Megjelent a Nemzeti Program rendelete!

Örömmel tájékoztatjuk a méhésztársakat, hogy a Magyar Közlöny 2021. évi 133. számában megjelent az egyes agrártámogatásokat szabályozó miniszteri rendeletek módosításáról szóló 25/2021. (VII. 14.) AM rendelete. A 4. fejezet a Magyar Méhészeti Nemzeti Program alapján a 2020–2022 közötti végrehajtási időszakokban a központi költségvetés, valamint az Európai Mezőgazdasági Garancia Alap társfinanszírozásában megvalósuló támogatások igénybevételének szabályairól szóló 57/2019. (XII. 14.) AM rendelet módosításáról szól.

A rendelet ITT tölthető le.

Szeretnénk megköszönni a méhésztársak megértését és felelősségteljes hozzáállását a rendkívül csonka támogatási időszak okának elfogadásában és kihasználásában, hiszen e sorok olvasásakor, mindössze 2 hét áll a rendelkezésükre a vásárlásra, az eszközök beszerzésére.

Köszönettel tartozunk az Államkincstár és az Agrárminisztérium szakembereinek az elmúlt közel félév megfeszített munkájáért. Tudniuk kell a méhésztársaknak, hogy általában, a normál ügymenet szerint, minimum 3 hónapig tart a jogszabályalkotás folyamata azt követően, hogy van egy elfogadott Európai Bizottsági határozat a magyar Nemzeti Program célkitűzéseiről. Most, esetünkben az Európai Bizottság június 15-én hagyta jóvá a jogcímeket, és mindössze bő 3 hétbe telt, hogy megjelenjen a rendelet! Ezt úgy sikerült megoldani, hogy már a Brüsszeli jóváhagyást megelőzően elkészítettük több verzióban a rendeletet. Ez a munka február óta tart, amióta megtudtuk, hogy a Bizottság – többek között magyar javaslatra – emeli a forrását a még véget nem ért, jelenleg is tartó támogatási időszaknak. Amikor a magyar NP tervezet március 15-én benyújtásra került a Bizottsághoz, a tagországok többsége még azt sem tudta, hogy emelkedett a 2020/2021-es NP forrása.

Még egyszer köszönjük az Államkincstár és az Agrárminisztérium szakembereinek a gyors, lelkiismeretes, magas szakmai szintű és irányunkba megértő munkájukat! Reméljük, minél több méhésztárs tud élni a következő két hétben az egyszeri, vissza nem térő vásárlási, eszközbeszerzési lehetőségekkel! Amennyiben segítségre van szükségük, a Központi Iroda munkatársai és a szaktanácsadók rendelkezésükre állnak, állunk.