (korábban Méhészeti Nemzeti Program). A jogszabály alapján elkészítettük az aktuális támogatási segédtáblázatot. Az összefoglaló tartalmazza az egyes támogatott eszközök listáját, beadási határidejét és az igénybevétel feltételeit.

A táblázat letölthető ITT.

A rendelet letölthető ITT.

A kérelmek beadása, a rendelet hatálybalépését követő 5. munkanaptól kezdődik, azaz 2024. március 31-én lehet az első kérelmeket benyújtani.

Támogatott gyógyszerek listája: ITT

Engedéllyel rendelkező műlép üzemek listája: ITT

Támogatott méhlegelő növények fajta lista: ITT

Határidők:

  • Az eszközkérelmek: méhészeti tevékenység folytatásához szükséges új eszköz beszerzésének támogatása vándoroltatás jogcím esetében: a 2024. január 1. és 2024. december 31-e között keletkezett számlák esetében a határidő 2025. január 31.
  • méhanyákkal kapcsolatos kérelmeket augusztus 3-ig (a számla teljesítése legkésőbb július 31. napja lehet) kell benyújtani.
  • Gyógyszer-cukor: a kérelmek május 6-ig nyújthatók be. A számlák teljesítése maximum április 30. napja lehet. A 2023 augusztus 1-e után keletkezett számlák már elszámolhatók.

Méhész szervezetek vezetői, titkárai figyelem!

  • A rendezvényekkel kapcsolatos kérelmek esetében a rendelet hatálybalépést követő hatvanadik nap a határidő.