Méhanya támogatás beadási segédlet!

A kérelem beadása az alábbi oldalon indul:

https://e-kerelem.mvh.allamkincstar.gov.hu/enter/

1. lépés: A kérelemkitöltő felületen keressük meg a megfelelő menüpontot:

méhanya_1

2. lépés: A számla adatok fülön a beszúrás gombbal felvisszük az első számlát. Miután felvittük az adatait beszúrunk hozzá egy számla tételt és megadjuk mennyi anyát vásároltunk, milyen összegben és milyen áfa tartalommal. Ha több számlánk van, akkor felviszünk még egy számlát, amihez újabb tételt kell beszúrni. Ha egy számlán szerepel bölcső és anya is, akkor azt is külön számla sorban kell felvinnünk.

méhanya_2

Sok kérdés érkezett azzal kapcsolatban, hogy miért tűnik el az egyik számlatétel, amikor a másikat kiválasztjuk. Tájékoztatjuk a méhészeket, hogy nem tűnik el a felvitt számlatétel. Ha az 1. számlán állunk akkor csak annak a létrehozott tételét látjuk, ha a 2. számlán akkor pedig annak a felvitt tételét.

A támogatás mértéke:

  • petéző méhanya esetében: 2800 ft/anya
  • anyabölcső: 1100 forint/bölcső

Az állomány 120%-a 50%-ának megfelelő számú anyára adható be támogatás

3. lépés: Miután felvittük a számla adatokat, térjünk át a Kérelemadatok fülre. Itt kitöltjük a pirosan álló részeket. Adózási adatok, OMME tagságra vonatkozó kérdés illetve a benyújtás napján tulajdonunkba lévő méhcsaládok számát.

4. lépés: a kérelemadatok további részei: beírjük az igényelt anyák és bölcsők számát. Fontos, hogy ha nem igényeltünk az egyik kategóriából, akkor oda kell írni, hogy 0! Az igényelt összegnél a program automatikusan beírja a legmagasabb igényelhető összeget. Ennél kisebb igénylést írhatunk be, nagyobbat nem.

méhanya_3

5. lépés: File csatolása. A kérelemhez csatolnunk kell:

  • a kiállított számlát
  • amennyiben utalással fizettük akkor kifizetést igazoló bizonylatot
  • az anya vagy a bölcső származási bizonylatát

6. lépés: Nyilatkozat fül majd általános nyilatkozat elolvasása és elfogadás

7. lépés: Ellenőrzés majd Beadás gomb!

méhanya_4